Home Διατροφή ΟΗΕ: Προειδοποιεί για ελλείψεις σε τρόφιμα
ΟΗΕ: Προειδοποιεί για ελλείψεις σε τρόφιμα

ΟΗΕ: Προειδοποιεί για ελλείψεις σε τρόφιμα

0

Εξαιτίας του κορωνοϊού, οι ελλείψεις σε τρόφιμα, μπορεί να αποτελέσουν μια νέα απειλή, προειδοποιεί το Επισιτιστικό Σώμα των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων προστασίας που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις.

Η σοδειά υπήρξε καλή φέτος και οι προοπτικές για βασικές καλλιέργειες πολλά υποσχόμενες. Η έλλειψη ωστόσο εργατών λόγω της κρίσης (του περιορισμού της κυκλοφορίας) και μία τάση προστατευτισμού (δασμοί και απαγορεύσεις εξαγωγών) σημαίνει πως τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν ενδεχομένως και τις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνει στην Guardian ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να περιορίσουν οι κυβερνήσεις τη ροή τροφίμων», επισημαίνει ο Τορέρο και προσθέτει: «Όλα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα είναι αντιπαραγωγικά. Τώρα δεν είναι η ώρα για περιορισμούς ή εμπόδια στο εμπόριο. Τώρα είναι η στιγμή να προστατεύσουμε τη ροή τροφίμων στον κόσμο».

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντισταθούν στην προστασία της δικής τους παραγωγής και εφοδιασμού τροφίμων περιορίζοντας τις εξαγωγές, όπως ήδη κάποιες κάνουν, σύμφωνα με τον Τορέρο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Καζακστάν, για παράδειγμα, απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτάλευρου και επέβαλε περιορισμούς σε φαγόπυρο και λαχανικά, όπως κρεμμύδια, καρότα, πατάτες.

Το Βιετνάμ επίσης, ο τρίτος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, προσωρινά ανέστειλε τα συμβόλαια εξαγωγών ρυζιού, ενώ η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αλευριού στον κόσμο, εξετάζει να περιορίσει τις εξαγωγές – κάτι το οποίο έχει κάνει και στο παρελθόν.

«Οι εμπορικοί φραγμοί θα δημιουργήσουν ακραία αστάθεια. Θα κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Αυτό συμβαίνει στις επισιτιστικές κρίσεις» τονίζει ο Τορέρο.

Αν και οι προμήθειες τροφίμων λειτουργούν κανονικά μέχρι στιγμής, τα προβλήματα ίσως ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα ωριμάσουν φρούτα και λαχανικά. Καθώς τα προϊόντα αυτά είναι ευπαθή και αναλώσιμα, έμπειροι εργάτες πρέπει να αναλάβουν την έγκαιρη συγκομιδή.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές, αλλά και το εργατικό δυναμικό», υπογραμμίζει ο Τορέρο.