Home Επικαιρότητα Εθελοντές καλλιεργούν φρέσκα τρόφιμα στην ταράτσα νοσοκομείου
Εθελοντές καλλιεργούν φρέσκα τρόφιμα στην ταράτσα νοσοκομείου

Εθελοντές καλλιεργούν φρέσκα τρόφιμα στην ταράτσα νοσοκομείου

0

Ψηλά, ψηλά επάνω…στην ταράτσα του Ιατρικού Κέντρου της Βοστώνης αναπτύσσεται ένας πλούσιος κήπος βιολογικών λαχανικών που τροφοδοτεί τους ασθενείς, το προσωπικό και τους φτωχούς.

Περισσότεροι από 100 εθελοντές ενώνουν τις δυνάμεις τους για  τον κήπο, ο οποίος περιλαμβάνει τα λαχανικά, τα χόρτα,τις ντομάτες, τα καρότα, τα αγγούρια, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες, τα φασόλια, ένα είδος κολοκυθιού (σκουός) και μια μεγάλη ποικιλία βοτάνων.

Οι καλλιέργειες γίνονται σε κιβώτια ανακυκλωμένου γάλακτος και επικονιάζονται από δύο κυψέλες οι οποίες προσφέρουν και το μέλι.

Το οικολογικό αγρόκτημα απομονώνει το κτίριο μειώνοντας το κόστος ψύξης και θέρμανσης και απορροφά το βρόχινο νερό.

 Κυρίως όμως ο κήπος παρέχει θρεπτικό φαγητό για όσους το χρειάζονται περισσότερο, παράγοντας τρόφιμα από 5000 έως 7000 κιλά ετησίως.

«Το φαγητό είναι φάρμακο. Γι ‘αυτό κάνουμε αυτό που κάνουμε », λέει ο David Maffeo, ανώτερος διευθυντής υπηρεσιών υποστήριξης του νοσοκομείου.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τα νοσοκομεία με απαράδεκτο γευστικά και θρεπτικά φαγητό, κάτι που ξενίζει μιας και όταν είμαστε πιο ευάλωτοι, χρειαζόμαστε θρεπτικό φαγητό”, προσθέτει ο Lindsay Allen, διευθυντής της φάρμας. Ο Allen διαχειρίζεται ένα σύστημα κομποστοποίησης για να διατηρεί γόνιμο το έδαφος και επισημαίνει : «Προσπαθώ να σκέφτομαι αυτό το αγρόκτημα όσο το δυνατόν περισσότερο σαν ένα οικοσύστημα».

Η BMC εξυπηρετεί άτομα κυρίως χαμηλού εισοδήματος και ηλικιωμένους ασθενείς. Προσφέρει δωρεάν κηπουρική, μαγειρική και διατροφή, δωρεάν φαγητό σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

«Γνωρίζουμε ότι μεταξύ 40% και 60% της ατομικής υγείας καθορίζεται από μη κλινικούς παράγοντες. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να εξετάσει η βιομηχανία της υγειονομικής περίθαλψης ζητήματα που επηρεάζουν και καθορίζουν την υγεία όπως η πρόσβαση σε τρόφιμα και η στέγαση “, δήλωσε στο Reuters η Kate Sommerfeld, πρόεδρος κοινωνικών ζητημάτων και υγείας της ProMedica.

“Τα περισσότερα αστικά περιβάλλοντα είναι «έρημοι» τροφίμων. Είναι δύσκολο να φτιάξουμε τοπικά τρόφιμα και νομίζω ότι είναι κάτι που οφείλουμε στους ασθενείς μας και στην κοινότητά μας» δήλωσε ο Maffeo.