Home Επικαιρότητα Δανέζικο πιάτο με βελουδένια υφή
Δανέζικο πιάτο με βελουδένια υφή

Δανέζικο πιάτο με βελουδένια υφή

0

Είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Η κατανάλωση κεριών και γλυκών εκτοξεύεται! κι αν ζητήσετε από ανθρώπους κάθε εθνικότητας να σας περιγράψουν με μία λέξη τα Χριστούγεννα, θα ακούσετε επίθετα όπως « χαρούμενος», «ευτυχισμένος», «ζεστός», «τρυφερός».

Κάστανα, τζάκι, φίλοι και συγγενείς γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο με λιχουδιές, χρυσές, πράσινες και κόκκινες διακοσμήσεις και η μυρωδιά του έλατου, κάλαντα, τραγούδια και τηλεοπτικές σειρές που ξέρουν όλοι από τη μια άκρη της γης μέχρι την άλλη…

Την τιμητική του έχει το κρέας, είτε πάπια, είτε χοιρινό, λουκάνικα και βαριά, χειμερινά πιάτα. Βρήκαμε και παρουσιάζουμε την συνταγή από το παραδοσιακό δανέζικο φαγητό «BOLLER I KARRY» που αφήνει μια ξεχωριστή βελούδινη υφή στο στόμα και μια θεϊκή ζεστασιά.

Θα χρειαστείτε (για 4 άτομα):

1 φλιτζάνι τριμμένο ψωμί ή δυο κουταλιές της σούπας αλεύρι

1 αυγο

2 ψιλοκομμένα κρεμμύδιαξ

3 σκελίδες σκόρδο

Αλάτι και Πιπέρι

2 κιλά χοιρινό κιμά

4 φλιτζάνια ζωμό βοδινού

 

Για τη σάλτσα κάρι

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

2 γεμάτες κουταλιές της σούπας απαλό κίτρινο κάρι σε σκόνη

1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο

1 μεγάλο πράσο σε κομμάτια

5 κουταλιές της σούπας αλεύρι

100 γρ. κρέμα, 35% λιπαρά ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός

Βάλτε το τριμμένο ψωμί ή το αλεύρι μαζί με τα αυγά, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ κι ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τον χοιρινό κιμά, ανακατέψτε πάλι κι αφήστε το μίγμα στο ψυγείο για μία ώρα.

Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, φτιάξτε μικρούς κεφτέδες από το μιλγμα. Βράστε νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέστε τον ζωμό βοδινού και τους κεφτέδες και αφήστε τους να βράσουν για περίπου 5-10 λεπτά. Αφαιρέστε τους κεφτέδες από το υγρό αλλά κρατήστε το.

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το κάρι και αφήστε το να ροδίσει για λίγα λεπτά.

Προσθέστε το κρεμμύδι και το πράσο κι αφήστε τα κι αυτά να ροδίσουν για λίγα λεπτά. Προσθέστε αλεύρι κι ανακατέψτε καλά. Έπειτα ρίξτε το υγρό που κρατήσατε σιγά, σιγά, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέστε την κρέμα και τους κεφτέδες και βράστε για περίπου 12 λεπτά.

Γαρνίρετε με μαϊντανό και σερβίρετε με ρύζι.