1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Ημερίδα της ΒΟΥΛΗΣ για το “Νεανικό Διαβήτη”
Ημερίδα  της  ΒΟΥΛΗΣ  για το “Νεανικό Διαβήτη”

Ημερίδα της ΒΟΥΛΗΣ για το “Νεανικό Διαβήτη”

0

Ημερίδα διοργάνωσε η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και ο πρόεδρός της Βασίλης Οικονόμου, με θέμα «Ο Νεανικός Διαβήτης», στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Για την πρωτοβουλία συζήτησης υγειονομικών θεμάτων που αναλαμβάνεται για πρώτη φορά από τη Βουλή, ο Βασίλης Οικονόμου τόνισε ότι «η προσπάθειά μας εμφορείται σε όλη της την έκταση από την ανάγκη για μείωση της λεγόμενης “ασύμμετρης ενημέρωσης”, της κατάστασης εκείνης δηλαδή όπου οι ειδικοί επιστήμονες, διαθέτουν την γνώση και την εμπειρία, αλλά έχουν περιορισμένη δυνατότητα να τις επικοινωνήσουν και να τις μεταδώσουν στους ασθενείς, στους οικείους τους, στα κέντρα αποφάσεων και στην Πολιτεία».

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η Πολιτεία πρέπει να σκύψει με υπευθυνότητα στα προβλήματά των ασθενών και να δεσμευτεί με αποφασιστικότητα στην εξάλειψη των εμποδίων και των στρεβλώσεων που χρονίως τους ταλαιπωρούν στην διαχείριση της νόσου τους. «Να τους εντάξουμε στα κέντρα αποφάσεων, να τους εκπαιδεύσουμε και να τους αποδεχτούμε ως ισότιμους συνεργάτες στον χειρισμό και την καθημερινή φροντίδα της νόσου τους, αλλά και να μάθουμε από αυτούς. Να ενδιαφερθούμε επιτέλους για την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας, για την ενημέρωση και την εκπαίδευση της οικογένειας στην μετάβαση προς ένα μοντέλο υγείας που θα απομακρύνεται από επικίνδυνες συμπεριφορές (κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ, λιπών και υδατανθράκων κτλ) και θα υιοθετεί υγιεινά πρότυπα διαβίωσης. Δεν μπορούμε πλέον να κωφεύουμε και να στεκόμαστε ενεοί μπροστά στην παγκόσμια αλλά και ελληνική επιδημιολογική και κοινωνική μάστιγα του Σακχαρώδη Διαβήτη». Πρέπει να μιλήσουμε, επιτέλους, είπε ο κ. Οικονόμου, για προληπτικό καιπροσυμπτωματικό έλεγχο, για απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες, για τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των σακχαροδιαβητικών και ιδίως των παιδιών, για την άρση των στιγμάτων και των κοινωνικών αποκλεισμών, είτε στα σχολεία είτε στους χώρους εργασίας, για κέντρα αριστείας στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, για περαιτέρω ανάπτυξη διαβητολογικών ιατρείων, για επέκταση του ρόλου και του αριθμού των σχολικών νοσηλευτών και των νοσηλευτών της κοινότητας.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά