Home Διατροφή Σωστή διατροφή μετά την καραντίνα
Σωστή διατροφή μετά την καραντίνα

Σωστή διατροφή μετά την καραντίνα

0

Η καραντίνα μας έκανε να χάσουμε τους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας. Οι περισσότεροι δουλεύουν από το σπίτι, τα χόμπι και οι αθλητικές δραστηριότητες περιορίζονται στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας, οι βόλτες έγιναν σύντομοι περίπατοι και το windows shopping γίνεται μέσα από την οθόνη του κινητού. Μέσα σε όλα αυτά σίγουρα επηρεάστηκε και η διατροφή μας, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να παραπονιούνται πως προστέθηκαν κάποια κιλά, τα οποία κανείς δεν ήθελε, ιδίως ενόψει καλοκαιριού.

διατροφή μετά την καραντίνα
Η Δήμητρα Γλυνού, Κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος.

Από τις 4 Μαΐου που σταδιακά θα επανέρθουμε σε μία διαφορετική μεν αλλά πιο κοντινή στην προηγούμενη δε καθημερινότητα, βάλτε στόχο να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ούτως ώστε και το σώμα σας να δείτε να επανέρχεται στην προηγούμενη κατάσταση και ο οργανισμός σας να λειτουργεί καλύτερα.

Η Δήμητρα Γλυνού, Κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc Διατροφή, δημόσια υγεία και πολιτικές, μέσα από το All About Health, δίνει συμβουλές και επιλέγει τροφές για την επανένταξή μας στη σωστή διατροφή μετά την καραντίνα.

Γράφει η Δήμητρα Γλυνού, Κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc Διατροφή, δημόσια υγεία και πολιτικές.

 

 

Επιλογές πρωινού:

Για το πρωινό επιλέγουμε συνδυασμούς πρωτεΐνης μαζί με μια πηγή υδατάνθρακα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

  • Γιαούρτι 2%/γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη με βρώμη/all bran και ξηρούς καρπούς
  • Τορτίγια με γαλοπούλα/αυγό και τυρί χαμηλών λιπαρών
  • Φρυγανιές ολικής με μέλι και ταχίνι (1 -2 φορές την εβδομάδα)
  • Ομελέτα με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών

φρούτα ξηροί καρποίΕπιλογές δεκατιανού/απογευματινού:

  • Φρούτο με ξηρούς καρπούς
  • Γιαούρτι
  • Φρυγανιά με γαλοπούλα και τυρί
  • Παστέλι/ρυζόγαλο/κρεμα (1-2 φορές την εβδομάδα)

Επιλογές μεσημεριανού:

Στο μεσημεριανό συνδυάζετε όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά επιλέγοντας ως βάση ξανά την πρωτεΐνη  είτε ζωικής είτε φυτικής προέλευσης χωρίς να αποκλείουμε την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων. Συνοδεύετε πάντα με σαλάτα για καλύτερο κορεσμό. Χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο για το μαγείρεμα ή την σαλάτα.

  • Κοτόπουλο/γαλοπούλα με άγριο ρύζι/κινόα/πλιγούρι
  • Ψάρι ψητό/βραστό με λαχανικά και πατάτα βραστή
  • Όσπρια (φακές/φασόλια/ρεβύθια). Μπορείτε να τα συνδυάσετε και με σύνθετο υδατάνθρακα όπως ρύζι/πλιγούρι/κινόα/σιτάρι
  • 1 φορά την εβδομάδα λαδερό όπως φασολάκια/μπάμιες/μπριάμ με τυρί χαμηλών λιπαρών
  • 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας (μπιφτέκι/μπριζόλα/μοσχάρι κοκκινιστό ή λεμονάτο) με άγριο ρύζι/κινόα/πλιγούρι
  • 1 φορά την εβδομάδα ζυμαρικά ολικής αλέσεως με κιμά ή σάλτσα και τυρι χαμηλών λιπαρών

Επιλογές βραδινού:

διατροφή μετά την καραντίναΣτο βραδινό καταναλώστε πρωτεΐνη με τον υδατάνθρακα να είναι σε μικρότερη ποσότητα. Συνοδεύετε πάντα με σαλάτα

  • Ομελέτα ή αυγά βραστά με τυρί χαμηλών λιπαρών
  • Τονοσαλάτα με παξιμάδι χαρουπιού ή ολικής
  • Ντάκος με τυρί χαμηλών λιπαρών
  • Κοτόπουλο/γαλοπούλα με βραστά ή ψητά λαχανικά
  • Σαλάτα με ξηρούς καρπούς και τυρί χαμηλών λιπαρών
  • Ταμπουλέ (πλιγούρι, λαχανικά)

Γενικές οδηγίες:

  • Καταναλώστε 3 έως 5 γεύματα μέσα στην ημέρα.
  • Ανά 3 ώρες κατανάλωση γευμάτων
  • Κατανάλωση υγρών 1,5-2 λίτρα
  • Μείωση κατανάλωσης αλατιού.
  • Ελεύθερη κατανάλωση σε μπαχαρικά και ξύδι
  • Το τελευταίο γεύμα να είναι 2 ώρες πριν κοιμηθείτε
  • Περιορισμός αναψυκτικών και αλκοόλ
  • Ελεύθερη κατανάλωση αφεψημάτων (τσάι, χαμομήλι κ.λπ.)