Home Επικαιρότητα Εθισμός στη «νοστιμιά»
Εθισμός στη «νοστιμιά»

Εθισμός στη «νοστιμιά»

0

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Current Biology, τα τελευταία 50 χρόνια στις ΗΠΑ έχουν πολλαπλασιαστεί οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι εξαιτίας της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών που περιέχουν περισσότερο αλάτι και ζάχαρη και προκαλούν ικανοποίηση και ένα είδος εθισμού στη “νοστιμιά”.

Οι ερευνητές από το University of Virginia θέτουν ένα νέο δεδομένο επισημαίνοντας ότι το κέντρο της ευχαρίστησης στον εγκέφαλο εδρεύει στο ίδιο σημείο με το βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας. Κι όταν τρώμε κάτι που μας ευχαριστεί πολύ (πχ γλυκά), διαταράσσεται η αίσθηση του εγκεφάλου ως προς τους ρυθμούς θρέψης του οργανισμού. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα συχνά “τσιμπολογήματα” και η υπερβολική κατανάλωση τροφής.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ali Güler καθηγητής βιολογίας, επισημαίνει ότι η ορμόνη της ευχαρίστησης, η ντοπαμίνη, συντελεί στην αύξηση της παχυσαρκίας καθώς εκκρίνεται από ένα κέντρο του εγκεφάλου που επηρεάζει και τους βιορυθμούς. Έτσι, κάποιος που τρώει συνέχεια επεξεργασμένα τρόφιμα και εκκρίνει περισσότερη ντοπαμίνη, χάνει ταυτόχρονα και την αίσθηση του μέτρου στη διατροφή του, έχοντας την ανάγκη να μασάει κάτι διαρκώς αλλά καταναλώνοντας και μεγάλες ποσότητες τροφής στα κυρίως γεύματά του.

Στα πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, οι ερευνητές απέδειξαν ότι τα ανεξέλεγκτα (σε συχνότητα και ποσότητα) σνακ συνδέονται ευθέως με την αύξηση του βάρους.