Δεκέμβριος με γλυκό, ζεστό κρασί
Το ζεστό κρασί συντροφεύει άψογα τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες αρωματίζοντας και ζεσταίνοντας την ατμόσφαιρα.
Το συναντάμε με τις διάφορες παραλλαγές του στη Βόρεια Ευρώπη αλλά τις ρίζες του θα πρέπει να τις αναζητήσουμε στη Γερμανία και στο Βρετανικό κρασί (“Gloggi” στη Φινλανδία- οι Φινλανδοί σερβίρουν μια πιο ελαφριά εκδοχή όπου προσθέτουν αντί για αλκοόλ, χυμό βατόμουρου- “Glogg” στη Δανία και στη Σουηδία και “ Gluhwein” στη Γερμανία).
Είτε συναντιόμαστε σε μπαρ με φίλους, είτε συγκεντρωνόμαστε σε σπίτια, ο Δεκέμβρης απαιτεί το παραδοσιακό ευρωπαϊκό του κρασί.
Για το άρωμα
4 χούφτες σταφίδες
300ml πόρτο
1 μπουκάλι δυνατό κόκκινο κρασί
250 γρ. καστανή ζάχαρη
20 γρ. ξυλάκια κανέλας
20 γρ. μπαχάρι (ολόκληρο)
20 γρ. μοσχοκάρυδο ( ολόκληρο)
10 γρ. καρδάμωμο (ολόκληρο)
Για ποτό
1,5 λίτρο δυνατό κόκκινο κρασί
200 ml ρούμι
200ml βότκα
φλούδα ενός πορτοκαλιού
200 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
100 γρ. Ψιλοκομμένα αμύγδαλα
Μουλιάστε τις σταφίδες στο πόρτο από την προηγούμενη μέρα (24 ώρες)
Αδειάστε το κόκκινο κρασί σε μια κατσαρόλα, προσθέστε τη ζάχαρη και την κανέλα, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και το καρδάμωμο, και ζεστάνετέ το μέχρι να φθάσει σε σημείο βρασμού. Σβήστε τη φωτιά, αφήστε να κρυώσει και σουρώστε το.
Προσθέστε το κόκκινο κρασί, τα ποτά, τη φλούδα πορτοκαλιού και τον χυμό στο μίγμα μπαχαρικών. Ζεστάνετέ το πάλι μέχρι να φθάσει σε σημείο βρασμού, και έπειτα προσθέστε τις σταφίδες, το πόρτο και τα αμύγδαλα.