1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Η αποβολή μπορεί να οδηγήσει σε μετατραυματικό στρες
Η αποβολή μπορεί να οδηγήσει σε μετατραυματικό στρες

Η αποβολή μπορεί να οδηγήσει σε μετατραυματικό στρες

0

Μια αποβολή ή μία έκτοπη κύηση μπορεί να οδηγήσουν σε μακρόχρονο μετατραυματικό στρες σύμφωνα με μία νέα βρετανο-βελγική επιστημονική έρευνα, σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις του τερματισμού της εγκυμοσύνης σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν, με επικεφαλής τον καθηγητή Τομ Μπερν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό μαιευτικής και γυναικολογίας «American Journal of Obstetrics and Gynaecology», ανέλυσαν στοιχεία για 737 γυναίκες που είχαν αποβολή πριν την 12η εβδομάδα της κύησης ή έκτοπη κύηση.

Σύμφωνα με την έρευνα έναν μήνα μετά την απώλεια του εμβρύου σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών (29%) είχαν μετατραυματικό στρες, ενώ το ένα τέταρτο (24%) μέτριο έως σοβαρό άγχος και το ένα δέκατο (11%) μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη. Εννέα μήνες αργότερα, μία στις έξι γυναίκες (18%) είχε ακόμη μετατραυματικό στρες, ένα ανάλογο ποσοστό (17%) ένιωθε ακόμη μέτριο έως σοβαρό άγχος, ενώ το 6% συνέχιζε να έχει κατάθλιψη.

Όπως ανέφερε ο Μπερν « Η έρευνά μας δείχνει ότι η εν λόγω απώλεια ενός παιδιού μπορεί να αφήσει ένα διαρκές αποτύπωμα και να έχει ως συνέπεια η γυναίκα να πάσχει από μετατραυματικό στρες σχεδόν έναν χρόνο μετά».

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά