1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης στα νοσοκομεία της Γαλλίας
Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης στα νοσοκομεία της Γαλλίας

Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης στα νοσοκομεία της Γαλλίας

0

Ανακοινώθηκε σήμερα στο Παρίσι ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για τα δημόσια νοσοκομεία το οποίο περιλαμβάνει πριμ για το προσωπικό, πρόσθετα κονδύλια από τον προϋπολογισμό και την ανάληψη ενός μέρους των χρεών των νοσοκομείων.

Αυτά τα «σημαντικά μέσα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, έχουν σκοπό «να ξαναδώσουν οξυγόνο στην κοινότητα του νοσηλευτικού προσωπικού», έπειτα από οκτώ μήνες κρίσης στα δημόσια νοσοκομεία.

Ένα ετήσιο πριμ 800 ευρώ θα δοθεί «μακροπρόθεσμα» σε περίπου 40.000 νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές που ζουν στο Παρίσι και στα κοντινά προάστιά του και αμείβονται με λιγότερα από 1.900 ευρώ τον μήνα, ανακοίνωσε η Μπουζίν κατά την παρουσίαση του σχεδίου αυτού στους δημοσιογράφους.

«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ιδιαίτερη κατάσταση του Παρισιού και των κοντινών προαστίων του», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για «υποχρεώσεις», όπως η κατοικία ή η φύλαξη των παιδιών που «βαραίνουν δυσανάλογα στη αγοραστική δύναμη ορισμένων μελών του νοσηλευτικού προσωπικού».

Εξάλλου, ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων θα ενισχυθεί με επιπλέον 1,5 δισεκ. ευρώ για τρία χρόνια, εκ των οποίων τα 300 εκατ. το 2020.

«Αυτά τα χρήματα είναι επιπρόσθετα του προϋπολογισμού που έχει προβλεφθεί από την κυβέρνηση» και «η αύξηση [του προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία] θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης» (PLFSS), διευκρίνισε ο Φιλίπ. Εξάλλου, το «σύνολο» των 400 εκατ. ευρώ πιστώσεων που είχαν παγώσει στις αρχές του έτους «θα αποδεσμευτεί τις ερχόμενες ημέρες», πρόσθεσε.

Εντέλει, το κράτος θα αναλάβει 10 δισεκ. ευρώ από το χρέος των νοσοκομείων για τρία χρόνια προκειμένου να βοηθήσει να «αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική ισορροπία των νοσοκομείων», ανακοίνωσε ο Φιλίπ.

Ενώ το συνολικό χρέος των νοσοκομείων προσεγγίζει τα 30 δισεκ. ευρώ, «αυτό το πρωτόγνωρο σήμα εμπιστοσύνης της κυβέρνησης στα δημόσια νοσοκομεία» αναμένεται να επιτρέψει την ελάφρυνση του βάρους των επιτοκίων δανεισμού και τον «εκσυγχρονισμό» των νοσοκομείων, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί την περασμένη εβδομάδα ότι θα ανακοίνωνε «ισχυρές αποφάσεις» για τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ χιλιάδες προϊστάμενοι υπηρεσίας, γιατροί, νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτές και ειδικευόμενοι γιατροί διαδήλωναν παντού στη Γαλλία σε μια απεργία στην οποία συμμετείχε το ένα τέταρτο των νοσοκομειακών γιατρών και περισσότεροι από ένας στους δέκα εργαζόμενους που ανήκουν στο παραϊατρικό προσωπικό.

Καθώς πλησιάζει μια επ’ αόριστον απεργία για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων στις 5 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διαβεβαιώσει ότι είχε «ακούσει την οργή και την αγανάκτηση» των δημόσιων νοσοκομείων.

Οι ανακοινώσεις της υπουργού Υγείας τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, που συμποσούνταν στα 750 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια, δεν ήταν αρκετές για να θέσουν τέρμα σε μια πρωτόγνωρη απεργία του νοσηλευτικού προσωπικού στα τμήματα επειγόντων περιστατικών που ξεκίνησε τον Μάρτιο.

Το κίνημα, που ξεκίνησε από την πρωτεύουσα, επεκτείνεται σε όλη τη Γαλλία.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά