1. Home
  2. Αξίζει
  3. να
  4. δείτε
  5. Κορωνοϊός : Tips που βοηθούν
Κορωνοϊός : Tips που βοηθούν

Κορωνοϊός : Tips που βοηθούν

0

Γράφει η Αφροδίτη Ντάικου

Κορωνοϊός : Τέσσερις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας

 

Το πρόσφατο ξέσπασμα του κορωνοϊού μπορεί να κάνει πολλούς από εμάς να συνειδητοποιήσουμε πόσο συχνά αγγίζουμε τα πρόσωπά μας.

Γνωρίζοντας ότι είναι κακό να αγγίζουμε τα πρόσωπά μας, πώς διακόπτουμε μια συνήθεια που οι περισσότεροι από εμάς δεν συνειδητοποιούμε ότι την έχουμε;

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, αγγίζουμε πολλές επιφάνειες – πόμολα, κουμπιά ανελκυστήρων, χειρολαβές – όπου οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορονωϊού, μπορούν να παραμείνουν για μέρες. Από εκεί, τα μικρόβια μπορούν να φωλιάσουν στα άκρα των δακτύλων μας και να μεταφερθούν  στις μύτες, τα στόματα ή τα μάτια μας, όλα τα οποία είναι πύλες εισόδου για τον κορωνοϊό, καθώς και άλλους ιούς και μικρόβια.

Χρειάστηκε η επιδημία του κορωνοϊού ώστε πολλοί από εμάς να αντιληφθούμε πόσο συχνά αγγίζουμε τα πρόσωπά μας. “Είναι μια πολύ δύσκολη συνήθεια γιατί όλοι το κάνουμε και πολλές φορές δεν γνωρίζουμε καν ότι το κάνουμε”, λέει η Δρ. Vanessa Raabe, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ιατρικής του NYU Langone Health.

Παρακάτω είναι τέσσερα κόλπα που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε : 

Διατηρείτε πάντα ένα κουτί με χαρτομάντιλα 

 

 

Όταν νιώθετε φαγούρα, θέλετε να  τρίψετε τη μύτη σας ή να ρυθμίσετε τα γυαλιά σας, πιάστε ένα χαρτομάντιλο και χρησιμοποιήστε το αντί για τα δάχτυλά σας.

Εάν αισθάνεστε ότι πρέπει να φταρνιστείτε, αλλά δεν έχετε χαρτομάντιλο, στοχεύστε το φτάρνισμα στον αγκώνα σας και όχι στο χέρι σας, λένε οι ειδικοί της υγείας.
Το φτάρνισμα στο χέρι σας κάνει πιο πιθανό να περάσετε τα μικρόβια σας σε άλλους ανθρώπους ή σε αντικείμενα γύρω σας.

 

Προσδιορίστε τις αιτίες

Σταματήστε και παρατηρήστε την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Μόλις αποκτήσετε επίγνωση του πότε και γιατί αγγίζετε το πρόσωπό σας, η αντιμετώπιση της αιτίας μπορεί να είναι μια αποτελεσματική λύση. Αν τρίβετε τα μάτια σας επειδή είναι ξηρά, χρησιμοποιήστε ενυδατικές σταγόνες.
Αν χρησιμοποιείτε το χέρι σας για να ξεκουράζετε το πηγούνι σας  ή για να φτιάχνετε τα μαλλιά σας, αναγνωρίστε το.
Ο Δρ Justin Ko, κλινικός αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο Stanford Health, ανέφερε ότι προτείνει στους ασθενείς που φορούν φακούς επαφής να φορούν γυαλιά αντί να τους αποθαρρύνουν από το να τρίβουν τα μάτια τους. «Ομοίως»,  λέει ο ίδιος, «ενώ οι μάσκες δεν είναι πολύ αποτελεσματικές για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού, μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμες για την παροχή ενός φυσικού φραγμού στο να αγγίζουν τη μύτη ή το στόμα». Η τοποθέτηση σημειώσεων « Post-it», στο σπίτι ή στο γραφείο σας θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση.

Κρατήστε τα χέρια σας απασχολημένα

 

Απασχολώντας τα χέρια σας με μια μπάλα αντιστρές ή κάποιο άλλο αντικείμενο, μπορεί να μειώσει τις περιπτώσεις επαφής των χεριών με το πρόσωπό σας. Φυσικά, μην ξεχάσετε να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τακτικά αυτό το αντικείμενο.

Η χρήση αρωματισμένου σαπουνιού ή λοσιόν μπορεί επίσης να βοηθήσει, λέει ο Zach Sikora, κλινικός ψυχολόγος στο Northwestern Medicine στο Σικάγο. Όταν φέρετε τα χέρια σας κοντά στο πρόσωπό σας, αυτή η μυρωδιά θα μπορούσε να σας κάνει να συνειδητοποιήσετε καλύτερα τις ενέργειές σας.

 

Χαλαρώστε

«Οι γενικές συμβουλές μου είναι ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν το άγχος συνολικά, σε αντίθεση με την εμμονή να ανησυχούν διαρκώς για αυτό που αγγίζουν», λέει ο Stew Shankman, καθηγητής ψυχιατρικής και επιστήμων συμπεριφοράς στο Northwestern University. «Το άγχος επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και όσο περισσότερο αγχώνεστε, τόσο περισσότερο μειώνετε την ικανότητα του οργανισμού σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις».

Με πληροφορίες από NYT


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά