Home Διατροφή Καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες κερδίζουμε χρόνια ζωής
Καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες κερδίζουμε χρόνια ζωής

Καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες κερδίζουμε χρόνια ζωής

0

Η πρόσληψη λιγότερων θερμίδων επιδρά θετικά σε κυτταρικό επίπεδο αναστέλλοντας διαδικασίες γήρανσης και φθοράς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των επιστημόνων στο Salk Institute της Καλιφόρνιας.

Ένας τρόπος λοιπόν να μειώσετε τις φλεγμονές στον οργανισμό και να διατηρήσετε για περισσότερα χρόνια υγιή τα όργανα και όλες τις κυτταρικές δομές στο σώμα, είναι μειώνοντας την ποσότητα του φαγητού και βελτιώνοντας την ποιότητα.

Οι ερευνητές στο Salk Institute των ΗΠΑ με επικεφαλής το Δρ Juan Carlos Izpisua Belmonte που διευθύνει το Gene Expression Laboratory του ινστιτούτου, σε συνεργασία με Κινέζους συναδέλφους του, υπέβαλαν σε πολύμηνα πειράματα ποντίκια και διαπίστωσαν ότι αυτά που κατανάλωναν καθημερινά λιγότερες θερμίδες, είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο υγιούς ζωής.

“Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής μας δίνουν το έναυσμα για να ξεκινήσουμε μελέτες γύρω από πιθανά φάρμακα που θα “θεραπεύουν” τη γήρανση όπως ακριβώς μια ασθένεια”, ανέφερε ο Δρ Belmonte.

Λέγοντας γήρανση δεν εννοεί απλά τις ρυτίδες στο πρόσωπο και τα λευκά μαλλιά αλλά και όσα επιφέρει το γήρας, τη γεροντική άνοια, τους καρκίνους που σχετίζονται με το γήρας, μεταβολικές παθήσεις, αγγειακά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2 και άλλα.

Εκτός από ένα μελλοντικό φάρμακο κατά της γήρανσης όμως, η οδηγία πια είναι συγκεκριμένη: Μία δίαιτα που μειώνει κατά 30% τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά (με προσοχή και χωρίς να στερούμαστε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά), μπορεί να χαρίσει υγεία και περισσότερα χρόνια ζωής.

Η ομάδα των ερευνητών μελέτησε τις περιπτώσεις 56 πειραματόζωων μεταξύ ηλικίας 17 και 27 μηνών (που αντιστοιχεί σε μια εικοσαετία ανθρώπινης ζωής μεταξύ 50 και 70 ετών). Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν συνεχώς την κατάσταση των κυττάρων στο ήπαρ, τα νεφρά, την αορτή, το δέρμα, το μυελό των οστών, τον εγκέφαλο και τους μύες. Συνολικά έκαναν 168.703 εργαστηριακές αναλύσεις κυττάρων συγκρίνοντας μεταξύ τους ομάδες ποντικών που έτρωγαν πολύ, την ομάδα που είχαν σε ολιγοθερμιδική δίαιτα αλλά και μια ομάδα πολύ νέων και υγιών ζώων.

Όπως διαπίστωσαν σε πολλές περιπτώσεις, πολλές από τις αλλαγές που συνέβαιναν στα κύτταρα καθώς τα ζώα που έτρωγαν κανονικά μεγάλωναν, δεν συνέβαιναν στα ζώα που βρίσκονταν σε δίαιτα και που συνέχιζαν να έχουν την καλή κατάσταση που έχουν τα νεαρά ζώα.

Σύμφωνα με τον συνεργάτη της έρευνας από την Κίνα, Δρ Guang-Hui Liu, καθηγητής στο Chinese Academy of Sciences : “Είναι η πιο αναλυτική και εμπεριστατωμένη μελέτη που αποδεικνύει την σχέση του περιορισμού των θερμίδων με τη μακροζωία”.