Home Επικαιρότητα Με την πάροδο του χρόνου γινόμαστε και λιγότερο νάρκισσοι
Με την πάροδο του χρόνου γινόμαστε και λιγότερο νάρκισσοι

Με την πάροδο του χρόνου γινόμαστε και λιγότερο νάρκισσοι

0

Γράφει η Αφροδίτη Ντάικου

Όσο μεγαλώνετε…τόσο λιγότερο ναρκισσιστής τείνετε να είστε.

Νέες έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι τείνουν να απορροφούνται περισσότερο από την εικόνα τους συγκριτικά με τις παλαιότερες γενιές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται ολοένα και λιγότερο ναρκισσιστές μεγαλώνοντας, διότι τα διδάγματα που έχουν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια μιας ζωής έχουν τον τρόπο τους να κάνουν τον άνθρωπο περισσότερο ταπεινό.

Οι νεότεροι είναι πιο επιρρεπείς σε εγωκεντρική συμπεριφορά;

Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται για την εγωκεντρικότητά τους  τείνουν να παραμένουν περισσότερο ναρκισσιστές καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής τους από ό, τι οι άνθρωποι που είναι εκ φύσεως συμπονετικοί, σύμφωνα με τον William J. Chopik, PhD, βοηθό καθηγητή στο Michigan State University, και τον Kevin J. Grimm, PhD, καθηγητή στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, και τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά τείνουν να μειώνονται καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

“Διαπιστώσαμε ότι οι περισσότερες δυσπροσαρμοστικές μορφές ναρκισσισμού (όπως η υπερευαισθησία και η απειθαρχία) μειώθηκαν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής ενώ βελτιώθηκε το επίπεδο της αυτονομίας”, γράφουν οι ερευνητές.

“Ο ναρκισσισμός αποτελεί μια πραγματική κατάσταση αλλά βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου” αναφέρει ο Δρ Chopik.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι συναντούν πράγματα στη ζωή που τους καθιστούν πιο ταπεινούς. Μια πρώτη δουλειά, όπου πρέπει να εργαστούν ως μέλος μιας ομάδας, μπορεί να τους κάνει πιο ανιδιοτελείς. Το να είναι κάποιος καλός συνεργάτης απαιτεί την αντίληψη και μιας άλλης οπτικής».

Ωστόσο ο τρόπος  που προσαρμόζονται οι άνθρωποι στις καταστάσεις της ζωής τους συχνά μπορεί να διαφοροποιείται.

Σύμφωνα με τον Δρ. Chopik : “Μερικοί άνθρωποι αλλάζουν δραματικά, ενώ άλλοι δεν αλλάζουν καθόλου”και πρόσθεσε:  “Ένα από τα μεγάλα μυστήρια σε όλη την έρευνα προσωπικότητας είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αλλάζουν.”

Οι έρευνες έδειξαν ότι η γενιά που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και εισήλθε στην νεανική ηλικία στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ήταν πιο εγωκεντρική από τους ηλικιωμένους στη δεκαετία του 1960.

Συνολικά, ωστόσο, “οι γενιές δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο διαφορετικές μεταξύ τους”, δήλωσε ο Chopik.

Αντίθετα, οι νέοι γενικά είναι συνήθως πιο ναρκισσιστές από τους ηλικιωμένους, ανεξάρτητα από το πότε γεννήθηκαν.

Οι συμμετέχοντες – περίπου τα τρία τέταρτα ήταν γυναίκες – μελετήθηκαν από την ηλικία 13 έως 77 ετών και το αποτέλεσμα της μελέτης έδειξε ότι οι άνδρες τείνουν να είναι πιο ναρκισσιστές από τις γυναίκες.

Οι ερευνητές εξέτασαν διάφορες ομάδες συμμετεχόντων. Κάποιοι συμμετείχαν σε τεστ προσωπικότητας ήδη από το 1923 και παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 70 χρόνια.

Ο κ. Chopik σημείωσε ότι τα στοιχεία είναι ανύπαρκτα για όσους γεννήθηκαν μετά το 2000.

«Στη συνέχεια θέλουμε να μελετήσουμε τους millennials  και τη γενιά Z, γιατί αυτοί μας απασχολούν και περισσότερο»

Ο Stanley H. Teitelbaum, PhD, κλινικός ψυχολόγος στη Νέα Υόρκη και συγγραφέας της “Illusion and Disillusionment”, αναφέρει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ναρκισσισμός μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Η ανάγκη επιβεβαίωσης μεταξύ ορισμένων ναρκισσιστών, δήλωσε ο Δρ. Teitelbaum, είναι τόσο ισχυρή που οι αυξημένες απογοητεύσεις από τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες που έρχονται με το γήρας ενισχύουν μια συνεχιζόμενη προσπάθεια να συμβιβαστεί ο κόσμος με τους όρους τους και οδηγεί σε ένα διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στην ψευδαίσθηση και την πραγματικότητα. Οι ναρκισσιστές όλο και περισσότερο απορροφούνται με την αναζήτηση προκειμένου να γεμίσουν αυτό το χάσμα.

Από την άλλη πλευρά, «οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται λιγότερο εγωκεντρικοί καθώς γερνούν με την προϋπόθεση ότι είναι ψυχικά υγιείς», αναφέρει η GinaMarie Guarino, σύμβουλος ψυχικής υγείας.

Συνεπώς καθώς εξελισσόμαστε σε υπεύθυνους ενήλικες και αναλαμβάνουμε περισσότερα  στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή, μας βοηθά να είμαστε λιγότερο ναρκισσιστές .

Ωστόσο, πολλά θα λέγαμε ότι εξαρτώνται και από το πώς ορίζουμε την αίσθηση της αξιοπρέπειας.