Home Διατροφή Σχολικά γεύματα: Τι πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε
Σχολικά γεύματα: Τι πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε

Σχολικά γεύματα: Τι πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε

0

Η προετοιμασία για το σχολείο μπορεί να είναι διασκεδαστική τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Ωστόσο, μαζί με τα σχολικά είδη όπως τα βιβλία και τα μολύβια θα πρέπει να προετοιμαστείτε κατάλληλα και για τα σχολικά γεύματα των παιδιών σας.

Φροντίζετε για την ασφάλεια των τροφίμων προκειμένου να αποφύγετε τυχόν δηλητηριάσεις και να έχετε κατά νου την περίπτωση των αλλεργιών όταν συσκευάζετε τα γεύματα. Εάν τα παιδιά σας πακετάρουν τα γεύματά τους, θα πρέπει να τα βοηθήσετε να καταλάβουν πώς να χειρίζονται τα τρόφιμα με ασφάλεια και να γνωρίζουν τις όποιες τροφικές τους αλλεργίες.

Ρίσκα υγείας -Αλλεργίες

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι το 6% των παιδιών επηρεάζεται από τροφικές αλλεργίες. Αν και πολλά τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις προκαλούνται από φιστίκια, ξηρούς καρπούς, σουσάμι, σόγια, θαλασσινά (όπως ψάρια, καρκινοειδή και οστρακοειδή), σιτάρι, αυγά, γάλα, θειώδη άλατα (συντηρητικά) και τη μουστάρδα.

Τα αλλεργιογόνα μπορούν να προκαλέσουν αντίδραση στο αναπνευστικό σύστημα, στο στομάχι και στα έντερα, στο δέρμα ή στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τα συμπτώματα αλλεργικών αντιδράσεων ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα, από τους ήπιους δερματικούς ερεθισμούς έως τις αναπνευστικές δυσκολίες και την απώλεια συνείδησης.

Τα συμπτώματα μπορούν επίσης να αναπτυχθούν με διαφορετικούς ρυθμούς και μερικές φορές να χειροτερεύουν πολύ γρήγορα. Η πιο σοβαρή αντίδραση, που ονομάζεται αναφυλαξία, μπορεί να είναι θανατηφόρα. Οι τροφικές αλλεργίες είναι ένας λόγος που πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν συσκευάζετε σχολικά γεύματα για τα παιδιά σας.

Τα τρόφιμα μπορούν να παραμείνουν χωρίς ψύξη για μεγάλες χρονικές περιόδους σε κατάλληλα δοχεία, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσετε το κρύο φαγητό, κρύο και το ζεστό φαγητό,ζεστό.

Τα τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να φτάσουν στη ζώνη κινδύνου  θερμοκρασίας μεταξύ 4 ° C και 60 ° C  όπου τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και να προκαλέσουν δηλητηρίαση από τα τρόφιμα. Τα αλλοιώσιμα τρόφιμα όπως η μαγιονέζα, οι σαλάτες τόνου, οι σαλάτες κοτόπουλου, οι σαλάτες αυγών, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρύα τεμάχια και άλλα κρέατα μεσημεριανού γεύματος είναι πιθανά στόχοι για τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση και πρέπει να διατηρούνται στη σωστή θερμοκρασία. Οποιοσδήποτε προ-συσκευασμένος συνδυασμός γεύματος που περιέχει μεσημεριανά κρέατα, καθώς και το τυρί πρέπει επίσης να κρατηθούν κρύα. Τα παιδιά και οι νέοι ενήλικες μπορεί να υποφέρουν από τροφική δηλητηρίαση και να μην έχουν καν υποψιαστεί για το τι τους συνέβη.

Εάν το παιδί σας πάσχει από κάποια αλλεργία, ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν:

Εάν το παιδί σας είναι αλλεργικό σε κάποιο τρόφιμο, βεβαιωθείτε ότι το σχολείο γνωρίζει για την αλλεργία του. Συνεργαστείτε μαζί τους για να βρείτε μια στρατηγική για να κρατήσετε το παιδί σας ασφαλές.

Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι δεν είναι ασφαλές να ανταλλάσει ή να μοιράζεται τρόφιμα.

Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες στο φαγητό που πακετάρετε για το γεύμα του παιδιού σας. Αναζητήστε προειδοποιητικές δηλώσεις στην ετικέτα όπως « Μπορεί να περιέχει..»(“May Contain …”).

Θυμηθείτε, ακόμη και οι ποσότητες ίχνους μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

 

Συμβουλές για τα τρόφιμα


Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρείτε το κρύο φαγητό, κρύο και το ζεστό φαγητό, ζεστό, έτσι ώστε το φαγητό σας να μην αλλοιώνεται με την αλλαγή της θερμοκρασίας. Εάν τα τρόφιμα πρέπει να τρώγονται ζεστά, θερμαίνετε τα πριν το παιδί σας φύγει για το σχολείο και αποθηκεύστε τα σε ένα δοχείο που προστατεύει τη θερμότητα.

Για να διατηρήσετε το φαγητό κρύο, τοποθετήστε ένα παγωμένο πακέτο στην τσάντα του μεσημεριανού γεύματος για να κρατήσετε το φαγητό κρύο. Μπορείτε για παράδειγμα να προσθέσετε ένα κρύο πορτοκάλι, μικρό εμφιαλωμένο νερό ή σνακ γιαουρτιού και να το συσκευάσετε στην τσάντα ή στο κουτί για το μεσημεριανό γεύμα. Αν συμπεριλάβετε φρούτα και λαχανικά, μην ξεχάσετε να τα ξεπλύνετε καλά κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό, ακόμη και αν πρόκειται το παιδί να τα ξεφλουδίσει.

Μερικές επιλογές για σχολικά γεύματα που δεν χρειάζεται να παραμείνουν κρύα είναι:

ολόκληρα και αποξηραμένα φρούτα, σιτηρά , ψωμιά , κράκερ, σταφίδες.

 Ο καθαρισμός των χεριών, των επιφανειών της κουζίνας και των σκευών με ζεστό σαπουνόνερο είναι επίσης πολύ σημαντικός και θα βοηθήσει στην εξάλειψη των βακτηρίων και στη μείωση του κινδύνου δηλητηρίασης από τα τρόφιμα.


Πάντοτε να πλένετε τις τσάντες για το φαγητό με ζεστό σαπουνόνερο μετά από κάθε χρήση. Ποτέ μην ξαναχρησιμοποιείτε σακούλες για σάντουιτς, κομμάτι αλουμινίου και πλαστικό περίβλημα. Υπενθυμίστε στα παιδιά σας να πλένουν τα χέρια τους πριν από κάθε γεύμα ή σνακ.