Home Το πρωτοσέλιδο Ερωτήσεις, μύθοι και απαντήσεις για τη μετάδοση του Covid_19:
Ερωτήσεις, μύθοι και απαντήσεις για τη μετάδοση του Covid_19:

Ερωτήσεις, μύθοι και απαντήσεις για τη μετάδοση του Covid_19:

0

Ερωτήσεις, μύθοι και απαντήσεις για τη μετάδοση του Covid_19: 

Η έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 25 ° δεν εμποδίζει την ασθένεια του κορωνοϊού (COVID-19). 

Ακόμη και στις χώρες με θερμά κλίματα έχουν αναφερθεί περιπτώσεις COVID-19. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε εκτενώς και ο Σωτήρης Τσιόδρας διευκρινίζοντας ότι η ζέστη και η ξηρασία σκοτώνουν τον κορωνοϊό αλλά από μόνα τους δεν αρκούν για να αναχαιτιστεί η επιδημία .

Λέγεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που θα μολυνθούν από τον  COVID-19 θα γίνουν καλά χωρίς θεραπεία.

Αν όμως έχετε βήχα, πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε ιατρική συμβουλή.

Μύθος: Κράτημα αναπνοής.

Η ικανότητά σας να κρατάτε την αναπνοή σας για 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, χωρίς βήχα ή αίσθημα δυσφορίας, ΔΕΝ σημαίνει ότι είστε απαλλαγμένοι από τη νόσο του κορωνοϊού (COVID-19) ή από οποιαδήποτε άλλη πνευμονική νόσο. Μια τέτοια άσκοπη δοκιμασία μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνη.

Μύθος: Αλκοόλ και προστασία.

Τα αλκοολούχα ποτά ΔΕΝ σας προστατεύουν από το COVID-19 και μπορεί να είναι επικίνδυνα. Η συχνή ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας.

Μύθος: Ο κρύος καιρός και το χιόνι μπορούν να σκοτώσουν τον νέο κορωνοϊό.

Δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει τον νέο κορωνοϊό ή άλλους λοιμογόνους παράγοντες. Η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει γύρω στους 36,5 ° C έως 37 ° C, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία ή τον καιρό.

Μύθος: Η λήψη ενός ζεστού μπάνιου εμποδίζει τη ασθένεια του κορωνοϊού.

Στην πραγματικότητα, η λήψη ενός μπάνιου με εξαιρετικά ζεστό νερό μπορεί να είναι επιβλαβής.

Μύθος: Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω τσιμπήματος κουνουπιών.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. Είναι ένας αναπνευστικός ιός που εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φταρνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή ρινικών εκκρίσεων .

 Είναι τα ηλεκτρικά στεγνωτήρια χεριών αποτελεσματικά για τη εξουδετέρωση του νέου κορωνοϊού; 

Για να προστατευτείτε από τον κορωνοϊό, πρέπει αφού  καθαριστούν καλά τα χέρια σας να τα στεγνώσετε καλά χρησιμοποιώντας χειροπετσέτες.

Μπορεί μια λυχνία υπεριωδών ακτίνων να σκοτώσει τον κορωνοϊό; 

Οι λυχνίες UV δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματος, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι θερμικοί σαρωτές για την ανίχνευση ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό; 

Οι θερμικοί σαρωτές είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ατόμων που έχουν αναπτύξει πυρετό (δηλ. Έχουν υψηλότερη από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος) λόγω μόλυνσης με το νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν άτομα που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη αρρωστήσει από πυρετό γιατί είναι στην περίοδο επώασης της νόσου.

Μπορεί ο ψεκασμός αλκοόλ ή χλωρίου σε όλο το σώμα σας να σκοτώσει το νέο κορωνοϊό; 

Όχι. Ψεκασμός αλκοόλ ή χλωρίου σε όλο το σώμα σας δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα σας. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ρούχα ή τους βλεννογόνους (δηλαδή τα μάτια, το στόμα). Να γνωρίζετε ότι τόσο η αλκοόλη όσο και το χλώριο μπορεί να είναι χρήσιμες για την απολύμανση των επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις κατάλληλες οδηγίες χρήσης.

Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας προστατεύουν από τον Covid_19;

Όχι. Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας, όπως το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο και το εμβόλιο Haemophilus influenza τύπου Β (Hib), δεν παρέχουν προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού. Αν και αυτά τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά κατά του COVID 2019, συνιστάται ο εβολιασμός μ’ αυτά στις ομάδες υψηλού κινδύνου για πρόληψη της εξέλιξης μια λοίμωξης από COVID 19 σε μικροβιακή πνευμονία.

Επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η τακτική έκπλυση της μύτης με αλατούχο διάλυμα έχει προστατευτική αξία απέναντι στον κορωνοϊό.

Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου να αποτρέψει τη μόλυνση με το νέο κορωνοϊό;

Το σκόρδο είναι ένα υγιεινό φαγητό που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατεύσει ανθρώπους από το νέο κορωνοϊό.

Ο νέος κορωνοϊός επηρεάζει τους ηλικιωμένους ή είναι ευπαθείς και οι νέοι;

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν από τον COVID-19. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως το άσθμα, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στη σοβαρή νόσηση.

Δρουν αποτελεσματικά τα αντιβιοτικά στην πρόληψη και θεραπεία του νέου κορωνοϊού;

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια στους ιούς, αλλά μόνο στα βακτήρια. Ωστόσο, εάν νοσηλευτείτε μπορεί να λάβετε αντιβιοτικά επειδή είναι δυνατή η βακτηριακή επιμόλυνση.

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει αποδεδειγμάνο φάρμακο που συνιστάται για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού . Ωστόσο, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα για την ανακούφιση και τη θεραπεία των συμπτωμάτων, ενώ εκείνοι με σοβαρή νόσο θα πρέπει να λαμβάνουν βελτιστοποιημένη υποστηρικτική φροντίδα. Ορισμένες ειδικές θεραπείες βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα δοκιμαστούν μέσω κλινικών δοκιμών.