Home Ελεύθερος Χρόνος Η φύση στην καρδιά της μαγειρικής τέχνης
Η φύση στην καρδιά της μαγειρικής τέχνης

Η φύση στην καρδιά της μαγειρικής τέχνης

0

«Μα δεν μπορείς να φας βρύα… Τα βρύα δεν είναι τροφή για τον άνθρωπο, είναι πουλόβερ για τους βράχους!», λέει μια ηλικιωμένη γυναίκα στον διάσημο Κορεάτη μάγειρα Ιμ Τζιχό, σε μια σκηνή του ντοκιμαντέρ «Περιπλανώμενος σεφ». Αμέσως μετά, παρακολουθούμε τη γερόντισσα να δοκιμάζει από τη σούπα που σκάρωσε ο μάγειρας από αυτή τη μάλλον παράδοξη πρώτη ύλη. «Α, αναπάντεχα νόστιμη», του λέει χαμογελώντας.

Αναπάντεχη, σχεδόν «θεραπευτική», είναι και η ταινία της βραβευμένης σκηνοθέτιδος Χιε-Ριουνγκ Παρκ, που ακολουθεί τον Iμ για δέκα χρόνια, να διασχίζει βουνά, ποτάμια και πεδιάδες σε όλη την κορεατική χερσόνησο, συχνά υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, συλλέγοντας τα υλικά της μαγειρικής του – από άγριες πικραλίδες μέχρι… ναι, βρύα. H Μητέρα Φύση, πιστεύει ο μάγειρας, βρίσκεται στην καρδιά της μαγειρικής τέχνης. Γι’ αυτόν τίποτα στη φύση δεν δημιουργήθηκε τυχαία και κάθε υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί, τόσο στη μαγειρική όσο και για τη θεραπεία του ανθρώπινου σώματος.

Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Περιπλανώμενος σεφ» θα πραγματοποιηθεί από το CineDoc την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, 8 μ.μ.). Μετά την προβολή θα ακολουθήσει επίδειξη και δοκιμή πιάτων της κορεατικής κουζίνας, από τις Κορεάτισσες σεφ Kανγκ Τζου Αν και Μιεόνγκ-τζα Αν. Μεταξύ άλλων, θα δοκιμάσουμε bulgogi (κορεατικό μπάρμπεκιου) και japchae (μακαρόνια από γλυκοπατάτα με λαχανικά και βοδινό κρέας). Η ταινία θα προβληθεί, επίσης, το Σάββατο και την Κυριακή, 18 και 19/1, στις 16.00, στον κινηματογράφο Δαναό, και την Κυριακή 26/1, στις 16.00, στον κινηματογράφο Ααβόρα.

Με πληροφορίες από Καθημερινή