Home Αξίζει να δείτε Εξερευνώντας τη φαντασία
Εξερευνώντας τη φαντασία

Εξερευνώντας τη φαντασία

0

Η φαντασία είναι ένα μοναδικό δώρο. Ένα δώρο που οι επιστήμονες ερευνούν και ελπίζουν τελικά να αναδημιουργήσουν σε έναν υπολογιστή.

 

Ο Jim Davies καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Carleton και διευθυντής του Εργαστηρίου Φαντασίας και Επιστήμης υποστηρίζει ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να κατανοήσουμε τον εγκέφαλο αν δεν προσπαθήσουμε να φτιάξουμε έναν. Στο βιβλίο του «Imagination, Understanding our mind’s greatest power» μας δίνει πολλές απαντήσεις για τη δυναμική της φαντασίας.

Η πηγή της φαντασίας

Η φαντασία συνήθως ξεκινάει με κάποιο είδος εντολής από τις εκτελεστικές περιοχές του εγκεφάλου (τον προμετωπιαίο φλοιό )και  αυτό που κάνει είναι ότι χρησιμοποιεί οποιαδήποτε εργασία έχει στο μυαλό της για να ανακτήσει κάποιες μνήμες, να τις ανασυνθέσει, να τις βάλει σε διαφορετικά μέρη και τελικά να βρει κάποια υποθετική κατάσταση που με τη σειρά της  θα μπορούσε να μετατραπεί σε κάποιου είδους εικόνα, όπως ένας ήχος ή μια οπτική εντύπωση στο μυαλό σας.

Πόσο ισχυρή είναι η φαντασία μας;

Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί συγγραφείς ταυτίζονται με μερικούς από τους κύριους χαρακτήρες τους. Αναφέρουν αυτή την κατάσταση  μετά από περίπου 30.000 λέξεις όπου όπως λένε οι χαρακτήρες τους αρχίζουν να νιώθουν αυτόνομοι. Φυσικά, ποτέ δεν είναι αυτόνομοι, επειδή το μυαλό του συγγραφέα είναι αυτό που αποφασίζει τι κάνει αυτός ο χαρακτήρας. Ωστόσο, πρέπει να σκεφτούν τους χαρακτήρες τους τόσο πολύ ώστε να μπορούν να τους ξεδιπλώσουν σε μια ασυνείδητη διαδικασία.

Όλο αυτό είναι λίγο μυστηριώδες, αλλά έχει κάτι να κάνει με αυτό που ονομάζεται «αυτοματοποίηση» στην ψυχολογία, το οποίο βασικά είναι το πώς μπορείς για παράδειγμα να οδηγήσεις χωρίς να το σκεφτείς έπειτα από πολλή πρακτική.

Ο ρόλος της φαντασίας στη Βιομηχανική παραγωγή

Όταν προσπαθεί κανείς  να σχεδιάσει μια νέα πτέρυγα αεροπλάνου ή κάτι παρεμφερές, πρέπει να βασίζεται σε φαντασιακές διαδικασίες, στην κατανόηση του κόσμου και σε αυτό που ονομάζουμε «ψυχική προσομοίωση», να προσπαθεί δηλαδή κανείς να σκεφτεί πώς μπορεί να λειτουργήσει κάτι. Πολλά από αυτά παράγουν μόνο λίγα πράγματα στο κεφάλι σας και τα δέχονται ή τα απορρίπτουν με βάση μια πολύ γρήγορη διέλευση προσομοίωσης του πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Όλη η φαντασία, με αυτή τη μορφή, είναι ο ανασυνδυασμός των αναμνήσεων. Οι αναμνήσεις είναι το καύσιμο της φαντασίας και κατά κάποιο τρόπο, όσα περισσότερα είδη διαφορετικών πραγμάτων βιώνετε, τόσο περισσότερη ενέργεια δίνετε στην πολυπλοκότητα της φαντασίας σας.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσε να αναδημιουργηθεί  το πλήρες πεδίο της ανθρώπινης φαντασίας σε τεχνητή νοημοσύνη. Άραγε είμαστε κοντά;

Κάποιοι υπολογιστές μπορούν να φανταστούν κάποια πράγματα και ιδιαίτερα στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών – υπάρχουν πραγματικά καταπληκτικά φανταστικά πράγματα που γίνονται από το λογισμικό. Αλλά όσον αφορά το σύνολο της ανθρώπινης φαντασίας; Ο Jim Davies θεωρεί ότι είναι πολύ μακριά. Το γεγονός ότι μπορεί κανείς να φανταστεί οτιδήποτε, σημαίνει ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να λυθούν όλα τα άλλα μέρη της τεχνητής νοημοσύνης ταυτόχρονα.

Τα βιντεοπαιχνίδια για παράδειγμα, δεν προσπαθούν να μιμηθούν την  ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά είναι τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα φαντασίας. Στο παιχνίδι φερειπείν που ονομάζεται « No Man’s Sky» ως παίκτης, πετάτε σε διαφορετικούς πλανήτες. Στην περίπτωση αυτή, αυτό που είναι εκπληκτικό όσο αφορά στο λογισμικό είναι όταν πηγαίνετε σε έναν νέο πλανήτη, έναν πλανήτη που  δεν είναι σχεδιασμένος από ένα άτομο. Το λογισμικό δημιουργεί τον πλανήτη σε κίνηση. Το σύνολο του εδάφους – όλη η χλωρίδα και πανίδα, τα ζώα, τα οικοσυστήματα τους, οι ήχοι που κάνουν – και πραγματικά βλέπετε έναν πλανήτη που δεν έχει κατασκευαστεί σε ολόκληρη την ιστορία που έχει δει ποτέ το σύμπαν. Δημιουργείται εντελώς από το εξελιγμένο λογισμικό φαντασίας.