Home Διατροφή Χουρμάς, η γευστική πηγή καλίου.
Χουρμάς, η γευστική πηγή καλίου.

Χουρμάς, η γευστική πηγή καλίου.

0

Παρόλο που πρέπει να έχουμε υπόψη μας την υψηλή περιεκτικότητα του αποξηραμένου χουρμά σε ζάχαρη , ο κάθε χουρμάς μας δίνει 167mg καλίου, ενός δηλαδή πολύ θρεπτικού συστατικού.

Τέσσερις χουρμάδες περιέχουν περίπου διπλάσια ποσότητα καλίου από μία μικρή μπανάνα! Το κάλιο δεν θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας, καθώς συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς, των νεφρών και πολλών άλλων οργάνων. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, η αύξηση της καθημερινής πρόσληψης καλίου περί 1.640mg μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 21%.

Οι χουρμάδες είναι γνωστοί από την αρχαία  Ελλάδα όπου  τα φοινικόδεντρα φύτρωναν σε αφθονία και σε μεγάλες εκτάσεις, χωρίς όμως να ωριμάζουν τον καρπό τους. «Ο δε φοίνιξ … εν τη Ελλάδι ουδέ πεπαίνει, παρ’ ενίοις δε όλως ουδέ προφαίνει καρπόν» γράφει ο Θεόφρασος στην Φυτών ιστορίαν. Λέγεται ότι η Λητώ γέννησε το θεό Απόλλωνα στη Δήλο , κάτω από ένα φοινικόδεντρο. Με τα φύλλα του φοίνικα στεφάνωναν τους νικητές των αγώνων που γίνονταν από τον Θησέα προς τιμή του Απόλλωνα στη Δήλο. Η χριστιανική εκκλησία χρησιμοποιεί τα φύλλα συμβολικά κατά την ημέρα των Βαϊων. Στη Ρόδο υπάρχει μια πλατεία με το όνομα «Επτά Βαγιές» και μια άλλη «Εκατό Χουρμαδιές», που πήραν το όνομά τους από τις φοινικιές που υπάρχουν φυτεμένες.