1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Ολοένα και λιγότεροι επιμένουν να καπνίζουν
Ολοένα και λιγότεροι επιμένουν να καπνίζουν

Ολοένα και λιγότεροι επιμένουν να καπνίζουν

0

Στην εκδήλωση του ΙΣΑ «Νοσοκομεία χωρίς Κάπνισμα» , ο καθηγητής πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης δήλωσε πως έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα στην επίλυση του προβλήματος του καπνίσματος στη χώρα μας καθώς μειώνεται ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα. Τα ποσοστά των συστηματικών καπνιστών είναι μόλις 18%, ενώ 9,6% είναι το ποσοστό των περιστασιακών καπνιστών, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη και έγκαιρη μέτρηση για τον επιπολασμό του καπνίσματος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ηλικιακή ανάλυση, οι συστηματικοί καπνιστές ηλικίας 18 με 24 ετών είναι κάτω από 8%, ενώ εξίσου χαμηλό είναι το ποσοστό των νέων 25 με 34 ετών που καπνίζουν ημερησίως αφού κυμαίνεται στο 10%.

Θετικές ενδείξεις δίνουν οι αριθμοί στο τομέα της έναρξης του καπνίσματος αλλά και στο τομέα διακοπής! «Είναι θέμα χρόνου να μειωθούν οι καπνιστές. Οι αριθμοί εγγυώνται την περαιτέρω μείωση του καπνίσματος. Ιστορικά πρόβλημα που λέγεται κάπνισμα έχει επιλυθεί και πορεύεται σε μια ακόμη πιο θετική επίλυση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεχράκης.

Τα παραπάνω στοιχεία συμφωνούν απολύτως με τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς το 2009 δήλωσε καπνιστής το 32% του πληθυσμού, ποσοστό που μειώθηκε στο 27,3% το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της έρευνας για τις ηλικιακές ομάδες επιβεβαιώνουν τον χαμηλό επιπολασμό  στις μικρές ηλικίες και μικρές, ενώ οι μεσαίες ηλικίες επιδεικνύουν σταθερά αύξηση. «Η μεσαία ηλικία είναι πρόβλημα» δήλωσε ο κ. Μπεχράκης  σχετικά με την δυνατότητα παρέμβασης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μείωση εμφανίζει και η  κατανάλωση τσιγάρων στην Ελλάδα από 2007-2017 κατά 60%.

Το κάπνισμα αποτελεί  νόσο και εξάρτηση, τη « μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών» καθώς αποτελεί σκληρή εξάρτηση, τη δεύτερη μετά την ηρωίνη, που ξεπερνά ακόμη και την κοκαΐνη.

«Τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα έπρεπε να είναι η σημαία αυτής της προσπάθειας, όχι απλά παθητικά να εφαρμόζου το νόμο αλλά να είναι κήρυκες»  επεσήμανε ο  Βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου και  πρόεδρος της  Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο ίδιος αναφέρθηκε μια ευεργετική πολιτική  «ο αντικαπνιστικός νόμος έχει ψηφιστεί πολλάκις στην Βουλή αλλά δεν εφαρμοζόταν». Με βάση τα στοιχεία ερευνών ο βουλευτής της ΝΔ επεσήμανε ότι η εφαρμογή του αυτή τη φορά έχει αποφασιστεί τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από τους   πολίτες.

«Οι μελέτες είναι θετικές σε ότι αφορά την αποδοχή  για την απαγόρευση σε δημόσιους χώρους» υποστήριξε ο κ. Οικονόμου, επεξηγώντας ότι τέθηκε η  βάση της πολιτικής για την μείωση μιας σειράς νοσημάτων, όπως είναι ο καρκίνος και καρδιαγγειακά νοσήματα που επιβαρύνουν  την  γενικότερη υγεία του πληθυσμού αλλά και τα δημοσιονομικά  και τα οικονομικά της Υγείας των πολιτών.

Όσο για τα παράπονα των επαγγελματιών εστίασης  σχετικά με την  πρόσκαιρη πτώση του τζίρου της, υποστήριξε ο κ. Οικονόμου ότι δεν θα έπρεπε να αποδίδεται  στην εφαρμογή του νόμου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι  και αυτοί θα αποδεχτούν την εφαμρογή του νόμου.

Ο αντικαπνιστικός νομος δεν θα πρέπει  να είναι αστυνομικός νόμος, να μην είναι θέμα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η εφαρμογή αλλά θέμα του Υπουργείου Παιδείας με την καλλιέργια της Παιδείας με την διαπαιδαγώγηση και πρότυπα ζωής και Υπουργείου Υγείας να περάσει τα μηνύματα για την ενημέρωση.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γεώργιος Πατούλης, τόνισε την στήριξή του στη Δημόσια Υγεία αναφέροντας χαρακτηριστικά: «νιώθουμε υπερήφανοι συνεχιστές του Ιπποκράτη, είμαστε ατίθασοι να αντιληφθούμε ό,τι η υγεία ξεκινά από την πρόληψη» και πρόσθεσε «Δεν είμαστε ενάντια των καπνιστών αλλά του καπνού με τις βλαβερές ουσίες».


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά