Home Επικαιρότητα Το σκοτεινό παρελθόν του Άγιου Βασίλη
Το σκοτεινό παρελθόν του Άγιου Βασίλη

Το σκοτεινό παρελθόν του Άγιου Βασίλη

0

Υπάρχει κάτι  σκοτεινό στο παρελθόν του Άγιου Βασίλη. Ο γοητευτικός και γενναιόδωρος γέρος των Χριστουγέννων, που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε, δεν ήταν πάντα τόσο χαρούμενος – ειδικά στη Φινλανδία.

Ο Άγιος που είναι πλέον παντού αναγνωρίσιμος είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού διαφόρων ιστοριών και πολιτισμών και πολλά από τα εικονικά του χαρακτηριστικά έχουν προστεθεί στην ιστορία ανά τους αιώνες. Ο γνωστός Αμερικανός Άγιος εξελίχθηκε από τον Sinterklaas, ο οποίος μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη από Ολλανδούς αποίκους τον 17ο αιώνα.

Με την πάροδο του χρόνου, διάφορες ομάδες και άτομα βοήθησαν να διαμορφώσουν την εικόνα του σύγχρονου Άγιου, προσθέτοντας κομμάτια… όπως οι ιπτάμενοι τάρανδοι και οι μαγικές ικανότητες ανάβασης, κατάβασης στην καμινάδα.Ένας Φινλανδός  Αμερικανός, ο Haddon Sundblom, εδραίωσε την εικόνα του μοντέρνου, χαρούμενου Αμερικανού Άγιου με τις διάσημες εικονογραφήσεις του για την Coca-Cola στη δεκαετία του 1930. Όλο αυτό, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αρχική φινλανδική εκδοχή του Αγίου, του Joulupukki.

Ο Joulupukki μεταφράζεται  ως «η κατσίκα του Γιουλ». Το Yule, ένα προ-χριστιανικό παγανιστικό φεστιβάλ, ήταν μια μεσημεριανή γιορτή με πανηγύρια και θυσίες που είχε καταβολές στη γερμανική κουλτούρα.

Τι έχουν να κάνουν οι κατσίκες με αυτό; Εδώ δυστυχώς δεν υπάρχει οριστική απάντηση, η πιο δημοφιλής θεωρία υποδηλώνει ότι οι κατσίκες συνδέονται με τον θεό Θορ. Σε συνδυασμό με τις καταιγίδες και τη γονιμότητα, ο Θορ είχε ένα άρμα που οδηγούσε ένας τράγος και οι αίγες συνδέονταν με τις συγκομιδές και τη γονιμότητα μέσω αυτού. Οι παραδόσεις εξελίχθηκαν και οι άνδρες ντύνονταν με κέρατα και κοστούμια αιγών ως μέρος των τελετουργικών. Στη Φινλανδία, τα nuuttipukki, όπως ονομάζονται, ήταν κακά πνεύματα που θα πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα ζητώντας δώρα και υπολείμματα από τη γιορτή Yule.

Αυτά  μας φέρνουν  πίσω στον Joulupukki. Ο Φινλανδός Άγιος  είναι ένα μείγμα από το nuuttipukki και τον σύγχρονο Άγιο Βασίλη  ή τον Άγιο της “Coca-Cola”. Κάποια στιγμή, στον 19ο αιώνα, πήρε τη μορφή ενός καλοπροαίρετου πνευματικού ανθρώπου και, αντί να απαιτήσει δώρα, άρχισε να τα χαρίζει σε παιδιά. Αυτές τις μέρες, ο Joulupukki επισκέπτεται σπίτια για να παραδώσει δώρα στα παιδιά. Σε αντίθεση με τον Αμερικανό Άγιο, δεν χρησιμοποιεί την καμινάδα – χτυπάει το κουδούνι και μπαίνει ευγενικά μέσα από την πόρτα, ζητώντας από τις  οικογένειες να δει αν “Onko täällä kilttejä lapsia?”, « Υπάρχουν εδώ ευγενικά παιδιά;»

Φοράει κόκκινη ρόμπα και οδηγεί ένα έλκηθρο που τραβούν τάρανδοι (οι οποίοι  δυστυχώς δεν πετούν) και καλεί το Korvatunturi στη χώρα της Λαπωνίας.
Οι κατσίκες Yule εξακολουθούν να είναι κοινές στις σκανδιναβικές χώρες, όπως και οι διακοσμητικές ψάθινες κατσίκες.  Μεγάλα οχυρά από αγριόχορτα δημιουργούνται μερικές φορές σε πόλεις, όπως η κατσίκια Gävle στη Σουηδία, η οποία αντιμετωπίζει  μια απίστευτη μάχη κάθε χρόνο με τη φωτιά. Σε ορισμένες περιοχές της Φινλανδίας, τα nuuttipukki εξακολουθούν να επισκέπτονται το Nuutinpäivä, ή την Ημέρα του Αγίου Κουντ, που πραγματοποιείται στις 13 Ιανουαρίου και είναι ένα μείγμα παγανιστικών διακοπών και των Θεοφανίων του Χριστιανισμού.