Home Διατροφή Χυμός μήλου: Κρύβει κινδύνους
Χυμός μήλου: Κρύβει κινδύνους

Χυμός μήλου: Κρύβει κινδύνους

0

Τα μήλα είναι δροσερά, υγιεινά, με άρωμα και χρώμα φρεσκάδας! Το μήλο της έριδος  αλλά και το μήλο της Εύας, της Σταχτοπούτας, η ταυτόχρονη μοναδική ομορφιά της μηλιάς, έργα τέχνης, ποιήματα, ιστορίες, κανένα δέντρο δεν σημάδεψε την ανθρώπινη ιστορία όσο η μηλιά.

 

Τα μήλα σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα αποτελούν μία τροφή πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από ορισμένες ασθένειες, ενώ ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα από πολλές λοιμώξεις. Συγκεκριμένα, οι μέχρι σήμερα μελέτες κάνουν λόγο για καταπολέμηση του καρκίνου, για καλή λειτουργία του εντέρου, για μείωση της πιθανότητας εμφάνισης εγκεφαλικού, για προστασία της όρασης. Ο καταναλωτής ωστόσο θα πρέπει να έχει κατά νου και τους κινδύνους που έχει ο τρόπος που απολαμβάνει τα μήλα.

Συνεπώς όταν κάποιος επιλέγει το «φρέσκο-στυμμένο» σημαίνει συνήθως και μη παστεριωμένο. Ο μη παστεριωμένος χυμός και ο μηλίτης μπορούν να μολυνθούν από επιβλαβή βακτήρια, παράσιτα και ιούς. Τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι ενήλικες ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα δεν πρέπει να πίνουν μη παστεριωμένο χυμό φρούτων και μηλίτη.

Ενώ οι περισσότεροι παραγωγοί παστεριώνουν το χυμό και τον μηλίτη για να σκοτώσουν τα επιβλαβή βακτήρια, οι μη παστεριωμένοι χυμοί και ο μηλίτης μπορούν να βρεθούν σε ορισμένες αγροτικές αγορές, τοπικούς οπωρώνες, στο μηλίτη κ.α. Διατηρήστε την οικογένειά σας ασφαλή, μαθαίνοντας σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους κατανάλωσης μη παστεριωμένων προϊόντων.

 

Ο μη παστεριωμένος χυμός και ο μηλίτης δεν πρέπει να καταναλώνονται από τις ακόλουθες ομάδες κινδύνου: παιδιά, μεγαλύτεροι ενήλικες, έγκυες γυναίκες, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Ο μη παστεριωμένος χυμός / μηλίτης μπορεί να μολυνθεί από ιούς και επιβλαβή βακτήρια όπως τα Salmonella, Ε. Coli και Cryptosporidium parasites. Τα φρούτα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χυμού και μηλίτη μπορούν να μολυνθούν κατά την επεξεργασία ή τη μεταφορά.

Θα πρέπει όλα τα μη παστεριωμένα προϊόντα να ψύχονται και να  αναγράφονται οι ημερομηνίες κατανάλωσης.