Home Παιδί Γονείς και τεχνολογία…
Γονείς και τεχνολογία…

Γονείς και τεχνολογία…

0

Εντεκάχρονα παιδιά περπατούν μιλώντας στο κινητό τους, τραβώντας selfies και βιντεάκια…κι όσο κι αν αυτή η εικόνα τους μεγαλύτερους μας ξαφνιάζει, πρόκειται για μια νέα -καλή ή κακή – πραγματικότητα.

Τί θα πρέπει όμως να γνωρίζουν οι γονείς σχετικά με τις νέες εφαρμογές που κυκλοφορούν ως πιο φιλικές εκδοχές κοινωνικής δικτύωσης και απευθύνονται σε παιδιά; Τι θα πρέπει να μάθουν για την εφαρμογή «TikTok» και τα βιντεάκια στα «Social Media Challenge»;

Μια εντεκάχρονη στην Αμερική, η Σάρα, άνοιξε το  «TikTok» και παρακολούθησε ένα βίντεο από τον αγαπημένο της μπλόγκερ που μάλιστα έγινε και “viral” : Ο μπλόγκερ άρπαξε κάμποσα κοινά καθαριστικά,  συμπεριλαμβανομένης και της χλωρίνης, τα ανακάτεψε  σε μια πλαστική σακούλα και πρότεινε να τοποθετήσουν το μείγμα μπροστά στο μάτι τους…

Το υποτιθέμενο αποτέλεσμα του πειράματος είναι ότι το μάτι θα αλλάξει  χρώμα!

Αυτό που η Σάρα και προφανώς αρκετά παιδιά σε αυτή την ηλικία  δεν συνειδητοποιούν, είναι ότι ο δημιουργός αυτής της πρόκλησης – ένα παιδί 19 ετών – έκανε το βίντεο «για να επιδείξει την ικανότητά του στο θεαθήναι».  Με άλλα λόγια, ήταν ένα ψεύτικο και πολύ επικίνδυνο αστείο!

Το  “eye bleach challenge”είναι το πιο διαδεδομένο βιντεάκι του «Tik Tok», το οποίο έλαβε 300,000 likes  την πρώτη μόνο εβδομάδα προβολής.

Συζητήστε με τα παιδιά σας σχετικά με τα “ social media challenge videos”, τα βιντεάκια δηλαδή των κοινωνικών μέσων που προκαλούν τα παιδιά να αναλάβουν επικίνδυνα ρίσκα.

Έχετε μιλήσει ποτέ με τα παιδιά σας σχετικά με τις προκλήσεις των κοινωνικών μέσων;

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

Έχετε ακούσει κάποια από αυτές τις προκλήσεις;

Έχετε δοκιμάσει ποτέ κάτι ή πιστεύετε ότι ακούγεται διασκεδαστικό ή ενδιαφέρον;

Γιατί τα παιδιά παρασύρονται να δοκιμάσουν μια πρόκληση;

Τι θα μπορούσε να συμβεί;

Είναι όλες οι προκλήσεις επικίνδυνες; (Οι προκλήσεις Jello Slime και Bottle Flip είναι αποδεκτές)

Πώς μπορείτε να αποφασίσετε εάν είναι καλή ιδέα να πάρετε μέρος σε μια πρόκληση;

Κάποιες φορές οι γονείς είναι εκείνοι που καταγράφουν στην κάμερα τα παιδιά τους όταν λαμβάνουν μέρος σε αυτές τις προκλήσεις. Σκεφτείτε το μήνυμα που θέλετε να δώσετε στα παιδιά σας.

Θέλετε να μάθουν  να αναζητούν την προσοχή στα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να γίνονται αποδεκτά  και να αποκτούν αυτοεκτίμηση/αυτοπεποίθηση;

Είναι ασφαλής η εφαρμογή «TikTok» για παιδιά;

Το «TikTok» είναι μια εφαρμογή κινεζικής ιδιοκτησίας όπου γίνεται  ανταλλαγή βίντεο. Πρόκειται για την 4η πιο δημοφιλή «downloaded app» του 2018 παγκοσμίως.

Εάν τα παιδιά σας έχουν κατεβάσει την εφαρμογή, παρακάτω  διαβάστε μερικές χρήσιμες πληροφορίες:

Το «TikTok» χρησιμοποιείται περισσότερο από τους νέους για να δημοσιεύουν τραγούδια playback και χορευτικά βίντεο.

Αναζητώντας στο YouTube βιντεάκια του «TikTok», θα δείτε σε λίγα λεπτά τι είδους περιεχόμενο υπάρχει στην πλατφόρμα. Κάποια από αυτά είναι κάπως αστεία ή απλά ανόητα. Ωστόσο υπάρχουν πολλά βιντεάκια εφήβων που δημοσιεύουν σεξουαλικό περιεχόμενο.

Τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους βιντεάκια χρησιμοποιώντας χιλιάδες δημοφιλή τραγούδια στην εφαρμογή.

Δεν παρακολουθούν όμως μόνο τα παιδιά…Πολλοί  μπορούν να μοιράζονται το περιεχόμενο του παιδιού σας με άλλους. Όπου παίζουν τα παιδιά…παραμονεύουν και παιδεραστές. Εάν δεν υπάρχουν οι σωστές ρυθμίσεις απορρήτου, ξένοι μπορούν να στείλουν μήνυμα στο παιδί σας.

Η εφαρμογή προτείνεται για  12+ από την Apple, δεν υπάρχει όμως τρόπος να επαληθευτεί η ηλικία ενός χρήστη, οπότε ο καθένας μπορεί να το κατεβάσει. Στην πραγματικότητα, οι αξιολογήσεις εφαρμογών κοινωνικών μέσων δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν το περιεχόμενο είναι φιλικό προς τα παιδιά ή όχι…Η FixAppRatings συνιστά να χρησιμοποιείται το TikTok μόνο από άτομα ηλικίας άνω των 17 ετών.

Μερικές συμβουλές:

1. Ανατρέξτε στις ρυθμίσεις απορρήτου για κάθε λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα κι αν είστε βέβαιοι ότι ο λογαριασμός είναι ιδιωτικός, όταν εγγραφείτε για πρώτη φορά, συμφωνείτε συνήθως για ένα τρίμηνο, οι πολιτικές απορρήτου μπορούν να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση και χωρίς να γνωρίζετε πώς παρακολουθούνται και χρησιμοποιούνται τα δεδομένα σας.

Καθορίστε μια ημερομηνία για να ελέγχετε τις ρυθμίσεις απορρήτου σε όλους τους λογαριασμούς πολυμέσων, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram.

2. Γνωρίζετε όλους τους ακόλουθους και τους φίλους σας στα κοινωνικά μέσα; Κοιτάξτε προσεκτικά τη λίστα σας και είτε διαγράψτε, είτε μπλοκάρετε αυτούς που δεν γνωρίζετε ή δεν αισθάνεστε άνετα έχοντάς τους στον λογαριασμό σας.

Επίσης, τα ενδιαφέροντά μας αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, οπότε η κατάργηση των λογαριασμών που δεν μας εξυπηρετούν πια, συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των περισπασμών και της υπερφόρτωσης των μέσων ενημέρωσης, έτσι ώστε να μπορούμε να εστιάσουμε στο περιεχόμενο που θέλουμε να δούμε.

3. Προσέξτε ιδιαίτερα να μη δημοσιεύετε λεπτομέρειες που μπορεί να εκθέσουν την ταυτότητα του παιδιού σας: όνομα, γενέθλια, τοποθεσία, φίλοι, επισκέψεις γιατρού…Εάν δημοσιεύετε πληροφορίες στον ατομικό λογαριασμό ή στη σελίδα σας στο Facebook, προσέξτε να μην παρέχετε πληροφορίες σχετικά με το παιδί σας, όπως το σχολείο ή τις αθλητικές του δραστηριότητες.

4. Να γνωρίζετε τη χρήση των «hashtag» με τις φωτογραφίες του παιδιού σας. Οι ετικέτες Hashtag επιτρέπουν την αναζήτηση των φωτογραφιών του παιδιού σας και διευκολύνει την εύρεση από παιδεραστές. Ειδικά όταν επισημαίνονται με όρους όπως #pottytraining ή #bathtime.

Ενώ καθαρίζετε το  ψηφιακό σας αποτύπωμα, μοιραστείτε τι κάνετε με τα παιδιά σας!

Το παιδί σας μπορεί να είναι περισσότερο τεχνολογικά καταρτισμένο όσον αφορά στις τελευταίες εφαρμογές, ωστόσο μπορείτε να διαμορφώσετε μαζί μια καλή ψηφιακή εικόνα και να βοηθήσετε τα παιδιά σας να καλλιεργήσουν υγιείς διαδικτυακές συνήθειες.