1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. ΕΚΑΒ: 4 στους 10 ασθενείς περιμένουν το ασθενοφόρο πάνω από μία ώρα
ΕΚΑΒ: 4 στους 10 ασθενείς περιμένουν το ασθενοφόρο πάνω από μία ώρα

ΕΚΑΒ: 4 στους 10 ασθενείς περιμένουν το ασθενοφόρο πάνω από μία ώρα

0

Μόλις 12% των περιστατικών εξυπηρετούνται σε λιγότερο από 15 λεπτά

Οι ελλείψεις πληρωμάτων του EKAB, το κυκλοφοριακό κομφούζιο και το σύστημα εφημεριών στο ΕΣΥ αυξάνουν το χρόνο άφιξης των ασθενοφόρων, με συνέπεια να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των ασθενών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018, στο λεκανοπέδιο Αττικής, τέσσερις στους δέκα ασθενείς περιμένουν το ΕΚΑΒ μία ώρα τουλάχιστον, ενώ σε ποσοστό 21,2% των περιστατικών, το ασθενοφόρο φτάνει σε χρόνο που κυμαίνεται μεταξύ μισής και μιας ώρας. 

Συνολικά δηλαδή, από μισή ώρα και πάνω περιμένουν τουλάχιστον 6 στους δέκα ασθενείς. Μόνο 12% των περιστατικών εξυπηρετούνται σε λιγότερο από 15 λεπτά, ενώ στα υπόλοιπα ο χρόνος άφιξης του ασθενοφόρου κυμαίνεται από 16 έως 30 λεπτά.

 

 

Βέβαια, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν αναλύουν το πόσο επείγον είναι κάθε περιστατικό που απευθύνει κλήση στο 166. Διαχρονικά, τα περιστατικά ιεραρχούνται ανάλογα με τη σοβαρότητά τους και τις συνθήκες υπό τις οποίες βρίσκεται ο εκάστοτε ασθενής. Εξάλλου, η άσκοπη χρήση του 166 παραμένει, με πολλούς να καλούν ασθενοφόρο μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα στο νοσοκομείο…

Το σίγουρο είναι ότι η καθημερινή δύναμη του ΕΚΑΒ δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του λεκανοπεδίου, με τους πάνω από 4 εκατομμύρια κατοίκους. Το ΕΚΑΒ εξυπηρετεί σε μηνιαία βάση κατά μέσο όρο 21.000 επείγουσες κλήσεις μόνο εντός Αττικής.

Ο στόλος των οχημάτων έχει μεν ενισχυθεί, αλλά με τα διαθέσιμα πληρώματα μπορούν να επιχειρούν στην Αττική μόλις 60 ασθενοφόρα στην πρωινή βάρδια, 58 στην απογευματινή και το πολύ 30 στη νυχτερινή βάρδια!

Για την ομαλή κάλυψη των επειγόντων περιστατικών χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις, θα έπρεπε σε κάθε βάρδια να επιχειρούν 100 οχήματα. 

Όμως για την 24ωρη διαθεσιμότητα κάθε οχήματος απαιτούνται 10 άτομα προσωπικού! Στην Αθήνα υπηρετούν σήμερα 1.045 διασώστες, αλλά μόνο οι μισοί βγαίνουν στο δρόμο! Οι υπόλοιποι απασχολούνται σε άλλες θέσεις.

Το σωματείο του ΕΚΑΒ κατά καιρούς καταγγέλλει μετατάξεις σε αλλότρια καθήκοντα, με αποτέλεσμα την επιχειρησιακή αποδυνάμωση του ΕΚΑΒ.

Την ίδια ώρα, το σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχει σαν αποτέλεσμα τα ασθενοφόρα να διανύουν μεγάλες αποστάσεις στις διακομιδές και άρα να χάνουν χρόνο. Για παράδειγμα, υπάρχουν μέρες που ένα επείγον περιστατικό από τη Βούλα πρέπει να μεταφερθεί στο Χαϊδάρι, αφού στην ενδιάμεση περιοχή δεν εφημερεύει κανείς!


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά