Home Διατροφή Εκλεκτά τυριά και πρόσκληση σε δείπνο Φθινοπώρου
Εκλεκτά τυριά και πρόσκληση σε δείπνο Φθινοπώρου

Εκλεκτά τυριά και πρόσκληση σε δείπνο Φθινοπώρου

0

Ο καιρός αλλάζει και το δροσερό αεράκι μας φτιάχνει ακόμη περισσότερο τη διάθεση να προσκαλέσουμε τους αγαπημένους μας φίλους και συγγενείς σε ένα ευφάνταστο δείπνο, επιλέγοντας τυριά που ταιριάζουν με το κρασί.

Διοργανώστε ένα πάρτι γευσιγνωσίας τυριών ή τυριών και κρασιών. Πειραματιστείτε και διασκεδάστε ενώ απολαμβάνετε και εκπαιδεύετε τους καλεσμένους σας στην υπέροχη τέχνη της ανακάλυψης καθημερινών προϊόντων.

Επιλέξτε μια ποικιλία τυριών και κρασιών και ανακαλύψτε τι σας ταιριάζει περισσότερο. Τοποθετήστε ένα τραπέζι με οκτώ έως 12 τυριά, τουλάχιστον τρία διαφορετικά κρασιά, ψωμί, κράκερς, φρούτα ως συνοδευτικά και ίσως ένα μπολ με ελιές ή μερικά καρύδια με κέλυφος για να τα σπάσουν οι επισκέπτες.

Εάν θέλετε να επιμείνετε στην ιδέα της γευσιγνωσίας για φανατικούς λάτρεις του τυριού, φτιάξτε μεμονωμένες γευστικές πινακίδες και σερβίρετε δύο ή τρεις γεύσεις τυριού με συνοδεία επιλεγμένων κρασιών. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με μια επιλογή από μαλακά και ημίσκληρα τυριά, αγελαδινά ή κατσικίσια, μια μπαγκέτα , φράουλες ή φέτες ροδάκινου με ξηρό λευκό ή ελαφρύ κόκκινο κρασί.

Ακολουθήστε με μια ενδιαφέρουσα σειρά σκληρών τυριών, αποξηραμένα σύκα και βερίκοκα και πλούσιο ψωμί σικάλεως, συνοδευόμενο από ένα κόκκινο κρασί.

Στη συνέχεια, σερβίρετε ένα πιάτο με μπλε τυριά, φέτες αχλαδιού, ψωμί καρυδιού . Τελειώστε με ένα επιδόρπιο τυριού!

Όλοι συμφωνούν ότι το κρασί είναι ο καλύτερος φίλος του τυριού – και αντίστροφα. (Υπάρχει ένας έμπορος κρασιού που λέει ότι το τυρί θα κάνει οποιουδήποτε κρασιού καλύτερη τη  γεύση.) Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφωνία μεταξύ των τυριών και των εμπειρογνωμόνων του κρασιού για να τα ταιριάξουμε.

Mais quel vin? Μα…ποιο κρασί;

Ακολουθούν ορισμένες γενικές οδηγίες:

• Για ένα πολυποίκιλο πιάτο τυριών  είναι σχεδόν κατάλληλος οποιοσδήποτε ξηρός λευκός ή κόκκινος οίνος.

• Εάν το τυρί είναι ορεκτικό, ο αφρώδης οίνος ή η σαμπάνια είναι πάντα ευπρόσδεκτα.

• Τα «πικάντικα» λευκά κρασιά, καθώς και τα φρουτώδη κρασιά,  είναι σταθερά φιλικά προς το τυρί. Επιλέξτε ένα ελαφρύτερο, όχι βαριά δρύινο στυλ του Chardonnay.

• Γενικά, όσο πλουσιότερο είναι το τυρί, τόσο πιο πλούσιο είναι το κρασί. Για ένα τυρί με ήπια και μεσαία γεύση, επιλέξτε ένα ελαφρύτερο κρασί, όπως το Pinot Noir ή το Gamay. Για πλούσια, κρεμώδη και πλήρως αρωματισμένα τυριά, τα μείγματα Cabernet Sauvignon, Merlot ή Meritage είναι καλές επιλογές.

 

Το μεταλλικό νερό είναι πάντα απαραίτητο  αλλά μην προσθέτετε φέτες λεμονιού!