1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Αποφεύγοντας τον Covid_19 στην καθημερινότητα
Αποφεύγοντας τον Covid_19 στην καθημερινότητα

Αποφεύγοντας τον Covid_19 στην καθημερινότητα

0

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον Covid_19 στην καθημερινότητά μας;

-Μπαίνοντας στο σπίτι εναποθέτουμε στην είσοδο στο πάτωμα τα πάντα (σακούλες, τσάντα, κλειδιά) και αφήνουμε τα παπούτσια δίπλα στην πόρτα.

-Χωρίς να βγάλουμε το παλτό ή να ανάψουμε με γυμνά τα δάχτυλα τα φώτα (μπορούμε να βάλουμε ένα υγρό μαντηλάκι), πλένουμε με τον ορθό τρόπο και επί 20 περίπου δευτερόλεπτα τα χέρια μας.

-Στη συνέχεια βγάζουμε το παλτό στη βεράντα, ή αν δεν φοράγαμε παλτό, όλα τα ρούχα μας στη βεράντα και τα αφήνουμε εκεί να αεριστούν μέχρι την επόμενη ημέρα. Δεν τα τινάζουμε σε αυτήν την φάση διότι αν έχουν επάνω ιούς, μπορεί να έρθουν σε επαφή με τη μύτη και τα μάτια μας.

-Έπειτα ετοιμάζουμε μία λεκάνη με νερό και χλωρίνη (αναλογία 1 προς 10), εκτός κι αν έχουμε υγρό απολυμαντικό με τουλάχιστον 70% οινόπνευμα, και με ένα πανάκι περνάμε μία- μία εξωτερικά τις σακούλες -ειδικά τις χειρολαβές τους- και όλες τις συσκευασίες. Τις ακουμπάμε προσωρινά πάνω σε ένα καθαρό χαρτί κουζίνας, και αφού στεγνώσουν μερικά λεπτά, μετά τις τακτοποιούμε σε ντουλάπια και ψυγείο. Τα φρέσκα φρούτα πρέπει να πλυθούν με υγρό απορρυπαντικό πιάτων, ενώ τα λαχανικά μπορούν να μπουν επί ώρες σε ξύδι ή -αν πλένονται όπως οι ντομάτες- να πλυθούν κι αυτά σαν τα φρούτα.

-Περνάμε προληπτικά με το πανάκι τα χερούλια της πόρτας, τις βρύσες του μπάνιου, τα κλειδιά του αυτοκινήτου και του σπιτιού, και με αντισηπτικό το κινητό μας τηλέφωνο και τα γυαλιά. Επίσης βουτάμε στη λεκάνη με τη χλωρίνη και το κάτω μέρος των παπουτσιών και τα αφήνουμε στο βεράντα να στεγνώσουν.

-Στη συνέχεια απολυμαίνουμε με αντισηπτικό τα χερούλια της τσάντας μας, τα κλειδιά μας, το πορτοφόλι και τις πιστωτικές μας κάρτες (τις οποίες βέβαια μπορούμε να χρησιμοποιούμε ανέπαφα).

Τέλος σφουγγαρίζουμε με νερό και χλωρίνη την είσοδο του σπιτιού όπου πατήσαμε με τα παπούτσια και αφήσαμε τις σακούλες με τις αγορές.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά