Home Επικαιρότητα Γιατί το άγχος αυξάνει τις λευκές τρίχες στο κεφάλι μας;
Γιατί το άγχος αυξάνει τις λευκές τρίχες στο κεφάλι μας;

Γιατί το άγχος αυξάνει τις λευκές τρίχες στο κεφάλι μας;

0

Ερευνητές λένε ότι ανακάλυψαν την αιτία που το άγχος κάνει τα μαλλιά να γίνονται λευκά και συνάμα βρήκαν έναν πιθανό τρόπο να την σταματήσουν πριν φτάσει κανείς στη βαφή.

Σε δοκιμές σε ποντίκια, τα βλαστοκύτταρα που ελέγχουν το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών υπέστησαν βλάβη από το στρες λόγω έντονου πόνου.

Σε ένα τυχαίο εύρημα, τα σκουρόχρωμα ποντίκια έγιναν εντελώς λευκά μέσα σε εβδομάδες.

Οι ερευνητές των ΗΠΑ και της Βραζιλίας δήλωσαν ότι αυτή η ανακάλυψη αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω ώστε να αναπτύξουν ένα φάρμακο που να αποτρέπει το γκριζάρισμα των μαλλιών λόγω γήρατος.

Οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να αποκτήσουν λευκές τρίχες οποιαδήποτε στιγμή κατά τα μέσα της δεκαετίας των 30, με το χρονοδιάγραμμα της γονικής αλλαγής χρώματος μαλλιών να δίνει τις περισσότερες από τις ενδείξεις για το πότε.

Αν και είναι ως επί το πλείστον η αιτία βρίσκεται κάτω από τη φυσική διαδικασία γήρανσης και τα γονίδια, το άγχος μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο.

Ωστόσο οι επιστήμονες δεν ήταν σαφείς ακριβώς πώς το άγχος επηρεάζει τις τρίχες της κεφαλής μας.

Οι ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο “Nature”από τα πανεπιστήμια του Σάο Πάολο και του Χάρβαρντ, πίστευαν ότι τα αποτελέσματα συνδέθηκαν με τα μελανοκύτταρα που παράγουν μελανίνη και είναι υπεύθυνα για το χρώμα των μαλλιών και του δέρματος.

Και ενώ πραγματοποιούσαν πειράματα σε ποντίκια,  ανακάλυψαν και τις αποδείξεις που χρειαζόντουσαν.
«Τώρα γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το άγχος είναι υπεύθυνο για αυτή τη συγκεκριμένη αλλαγή στο δέρμα και τα μαλλιά σας και πώς λειτουργεί», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Prof Ya-Cieh Hsu.

Ο πόνος στους ποντικούς προκάλεσε την απελευθέρωση της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης, κάνοντας την καρδιά τους να κτυπήσει ταχύτερα και να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση, επηρεάζοντας το νευρικό σύστημα και προκαλώντας οξύ στρες.

Αυτή η διαδικασία επιτάχυνε στη συνέχεια την εξάντληση των βλαστοκυττάρων που παρήγαγαν μελανίνη στα θυλάκια των τριχών.
«Ήταν αναμενόμενο ότι το άγχος είναι κακό για το σώμα», δήλωσε ο καθηγητής Hsu.
“Αλλά η επιζήμια επίδραση του άγχους που ανακαλύψαμε ήταν πέρα από αυτό που φανταζόμουν”
“Μετά από μερικές ημέρες, όλα τα βλαστοκύτταρα που αναγεννούσαν τη χρωστική ουσία χάθηκαν”
“Μόλις φύγουν, δεν μπορείτε να αναγεννήσετε πια τη χρωστική ουσία- η ζημιά είναι μόνιμη.”

Σε ένα άλλο πείραμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις αλλαγές, δίνοντας στους ποντικούς ένα αντι-υπερτασικό, το οποίο αντιμετωπίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση και
με τη σύγκριση γονιδίων μεταξύ των ποντικών στην αντοχή στον πόνο μπορούν να αναγνωρίσουν την πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην πρόκληση βλάβης στα βλαστικά κύτταρα από το στρες.
Όταν αυτή η πρωτεΐνη – εξαρτώμενη από την κυκλίνη κινάση (CDK) – καταστέλλεται, η θεραπεία εμποδίζει επίσης μια αλλαγή στο χρώμα της γούνας τους.

Το συγκεκριμένο εύρημα ανοίγει μια δίοδο για τους επιστήμονες για να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της εμφάνισης των γκρίζων μαλλιών στοχεύοντας το CDK με ένα φάρμακο.
“Αυτά τα ευρήματα δεν είναι θεραπεία ή θεραπεία για γκρίζα μαλλιά”, δήλωσε ο καθηγητής Hsu στο BBC.
“Η ανακάλυψή μας, που γίνεται σε ποντίκια, είναι μόνο η αρχή ενός μακρινού ταξιδιού για την εξεύρεση μιας παρέμβασης για τους ανθρώπους”
“Επίσης, μας δίνει μια ιδέα για το πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει πολλά άλλα μέρη του σώματος”, είπε.