1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Οι γάτες γίνονται ολοένα και παχύτερες
Οι γάτες γίνονται ολοένα και παχύτερες

Οι γάτες γίνονται ολοένα και παχύτερες

0

Το αποκαλούμε « σύνδρομο συρρίκνωσης», λέει ο κτηνίατρος του Edmonton

Μια γάτα, η «Cinderblock» έχει γίνει η αγαπημένη του Διαδικτύου καθώς έχει αναλάβει μια φιλόδοξη αποστολή: να αδυνατίσει!

 Όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης της κτηνιατρικής κλινικής Edmonton Holistic, ο Kären Marsden : «Ναι, οι γάτες γίνονται παχύτερες. Δυστυχώς τρέφονται πολύ πολύ καλά. Μπορούμε να  βαθμολογήσουμε το σώμα  της γάτας, από το ένα έως το 10. Και οι περισσότερες από τις γάτες που βλέπω ξεπερνούν με βεβαιότητα το νούμερο οκτώ. Το φαινόμενο αυτό, το αποκαλούμε σύνδρομο συρρίκνωσης».

Η Cinderblock, η ευτραφής γατούλα που αρχικά έφθανε τα 25 κιλά, βρίσκεται σε δίαιτα λόγω ιατρικής γνωμάτευσης. Η γάτα της Πολιτείας της Ουάσιγκτον επισκέπτηκε την κτηνιατρική κλινική  λόγω της κακής της κινητικότητας. Σύμφωνα με τον κτηνίατρο, η νοσηρή παχυσαρκία επηρέαζε την ποιότητα της ζωής της. Η κλινική της έχει συστήσει διατροφή και άσκηση, δίνοντάς της έτσι και μια περίοπτη  θέση στα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης. Ωστόσο  αυτή η τάση δεν είναι μόνο ανοησίες στο διαδίκτυο. Οι γάτες που πολλοί φιλοξενούν στα σπίτια τους γίνονται όλο και πιο χοντρές.

Ο Marsden ανέφερε: «Λυπάμαι τη γάτα, προφανώς και δεν είναι καλό. Πιθανότατα την ταΐζουν υπερβολικά. Οι γάτες θα συνεχίσουν να τρώνε και στην συνέχεια θα είναι κατά κάποιο τρόπο  εθισμένες στη γατοτροφή. Η απώλεια βάρους είναι μια αργή διαδικασία για τις γάτες. Είναι δύσκολο, οι άνθρωποι αισθάνονται ένοχοι».

Μια μελέτη που περιλαμβάνει περισσότερες από 19 εκατομμύρια γάτες από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει ότι τα περισσότερα από τα ζώα συνεχίζουν να παίρνουν βάρος μετά την ενηλικίωσή τους και το μέγιστο του βάρους  τους είναι υψηλότερο από ό, τι ήταν πριν από δύο δεκαετίες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Κτηνιατρικής Ιατρικής Ένωσης. Ο Marsden τόνισε ότι η τάση παχυσαρκίας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και του συνδρόμου λιπώδους ήπατος. Πολλές μάρκες γατοτροφής περιέχουν κρυμμένους υδατάνθρακες όπως σιτηρά ή καλαμπόκι. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, το κόψιμο των υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει. Οι γάτες είναι σαρκοφάγα. Έχουν σχεδιαστεί για να έχουν ένα πλούσιο σε πρωτεΐνη γεύμα μερικές φορές την ημέρα, όχι έτοιμο αλλά κυνηγώντας το.

Οι διακοπές πλησιάζουν και είναι μάλλον καιρός να αγοράσετε στο παχουλό σας γατάκι μερικά παιχνίδια για να κινείται…


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά