Home Επικαιρότητα Μιλώντας στα παιδιά για τον κορωνοϊό
Μιλώντας στα παιδιά για τον κορωνοϊό

Μιλώντας στα παιδιά για τον κορωνοϊό

0

Με την εκτεταμένη κάλυψη ειδήσεων αναφορικά με τη δυνητικά θανατηφόρα φύση του κορωνοϊού τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν φόβους σχετικά με την υγεία και την ασφάλειά τους.

Οι ειδικοί λένε ότι οι γονείς θα πρέπει να ακούν τους φόβους των παιδιών τους και να μην τα απορρίπτουν.


Πριν μιλήσετε στα παιδιά σχετικά με το τι μπορούν να βλέπουν στις ειδήσεις ή σχετικά με  αυτά που συζητούν με τους συνομηλίκους τους, οι γονείς πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχουν οι ίδιοι κατανοήσει ό,τι αφορά στο θέμα του κορωνοϊού.

 

 

Οι αναφορές στον κορωνοϊό σε συνδυασμό με την πιθανή θανατηφόρα φύση του, είναι αρκετές  ώστε να προκαλούν ανησυχίες στους περισσότερους ενήλικες. Για τα παιδιά όμως που λαμβάνουν εδώ κι εκεί πληροφορίες, οι φόβοι γύρω από τον κορωνοϊό μπορεί να είναι ιδιαίτερα τρομακτικοί.

Ο ιός εξαπλώθηκε στην Κίνα και τώρα πια αρκετά κρούσματα εμφανίζονται στην κοντινή με την Ελλάδα, Ιταλία.

Επομένως πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να διαχειριστούν τους φόβους τους και να  παραμένουν ταυτόχρονα ενήμερα και σε ετοιμότητα;

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς πώς να προσεγγίσουν το θέμα του κορωνοϊού και να μιλήσουν στα παιδιά τους για τους πιθανούς κινδύνους.

Όσο αφορά στα παιδιά που έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τον κορωνοϊό,  οι γονείς θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι να τα βοηθήσουν για να «εργαστούν» μέσω αυτών των φόβων. Τι γίνεται όμως με εκείνες τις οικογένειες που το παιδί δεν έχει πει ακόμη τίποτα;

Η Haley Neidich, εξουσιοδοτημένη επαγγελματίας ψυχικής υγείας και ψυχοθεραπεύτρια, είπε ότι οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους μπορεί να έχουν ανησυχίες, ακόμη και αν δεν μιλούν γι ‘αυτές.

“Είναι πολύ πιθανό ότι τα παιδιά το συζητούν στο σχολείο”, ανέφερε, “και μόνο και μόνο επειδή το παιδί σας δεν το κοινοποιεί σε σας, δεν σημαίνει ότι δεν είναι στο μυαλό τους.”

Η σύμβουλος γάμου και οικογενειακή θεραπεύτρια,η Heidi McBain συμφωνεί. “Στην ιδανική περίπτωση έχετε ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους, έτσι ώστε να μπορούν να έρθουν σε σας με τις ερωτήσεις τους ή να θέσετε εσείς  το θέμα επι τάπητος εάν αισθανθείτε ότι είναι απαραίτητο και χρήσιμο”.

Όπως είπε, η μικρή της,  της εξέφρασε τις ανησυχίες για τον κορωνοϊό προτού να γνωρίσει καν το τι ήταν. “Έτσι, προσωπικά, έπρεπε πρώτα να ενημερωθώ η ίδια για να απαντήσω καλύτερα στις ερωτήσεις”.

Πριν μιλήσετε στα παιδιά σχετικά με το τι μπορούν να βλέπουν στα νέα ή για το τι ακούνε από τους συνομηλίκους τους, οι γονείς πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχουν οι ίδιοι πρώτα αξιόπιστη κι επαρκή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

 

Ο Δρ Teena Chopra, ιατρός διευθυντής πρόληψης των λοιμώξεων και νοσοκομειακής επιδημιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο DMC Harper, δήλωσε ότι «οι γονείς πρέπει να ενημερώσουν τα παιδιά τους ότι αυτό που είναι γνωστό για τον ιό είναι ότι πρόκειται για έναν ιό του αναπνευστικού -όπως άλλοι συνηθισμένοι αναπνευστικοί ιοί -που προκαλεί πνευμονία ».

Όπως δήλωσε η ασθένεια μπορεί να είναι ασυμπτωματική (χωρίς συμπτώματα), ή να έχει συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια μέχρι σοβαρά.

Οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το παράδειγμα σύγκρισης με άλλους ιούς, όπως η γρίπη, και να μιλήσουν για το πώς η υγιεινή των χεριών είναι το πιο σημαντικό πράγμα για την πρόληψη του ιού“, ανέφερε.

Ο Chopra πρόσθεσε ότι οι γονείς θα πρέπει να διδάσκουν τα παιδιά τους να πλένουν τα χέρια τους για 20 δευτερόλεπτα μετά τη χρήση του μπάνιου, πριν από το φαγητό και μετά από τη μετάβαση σε δημόσιους χώρους.

Επίσης, πρέπει να αποφεύγουν να αγγίζουν τα στόματά τους, τα μάτια και τη μύτη τους.

Ανέφερε επίσης ότι ενώ είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τα επίπεδα κινδύνου σε αυτό το σημείο, το ποσοστό θνησιμότητας είναι περίπου 2 τοις εκατό.

Αντίθετα, ανέφερε ότι το ποσοστό θνησιμότητας του SARS ήταν 10% και το ποσοστό θανάτου MERS-CoV ήταν περίπου 33%.

Συζητήστε με τα παιδιά σας 

Η Neidich είπε ότι οι γονείς πρέπει να ακούν τους φόβους των παιδιών τους και να μην τους απορρίπτουν. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με την ενεργή ακρόαση.

Με άλλα λόγια, δώστε στα παιδιά σας την πλήρη προσοχή και αναγνωρίστε δυνατά τα συναισθήματά τους.

“Βοηθήστε τα να καταλάβουν τα γεγονότα και όχι τις φήμες για τον ιό εφόσον ηλικιακά μπορούν να τα αντιληφθούν όλα αυτά”, δήλωσε η Neidich.

Φυσικά, αυτό απαιτεί τη διαχείριση των δικών μας φόβων γύρω από την ασθένεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο McBain λέει ότι είναι σημαντικό να «έχετε επίγνωση για το τι συμβαίνει και να γνωρίζετε πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας καλύτερα».

Οι γονείς θα πρέπει επίσης να έχουν αυτεπίγνωση και να εξετάσουν πώς οι φόβοι τους μπορεί να έχουν αντίκτυπο στα παιδιά τους.

«Όταν ένας γονέας είναι ανήσυχος, το παιδί του θα νιώσει το άγχος και θα το προσλάβει, ανεξάρτητα από το πόσο καλά σκέφτονται ότι καλύπτουν ή κρύβουν το άγχος τους», είπε η Neidich.

Για το λόγο αυτό, εάν ο τρέχων κύκλος ειδήσεων συμβάλλει στην ανησυχία σας, προτείνει να μιλήσετε με έναν σύμβουλο και να βασιστείτε στο σύστημα υποστήριξης του κοινωνικού σας κύκλου καθώς οι συνομίληκοί σας μπορεί να αντιμετωπίζουν παρόμοια συναισθήματα.

Εάν το παιδί σας αρχίζει να εμφανίζει κρίσεις πανικού ή φοβίες γύρω από τον κορωνοϊό ή οτιδήποτε άλλο;

Ο McBain δήλωσε: “Ένας θεραπευτής μπορεί να είναι το επόμενο βήμα για να  βοηθήσει εσάς ή / και το παιδί σας να επεξεργάζεται  αυτούς τους φόβους με έναν υγιή τρόπο”.

Το σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να έχουμε ανοιχτή επικοινωνία ως οικογένεια.

Εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει ανησυχίες  εύλογο είναι να μην επιτρέψετε να διατηρούνται αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα. Μιλήστε για τους φόβους αυτούς, στηρίξτε τα δεδομένα που έχουμε σήμερα για να τους μετριάσετε όταν είναι δυνατόν και μη διστάζετε να απενεργοποιήσετε τις ειδήσεις αν είναι απαραίτητο.

Ίσως χρειάζεται και είναι αποδεκτό, να απομακρυνθείτε από τον τρέχοντα κύκλο ειδήσεων προς όφελος της δικής σας ψυχικής υγείας και του παιδιού σας.

Γράφει η Αφροδίτη Ντάικου

Πηγή: Healthline.com