Home Επικαιρότητα Η πορεία εξάπλωσης του κοροναϊού και τα μέτρα προστασίας
Η πορεία εξάπλωσης του κοροναϊού και τα μέτρα προστασίας

Η πορεία εξάπλωσης του κοροναϊού και τα μέτρα προστασίας

0

 

Οι ηγέτες της Κίνας προειδοποίησαν τους κατώτερους αξιωματούχους να μην αποκρύψουν την εξάπλωση ενός νέου κοροναϊού ο οποίος έχει μολύνει πλέον σχεδόν 300 άτομα.
Όποιος κρύβει νέες υποθέσεις θα “καρφωθεί στον πυλώνα της ντροπής για μια αιωνιότητα”, δήλωσε ο πολιτικός φορέας υπεύθυνος για το νόμο και την τάξη.
Η προειδοποίηση ήρθε όταν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι έξι άνθρωποι έχουν πεθάνει εώς τώρα από τον ιό ο οποίος επιφέρει έναν τύπο πνευμονίας.

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ιός μπορεί να περάσει από άτομο σε άτομο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) θα εξετάσει αύριο, Τετάρτη, την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε σχέση με τον ιό – όπως συνέβη με τη γρίπη των χοίρων και τον Έμπολα. Μια τέτοια δήλωση, αν γίνει, θα θεωρηθεί επείγουσα έκκληση για μια συντονισμένη διεθνή απάντηση.
Η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας τη Δευτέρα επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι η μόλυνση θα μπορούσε να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ανέφερε ότι δύο άτομα στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ έχουν μολυνθεί με αυτόν τον τρόπο.

Σε ξεχωριστή δήλωση, η Δημοτική Επιτροπή Υγείας του Wuhan δήλωσε ότι τουλάχιστον 15 ιατροί στο Wuhan έχουν επίσης μολυνθεί από τον ιό, με έναν σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι εργαζόμενοι θεωρείται ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό λόγω επαφής με τους ασθενείς. Όλοι τους κρατούνται σε απομόνωση ενώ θεραπεύονται.

Πού έχει εξαπλωθεί ο ιός;

Συνολικά έχουν αναφερθεί 291 περιπτώσεις σε μεγάλες πόλεις της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου και της Σανγκάης. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς βρίσκονται στο Wuhan.
Η ασθένεια αυτή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους και η εστία πιστεύεται ότι συνδέεται με μια αγορά θαλασσινών όπου πωλούνται επίσης ζωντανά ζώα.

Πολλές περιπτώσεις εντοπίστηκαν επίσης στο εξωτερικό: δύο στην Ταϊλάνδη, μία στην Ιαπωνία, μία στη Νότια Κορέα και μία στην Ταϊβάν. Οι μολυσμένοι είχαν επιστρέψει πρόσφατα από το Wuhan.

Οι αρχές σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ, της Ταϊβάν και της Ιαπωνίας, ενίσχυσαν τον έλεγχο των επιβατών των αεροπορικών μεταφορών από το Wuhan. Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα παρόμοια μέτρα σε αεροδρόμια στο Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη.
Στην Αυστραλία, ένας άνθρωπος που ταξίδεψε στο Wuhan έχει απομονωθεί κι εξετάζεται. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός προορισμός στην Αυστραλία, πέρυσι την επισκέφθηκαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα.

Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο ιός;

Υπάρχουν φόβοι ότι ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα – και σε όλη τη χώρα – καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Κίνα προετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην Κίνα για τις διακοπές της κινεζικής Πρωτοχρονιάς μες την ερχόμενη εβδομάδα.

Αυτή η μαζική μετακίνηση ταξιδιωτών θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι οι αρχές δεν θα είναι σε θέση να παρακολουθούν την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.
Και οι εμπειρογνώμονες λένε ότι υπάρχουν ήδη πολλές περιπτώσεις που δεν θα εντοπιστούν.
Μια αναφορά από το Κέντρο MRC για την Παγκόσμια Ανίχνευση Λοιμωδών Νοσημάτων στο Imperial College του Λονδίνου υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξουν περισσότερες από 1.700 μολύνσεις. Ωστόσο, ο Gabriel Leung, ο κοσμήτορας της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, θεωρεί ότι θα είναι περίπου 1.300.

Το ξέσπασμα του νέου κορωναϊού έχει αναβιώσει τις μνήμες του ιού Sars – επίσης κορωναϊού που προερχόταν από την Κίνα – που σκότωσε 774 άτομα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε αρκετές χώρες, κυρίως στην Ασία.
Η Κίνα απέκρυψε αρχικά πληροφορίες σχετικά με την επιδημία από το κοινό. Αργότερα, υποβλήθηκε σε πολύ μικρό αριθμό αναφορών σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που είχαν μολυνθεί, υποβάθμισε τους κινδύνους και δεν κατάφερε να παράσχει έγκαιρες πληροφορίες με τις οποίες όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί θα μπορούσαν να σωθούν ζωές. Κάτι όμως που δεν πρόκειται να αφήσουν αυτή τη φορά να συμβεί.
Η ανάλυση του γενετικού κώδικα του νέου ιού δείχνει ότι σχετίζεται στενότερα με το Sars από οποιοδήποτε άλλο ανθρώπινο κορωναϊό.

Τι γνωρίζουμε για τον ιό;
Ο ιός, γνωστός επίσης ως 2019-nCoV, θεωρείται ότι είναι ένα νέο στέλεχος του κοροναϊού που δεν έχει αναγνωριστεί προηγούμενα σε άνθρωπο.
Πιστεύεται ότι προέρχεται από μολυσμένα ζώα σε μια αγορά θαλασσινών και άγριων ζώων στο Wuhan.

Οι κοροναϊοί είναι μια ευρεία οικογένεια ιών, αλλά μόνο έξι (ο νέος ιός θα τους έκανε επτά) είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συμβουλεύσει τους ανθρώπους να αποφεύγουν την επαφή με ζωντανά ζώα “χωρίς προστασία”, να μαγειρεύουν σχολαστικά το κρέας και τα αυγά και να αποφεύγουν τη στενή επαφή με οποιονδήποτε πάσχει από κρύωμα ή έχει συμπτώματα γρίπης.
Τα σημάδια της λοίμωξης περιλαμβάνουν αναπνευστικά συμπτώματα, πυρετό, βήχα, δύσπνοια και δυσκολίες στην αναπνοή.