Home Διατροφή Η οικουμένη συναντάται σε μια κούπα τσάι
Η οικουμένη συναντάται σε μια κούπα τσάι

Η οικουμένη συναντάται σε μια κούπα τσάι

0

15 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια μέρα τσαγιού

Η ασιατική τελετουργία του τσαγιού εμπνέει τον οικουμενικό σεβασμό και το αφέψημά του μπαίνει πλέον σε κάθε σπιτικό. Σύγχρονα το σερβίρισμα του απογευματινού τσαγιού αποτελεί καθημερινή συνήθεια τόσο της Ανατολής όσο και της Δύσης.

Απόλαυση

Στο ανεπαίσθητο κροτάλισμα δίσκων και φλιτζανιών, στον κοινό προσηλυτισμό στο γάλα και τη ζάχαρη νιώθουμε την αναντίρρητη, πολυτελή και ενίοτε σχεδόν μυστηριακή  απόλαυση μιας κούπας τσαγιού.

Ιστορία

Η παλαιότερη αναφορά στο τσάι σε ευρωπαϊκό κείμενο υπάρχει στη διήγηση ενός Άραβα περιηγητή που κατέγραψε πως μετά το 879,  τα κύρια έσοδα στην Καντόνα προέρχονταν από τους φόρους του αλατιού και του τσαγιού.

Το 1610, πλοία της Ολλανδικής εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών έφεραν για πρώτη φορά το τσάι στην Ευρώπη. Η Αγγλία το υποδέχτηκε το 1650 όπου αναφέρεται σχετικά : «το υπέροχον και υφ’ όλων των ιατρών εγκεκριμένον ποτόν της Κίνας, ονομαζόμενος υπό των Κινέζων tcha, υπ’άλλων εθνών tay, άλλως tea».

Ωστόσο η λατρεία του τσαγιού είχε και τους επικριτές της. Ο Χένρι Σάβιλ καταδίκασε την τεϊοποσία ως πρόστυχη συνήθεια και ο Τζόνας Χανγουέι υποστήριξε πως το τσάι έκανε τους άνδρες να χάνουν το ήθος και την κοσμιότητά τους και τις δε γυναίκες την ομορφιά τους.

Η αρχική τιμή του τσαγιού ήταν απαγορευτική για τα λαϊκά στρώματα  : «βασιλικό προνόμιον και δώρον αποστελόμενον εις πρίγκιπας και ευγενείς». Παρά ωστόσο τα όποια εμπόδια η τεϊοποσία διαδόθηκε με εκπληκτική ταχύτητα. Τα καφενεία του Λονδίνου στις αρχές του 18ου αιώνα μετατράπηκαν σε τεϊοποτεία και μέρη όπου σύχναζαν διανοούμενοι όπως ο Άντισον και ο Στηλ.

Στο σημείο αυτό ας θυμηθούμε μια από τις σημαντικότερες μέρες της ανθρώπινης ιστορίας. Η Ανεξαρτησία του Νέου Κόσμου χρονολογείται από την ημέρα που οι Αμερικανοί πέταξαν τα κιβώτια του τσαγιού μες στο λιμάνι της Βοστώνης.

Το ελιξήριο της αθανασίας

Το τσάι έχει μακραίωνη ιστορία, οι μορφές κατανάλωσής του ποικίλλουν, το ίδιο και οι ονομασίες, τα είδη και οι ιδιότητες που του αποδίδονται. Σύμφωνα με τους κλασικούς κινέζους συγγραφείς πρόκειται για  φυτό πολύτιμο και ικανό να απαλύνει την κόπωση, να τέρπει την ψυχή, να ενισχύει τη βούληση και να βελτιώνει την όραση. Οι ταοϊστές ειδικά  ισχυρίζονταν πως αποτελούσε το ελιξήριο της αθανασίας…

Τέλος η τιμή του τσαγιού εξακολουθεί να διαφέρει…Από το γνωστό και οικονομικό τσάι του βουνού μέχρι και την εξωφρενική τιμή του Da Hong Pao με 28.000 $ τα 20 γραμμάρια.