Home Διατροφή Η κατανάλωση ψαριών ενάντια στον καρκίνο του εντέρου
Η κατανάλωση ψαριών ενάντια στον καρκίνο του εντέρου

Η κατανάλωση ψαριών ενάντια στον καρκίνο του εντέρου

0

Κατά 12% μειώνεται η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου αν καταναλώνετε εώς και τρεις φορές την εβδομάδα ψάρια. Σε αυτήν τη διαπίστωση κατέληξαν ερευνητές από το University of Oxford και το βρετανικό International Agency for Research on Cancer (IARC), αφού εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 476.160 ενηλίκων επί 15 χρόνια.

Η κατανάλωση λιπαρών, φθηνών ψαριών όπως είναι η σαρδέλα, σε μερίδα που δεν ξεπερνά τα 150 γραμμάρια κάθε φορά, μπορεί να προστατέψει την υγεία μας.

Συνολικά χρειαζόμαστε 350 γραμμάρια καθαρής σάρκας ψαριού την εβδομάδα και όχι λιγότερα από 80 γραμμάρια την εβδομάδα για να έχουμε ένα οποιοδήποτε όφελος στην υγεία του εντέρου.

Τα πιο θρεπτικά ψάρια είναι κατά κύριο λόγο τα λιπαρά με Ω3 λιπαρά οξέα ενώ αξιοσημείωτο είναι πως στη συγκεκριμένη έρευνα δεν εντοπίστηκε καθόλου ευεργετική δράση στην υγεία του εντέρου από την κατανάλωση θαλασσινών όπως είναι οι γαρίδες, το χταπόδι, τα καλαμάρια και τα διάφορα όστρακα.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Clinical Gastroenterology and Hepatology , ο επικεφαλής ερευνητή Δρ Marc Gunter ανέφερε ότι η κατανάλωση ψαριού πρέπει να συμπεριληφθεί στις διατροφικές οδηγίες που προτείνονται για την υγεία των πολιτών.