1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Οι ημικρανίες επηρεάζουν αρνητικά τις ανθρώπινες σχέσεις και την εργασία.
Οι ημικρανίες επηρεάζουν αρνητικά τις ανθρώπινες σχέσεις και την εργασία.

Οι ημικρανίες επηρεάζουν αρνητικά τις ανθρώπινες σχέσεις και την εργασία.

0

Σύμφωνα με πανελλήνια διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία, το 50% των ατόμων που πάσχουν από ημικρανία ζουν με το άγχος της επόμενης κρίσης, ενώ εξαιτίας της χάνουν μία με δύο ημέρες τον μήνα από την εργασία τους.

Στη διαδικτυακή έρευνα συμμετείχαν 1.091 ημικρανικοί ασθενείς-μέλη του Συλλόγου Ασθενών, που κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο 52 ερωτήσεων που συντάχθηκε από μέλη του Συλλόγου σε συνεργασία με τους νευρολόγους-συμβούλους του Συλλόγου Δρ. Μιχάλη Βικελή και Δρ. Εμμανουήλ Δερμιτζάκη.

Επισημαίνεται πως δεν πρόκειται για έρευνα στον γενικό πληθυσμό και τα αποτελέσματά της πρέπει να αξιολογούνται σύμφωνα με τον πληθυσμό που συμμετείχε.

Από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων προέκυψε ότι το 67% κατά τις ημέρες της ημικρανίας έχουν μειωμένη απόδοση στην εργασία, ενώ το 68% δεν μπορεί να ανταποκριθεί τουλάχιστον δυο φορές το μήνα σε οικογενειακές ή κοινωνικές υποχρεώσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 85% των ημικρανικών ασθενών παρά τις μεγάλες δυσκολίες τους συνεχίζει να εργάζεται, το 55% θεωρεί πως οι ημικρανίες αποτελούν εμπόδιο στην επαγγελματική του εξέλιξη, το 40% ότι επηρεάζεται η σχέση με το σύντροφό και τα παιδιά του ενώ το 23% ότι επηρεάζεται η σχέση με τους φίλους του.

Τα αποτέλεσμα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι οι κρίσεις ημικρανίας επηρεάζουν πολύ αρνητικά την ψυχολογία των ασθενών καθώς οι ημικρανικοί ασθενείς σε ποσοστό 70% θεωρούν ότι το περιβάλλον τους δεν τους καταλαβαίνει, ένα 20% έχει την ανάγκη να «κρύψει» την ημικρανία του, ενώ 14% βιώνει κατάθλιψη και έχει άρνηση για τη ζωή.

Επιπρόσθετα, 43% δήλωσε πως νιώθουν αβοήθητοι και αγχωμένοι, 40% ότι είναι απογοητευμένοι, 28% ότι είναι θλιμμένοι, 25% ότι είναι οργισμένοι, 21% ότι είναι απαισιόδοξοι, 16% ότι είναι μόνοι με μόνο 6% να είναι αισιόδοξοι.

«Η ημικρανία είναι μια πάθηση με σημαντική επίπτωση τόσο στην επαγγελματική ζωή, όσο και στην προσωπική και οικογενειακή ζωή, αλλά και στην ψυχολογία των πασχόντων. Δυστυχώς, οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις της ημικρανίας, συχνά δεν γίνονται κατανοητές ή αποδεκτές από το επαγγελματικό ή και το οικογενειακό περιβάλλον» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μπίλιας, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά