1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης
Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης

Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης

0

 

Κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου τιμάται η Παγκόσμια  Μέρα Εμμηνόπαυσης με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (IMS) για να προωθήσει την γνώση σχετικά με την εμμηνόπαυση, τον αντίκτυπο από την απώλεια των οιστρογόνων στην υγεία της γυναίκας και τους τρόπους για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της.

Εμμηνόπαυση είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία η γυναίκα παύει να έχει έμμηνη ρήση(περίοδο). Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται φυσιολογικά ανάμεσα στο 45 έως το 55 έτος της ηλικίας. Για να διαγνωσθεί εμμηνόπαυση πρέπει να περάσει ένας χρόνος χωρίς έμμηνη ρήση.

Συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αποτελούν οι εξάψεις, νυκτερινοί ιδρώτες, η δυσκολία να κοιμηθεί η γυναίκα, το άγχος, πόνος κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης και μειωμένη διάθεση για σεξ (μειωμένη λίμπιντο). 

H εμμηνόπαυση μπορεί να προκύψει από την φυσιολογική διαδικασία γήρανσης, τη πρώιμη ανεπάρκεια των ωοθηκών, υστερεκτομή, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.

Αν και συνεπάγεται το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας, η σεξουαλική ζωή μπορεί να παραμείνει υγιής για πολλά χρόνια μετά.

Με πληροφορίες από Wikipedia


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά