Home Υγεία Μάθετε τα πάντα για τον εμβολιασμό κατά του HPV
Μάθετε τα πάντα για τον εμβολιασμό κατά του HPV

Μάθετε τα πάντα για τον εμβολιασμό κατά του HPV

0

Σίγουρα έχετε δει τις διαφημίσεις ή έχετε ακούσει κάποιες πληροφορίες για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και έχετε γεμίσει απορίες για το ποιους αφορά, ποιες ασθένειες καταπολεμά, σε ποιους χορηγείται δωρεάν κ.ά.

Όλες οι πιθανές ερωτήσεις μαζί, όμως, με τις απαντήσεις τους, βρίσκονται παρακάτω για να σας λύσουν κάθε απορία και για να κατανοήσετε τη σπουδαιότητα του εν λόγω εμβολίου.

Τι είναι ο ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV);

 

Ο ιός HPV είναι από τους πιο συχνούς και μεταδοτικούς ιούς μέσω της σεξουαλικής επαφής. Υπολογίζεται ότι 8 στις 10 γυναίκες έχουν μολυνθεί από τον ιό, ο οποίος, είτε προκαλεί τα οξυτενή κοδυλώματα στα γεννητικά όργανα, είτε προκαλεί καρκίνο, κυρίως στον τράχηλο της μήτρας αλλά και σε άλλες περιοχές όπως στον πρωκτό ή τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα. Ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα κατά τη σεξουαλική επαφή, ακόμα και μέσω των περιπτύξεων με τα γεννητικά όργανα. Γι’ αυτό το λόγο, το προφυλακτικό δεν αποτελεί μέσο προστασίας από τον ιό HPV. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος σήμερα αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο σε γυναίκες ηλικίας 20-44 ετών, τον δεύτερο πιο συχνό γυναικολογικό καρκίνο σε όλες τις γυναίκες μετά τον καρκίνο του μαστού και τον τέταρτο πιο συχνό καρκίνο παγκοσμίως, οφείλεται αποκλειστικά στον ιό HPV. Ο συστηματικός εμβολιασμός έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ειδικά στις ηλικίες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι ερωτικές επαφές θα έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη του καρκίνου που οφείλεται στον ιό HPV σε λίγα χρόνια.

Γιατί πρέπει να εμβολιάζονται τα κορίτσια από την ηλικία των 11 ετών;

 

Tα μικρά κορίτσια και τα αγόρια κατά κανόνα δεν έχουν σεξουαλικές σχέσεις, οπότε δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό HPV, η προστασία που θα τους παρέχει το εμβόλιο είναι η μεγαλύτερη δυνατή. Εκτιμάται ότι από την ηλικία της εφηβείας μέχρι σχεδόν τα 25 χρόνια, είναι το κρισιμότερο χρονικό διάστημα μιας γυναίκας για την αρχική εκδήλωση της HPV λοίμωξης. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πλειοψηφία των γυναικών, αφενός ξεκινά τις σεξουαλικές της επαφές και αφετέρου η μορφολογία του τραχήλου της μήτρας διευκολύνει την λοίμωξη από τον ιό. Το ποσοστό των κοριτσιών που εμβολιάζεται έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αυξάνεται σταθερά, καθώς ολοένα και περισσότεροι γονείς εμφανίζονται εξοικειωμένοι με την ιδέα ότι το μικρό τους κοριτσάκι θα ξεκινήσει μετά από λίγα χρόνια τις σεξουαλικές επαφές και πολύ πιθανόν να μολυνθεί από το βασικό ένοχο για την ανάπτυξη καρκίνου σε ερωτογενείς περιοχές, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Παράλληλα και οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν έχουν ήδη μολυνθεί ή όχι με τον ιό HPV, έχουν αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται για ένα εμβόλιο που προστατεύει μόνο τα μικρά κορίτσια, γιατί το εμβόλιο έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι κατάλληλο και αποτελεσματικό για όλες τις γυναίκες μέχρι την ηλικία των 45 ετών, ακόμα και αν κάποια στιγμή είχαν μολυνθεί με τον ιό. Ακόμα κι αν έχει μολυνθεί κάποιος από τον ιό, μπορεί να έχει τα ευεργετικά αποτελέσματα του εμβολίου, καθώς είναι σχεδόν απίθανο να έχει μολυνθεί από όλους τους ογκογόνους τύπους του ιού. Το 9δύναμο εμβόλιο για τον HPV προστατεύει από τους 7 πλέον επικίνδυνους για ανάπτυξη καρκίνου τύπους του ιού (τους τύπους 16, 18, 31,33,45,52,58) και τους 2 τύπους (6,11) που προκαλούν τη μεγάλη πλειοψηφία των γεννητικών κονδυλωμάτων.

Τι είναι το 9δύναμο εμβόλιο HPV;

 

Το 9δύναμο εμβόλιο HPV έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και χορηγείται δωρεάν σε 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών σε κορίτσια ηλικίας 11 έως 15 ετών. Σε περίπτωση που οι 2 δόσεις γίνουν σε μεσοδιάστημα μικρότερο των 5 μηνών απαιτείται και 3η δόση 6 μήνες μετά την πρώτη δόση και τουλάχιστον 3 μήνες μετά τη 2η δόση. Εφόσον η έναρξη του εμβολιασμού γίνει μετά τη συμπλήρωση του 15ου έτους,  χορηγούνται 3 δόσεις εμβολίου (1, 2, 6 μήνες). Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει αντικαταστήσει το προηγούμενο τετραδύναμο εμβόλιο (HPV4) και παρέχει προστασία σε ποσοστό 90% του καρκίνου τραχήλου μήτρας, 89% των προκαρκινικών HPV σχετιζόμενων αλλοιώσεων της πρωκτογεννητικής περιοχής και 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων.

Πόσο ασφαλές είναι;

Το πρώτο εμβόλιο έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κυκλοφόρησε το 2006 με έγκριση όλων των Διεθνών Οργανισμών και από τότε έχουν χορηγηθεί πάνω από 270 εκατομμύρια δόσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 1.500.000 εμβόλια. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι τεκμηριωμένη με πολλές ερευνητικές μελέτες, ενώ οι έλεγχοι είναι διαρκείς. Οι μοναδικές παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί είναι ήπιες τοπικές αντιδράσεις, όπως κοκκινίλα ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης και πιθανόν ζαλάδα, χαμηλή πυρετική κίνηση ή πονοκέφαλος.

Σε ποιες ηλικίες χορηγείται δωρεάν;

Το εμβόλιο HPV χορηγείται σε 2 δόσεις, με μεσοδιάστημα 6 μηνών σε κορίτσια ηλικίας 11 έως 15 ετών. Σε περίπτωση που οι 2 δόσεις γίνουν σε μεσοδιάστημα μικρότερο των 5 μηνών απαιτείται και 3η δόση 6 μήνες μετά την πρώτη δόση και τουλάχιστον 3 μήνες μετά τη 2η δόση. Εφόσον η έναρξη του εμβολιασμού γίνει μετά τη συμπλήρωση του 15ου έτους,  χορηγούνται 3 δόσεις εμβολίου (1, 2, 6 μήνες). Το εμβόλιο χορηγείται  δωρεάν σε κορίτσια ηλικίας 11 – 18 ετών, στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε γυναίκες σε ανοσοκαταστολή όπως και σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες.