Home Επικαιρότητα Ο έγκαιρος εμβολιασμός αποτρέπει τον έρπητα ζωστήρα
Ο έγκαιρος εμβολιασμός αποτρέπει τον έρπητα ζωστήρα

Ο έγκαιρος εμβολιασμός αποτρέπει τον έρπητα ζωστήρα

0

Λίγα λόγια για τον έρπητα ζωστήρα.

Τι είναι ο έρπης ζωστήρας;

Ο έρπης ζωστήρας είναι µία επίπονη νόσος που επηρεάζει τα νεύρα και την περιοχή του δέρματος που καταλήγουν.
Προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ίδιου ιού που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Συμβαίνει πιο συχνά σε άτοµα άνω των 60 ετών.

Ποιος κινδυνεύει να νοσήσει απο έρπητα ζωστήρα;

Μετά την ανεμοβλογιά, ο ιός δεν εγκαταλείπει το ανθρώπινο σώµα, αλλά παραμένει στο νευρικό σύστημα σε λανθάνουσα κατάσταση. Μπορεί να επανενεργοποιηθεί οποιαδήποτε χρονική στιγμήπροκαλώντας έρπητα ζωστήρα1.
Το 95% των ενηλίκων έχουν περάσει ανεμοβλογιά. Συνεπώς, έχουν τον ιό που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα µέσα στον οργανισμό τους και µπορεί να αναπτύξουν τη νόσο.
Η πιθανότητα εμφάνισης έρπητα ζωστήρα υπερδιπλασιάζεται µετά την ηλικία των 60 ετών, λόγω της φυσικής εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήµατος µε την αύξηση της ηλικίας.
Κάθε άτομο έχει 1 στις 4 πιθανότητες να πάθει έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης;

∆ε µπορεί κάποιος να κολλήσει έρπητα ζωστήρα από κάποιον που έχει έρπητα ζωστήρα ή ανεμοβλογιά. Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από επανενεργοποίηση του δικού του ιού της ανεμοβλογιάς που είναι ήδη µέσα του. Η έκθεση σε κάποιον µε ενεργό έρπητα ζωστήρα δεν έχει καµίαεπίδραση σε αυτή την επανενεργοποίηση.
Ωστόσο, για όσο χρόνο είναι παρούσες οι φυσαλίδες του έρπητα ζωστήρα, ο πάσχοντας είναι δυνατό να µεταδώσει ανεμοβλογιά σε άτοµα που δεν την είχαν ποτέ.

Ποια είναι τα συµπτώµατα του έρπητα ζωστήρα;

Ο έρπης ζωστήρας δεν είναι απλώς ένα εξάνθηµα. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από καυστικό, διαπεραστικό πόνο στην περιοχή του εξανθήµατος που µπορεί να είναι σταθερός ή διαλείπων. Μερικές φορές, ακόµη και απαλά ερεθίσµατα, όπως η αφή των ρούχων ή ένα ελαφρύ αεράκι κατά µήκος του δέρµατος µπορεί να προκαλέσει πόνο.
Στις σοβαρές περιπτώσεις, ο πόνος είναι αφόρητος.

 

 

Πόσο διαρκεί ο πόνος;

Συνήθως, ο πόνος από έρπητα ζωστήρα σταµατάµετά την επούλωση του εξανθήµατος. Ωστόσο, ορισµένα άτοµα βιώνουν µακροχρόνιονευροπαθητικό πόνο που ονοµάζεται µεθερπητικήνευραλγία, η οποία µπορεί να διαρκέσει µήνες ή ακόµα και χρόνια. Όπως και µε τον έρπητα ζωστήρα, ο κίνδυνος ανάπτυξης µακροχρόνιουνευροπαθητικού πόνου αυξάνεται µε την αύξηση της ηλικίας.

Τι είναι μεθερπητική νευραλγία;

Ο πόνος που διαρκεί για 3 μήνες ή περισσότερο, μετά το εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα, ορίζεται ως μεθερπητική νευραλγία.
Είναι ένας εξουθενωτικός πόνος που εκδηλώνεται από βλάβη στα νεύρα, που προκλήθηκε από τον ιό ανεμοβλογιάς-ζωστήρα, ο οποίος είναι αυτός που προκάλεσε τον έρπητα ζωστήρα.
Η μεθερπητική νευραλγία είναι η πιο κοινή επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα.
Έως το 20% των πασχόντων με έρπητα ζωστήρα, άνω των 50 ετών, μπορεί να εκδηλώσει μεθερπητική νευραλγία.
Ο κίνδυνος και η σοβαρότητα αυξάνεται με την ηλικία.
Η μεθερπητική νευραλγία είναι δύσκολο να θεραπευτεί και μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή ακόμα και χρόνια.

Τι μπορεί να προκαλέσει ο πόνος της μεθερπητικής νευραλγίας;

Έως το 90% των ατόμων με μεθερπητική νευραλγία βιώνουν αλλοδυνία, όπου ένα ελαφρύ άγγιγμα, όπως η επαφή ενός ρούχου κατά το ντύσιμο ή το βάρος μιας κουβέρτας στο κρεβάτι, προκαλεί πόνο.
Η μεθερπητική νευραλγία μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε τομέα της ζωής των πασχόντων, όπως:
 Σωματικές
Κόπωση
Αϋπνία
o Ψυχολογικές
Κατάθλιψη
Φόβος
o Κοινωνικές
Απομόνωση
Απώλεια ανεξαρτησίας
o Δραστηριότητες της καθημερινής ζωής
Ντύσιμο
Μπάνιο

 

 

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα του ασθενή;

Ο πόνος από έρπητα ζωστήρα µπορεί να έχει σοβαρή αρνητική επίπτωση στις ζωές των πασχόντων.
Η πλειοψηφία των πασχόντων δηλώνουν ότι επηρεάζει σηµαντικά την ποιότητα ζωής τους και διαταράσσεται µέχρι και ο ύπνος τους, η εργασία και η κοινωνική ζωή τους.

Υπάρχει θεραπεία;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο έρπης ζωστήρας είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Υπάρχουν διάφορα θεραπευτικά σχήµατα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα συµπτώµατα, καθώς και παυσίπονα για την ανακούφιση από τον πόνο που σχετίζεται µε τον έρπητα ζωστήρα. Οι θεραπείες µπορεί να ποικίλουν ανάλογα την περίπτωση. Για να είναι αποτελεσµατική µια αντιική θεραπεία ένταντι του έρπητα ζωστήρα, πρέπει να ξεκινήσει όχι αργότερα από 72 ώρες µετά την εµφάνιση του εξανθήµατος.

O εμβολιασμός προλαμβάνει τον έρπητα ζωστήρα;

Η πρόληψη του έρπητα ζωστήρα είναι εφικτή μέσω του εμβολιασμού.
Στη χώρα µας ο εµβολιασµός έναντι του έρπητα ζωστήρα έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραµµα Εµβολιασµών του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, το εµβόλιο χορηγείται δωρεάν στα άτοµα 60 ετών και άνω, ανεξάρτητα από το αν είχαν προηγούμενο επεισόδιο έρπητα ζωστήρα.
Το εμβόλιο δρα βοηθώντας το ανοσοποιητικόσύστημα –το φυσικό αμυντικό σύστημα του σώματος-. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς το εμβόλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα για να κρατήσει τον ιό αδρανή, βοηθώντας έτσι στην προστασία από τον έρπητα ζωστήρα (Το εμβόλιο δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει ενεργή νόσο από έρπητα ζωστήρα, συμπεριλαμβανομένου του πόνου που σχετίζεται με εγκατεστημένο έρπητα ζωστήρα).
Μία μόνο δόση του εμβολίου είναι αρκετή για να βοηθήσει στην προστασία από τον έρπητα ζωστήρα.
Όπως με κάθε εμβόλιο, το εμβόλιο έναντι του έρπητα ζωστήρα ενδέχεται να μην προστατεύσει πλήρως όλους όσους κάνουν το εμβόλιο. Όμως, ακόμα και αν εκδηλωθεί έρπης ζωστήρας, ενώ έχει γίνει εμβολιασμός, το εμβόλιο μπορεί να μειώσει την ένταση και τη διάρκεια του πόνου.

Ποιος πρέπει να εμβολιαστεί;

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων του Υπουργείου Υγείας, το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα συστήνεται σε όλους τους ενήλικες άνω των 60 ετών, ανεξάρτητα αν έχουν εμφανίσει έρπητα ζωστήρα στο παρελθόν.
Το εμβόλιο αποζημιώνεται πλήρως για όλους τους ενήλικες άνω των 60 ετών.
Μετά την ηλικία των 60 ετών, συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός. Το εμβόλιο μπορεί ναπροστατεύσει από τον έρπητα ζωστήρα. Δρα ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας έτσι στην προστασία από τον έρπητα ζωστήρα. Απότην ηλικία των 60 ετών, όσο πιο έγκαιρα γίνεται εμβολιασμός, τόσο πιο πιθανή είναι η προστασίααπό τον έρπητα ζωστήρα.
Δεν έχει σημασία πόσο υγιής αισθάνεται κάποιος. Καθώς η ηλικία αυξάνεται, το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί. Όταν συμβεί αυτό, ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί (ξυπνήσει) και να προκαλέσει στο δέρμα το επώδυνο, φυσαλώδεςεξάνθημα του έρπητα ζωστήρα. Για αυτό το λόγο, οι πιθανότητες να εκδηλωθεί ο έρπητας ζωστήρας αυξάνονται, καθώς αυξάνεται η ηλικία.

Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο είναι:

Πολύ συχνές (ενδέχεται να επηρεάσουν περισσότερα από 1 στα 10 άτομα): Ερυθρότητα, πόνος, οίδημα και κνησμός στη θέση της ένεσης
Συχνές (ενδέχεται να επηρεάσουν έως 1 στα 10 άτομα): Θερμότητα, μώλωπας, σκληρός όγκος στη θέση της ένεσης και εξάνθημα στη θέση της ένεσης, πονοκέφαλος, πόνος στο χέρι ή το πόδι, πόνος στην άρθρωση, πόνος στο μυ, πυρετός, εξάνθημα
Όχι συχνές (ενδέχεται να επηρεάσουν έως 1 στα 100 άτομα): Ναυτία, διογκωμένος αδένας (αυχένας, μασχάλη).
Σπάνιες (ενδέχεται να επηρεάσουν έως 1 στα 1.000 άτομα): Κνίδωση στη θέση ένεσης
Πολύ σπάνιες (ενδέχεται να επηρεάσουν έως 1 στα 10.000 άτομα): Ανεμοβλογιά, έρπης ζωστήρας, βλάβη του αμφιβληστροειδούς που προκαλείται από φλεγμονή με αποτέλεσμα μεταβολή στην όραση (σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικήθεραπεία).

Προειδοποιήσεις και προφυλάξεις σχετιζόμενες με το εμβόλιο

Όπως με κάθε εμβόλιο, το εμβόλιο έναντι του έρπητα ζωστήρα ενδέχεται να μην προστατεύσει πλήρως όλους όσους κάνουν το εμβόλιο. Όμως, ακόμα και αν εκδηλωθεί έρπης ζωστήρας, ενώ έχει γίνει εμβολιασμός, το εμβόλιο μπορεί να μειώσει την ένταση και τη διάρκεια του πόνου.
Το εμβόλιο έναντι του έρπητα ζωστήρα δε θα πρέπει να γίνεται σε περίπτωση αλλεργίας (υπερευαισθησίας) σε κάποιο από τα συστατικά αυτού του εμβολίου (συμπεριλαμβανομένης της νεομυκίνης ή της ζελατίνης), σε περίπτωση που υπάρχει διαταραχή του αίματος ή κάποιος τύπος καρκίνου που εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, σε περίπτωση που υπάρχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ως αποτέλεσμα μιας ασθένειας, φαρμάκων ή άλλης θεραπείας, σε περίπτωση που υπάρχει ενεργός φυματίωση και ο ασθενής δεν υποβάλλετε σε θεραπεία, καθώς και σε περίπτωση εγκυμοσύνης (επιπλέον, η εγκυμοσύνη πρέπει να αποφεύγεται για 1 μήνα μετά τον εμβολιασμό).
Το εμβόλιο έναντι του έρπητα ζωστήρα δεν πρέπει να χορηγείται ταυτόχρονα με το 23-δύναμο πολυσακχαριδικό πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο. Ενδέχεται να είναι προτιμότερο τα δύο αυτά εμβόλια να γίνουν με μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων.