1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Πώς η πολιτική επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία
Πώς η πολιτική επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία

Πώς η πολιτική επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία

0

Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η συμμετοχή στην πολιτική  μπορεί να προκαλεί έντονο άγχος στη ζωή μας.

Σε μια έρευνα, η πρώτη τέτοιου είδους , οι Αμερικανοί ακαδημαϊκοί επεδίωξαν να μετρήσουν τις αρνητικές κοινωνικές, σωματικές και συναισθηματικές συνέπειες που αισθάνονται οι άνθρωποι εξαιτίας μιας  διχαστικής  πολιτικής.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One, αποκαλύπτει το ψυχικό κόστος της σταθερής ενασχόλησης με την πολιτική: μπορεί να οδηγήσει σε «φθαρμένες προσωπικές σχέσεις, σε χαλαρή συναισθηματική σταθερότητα και ακόμη και σε προβλήματα υγείας».

Σε ολόκληρο τον κόσμο στις σύγχρονες δημοκρατίες, η πολιτική φαίνεται να είναι πιο διχαστική, πολωμένη και ανταγωνιστική. Διαδικτυακά  trolls, ξεχασμένοι συγγενείς με διαφορετικές απόψεις μπορεί να ανεβάσουν επικίνδυνα τη θερμοκρασία και να σας χαλάσουν τη διάθεση.

Συνήθως σκεφτόμαστε το πολιτικό ενδιαφέρον και την ενασχόληση με την πολιτική ως αγαθό της δημοκρατίας, αυτό τουλάχιστον ανέφερε και ο  Kevin Smith, καθηγητής πολιτικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, Lincoln, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης    ενώ τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δείχνουν:

«Τουλάχιστον στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα, η έρευνα μας δείχνει ότι υπάρχει πιθανώς ένα μεγάλο κόστος για αυτή τη δέσμευση ενδιαφέροντος» και προσθέτει: «Δεκάδες και δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί βλέπουν την πολιτική να απαιτεί σοβαρό φόρτο για την κοινωνικο-συναισθηματική, ψυχολογική και ακόμη και τη σωματική τους υγεία»

Επιπτώσεις της ενασχόλησης με την πολιτική

Ο Smith και οι συνεργάτες του δημιούργησαν μια έρευνα βασισμένη σε ερωτήσεις που τέθηκαν σε  Ανώνυμους Αλκοολικούς και σε άτομα με προβλήματα τζόγου,  για να μετρήσουν τις επιπτώσεις  που έχουν τα τυχερά παιχνίδια και το αλκοόλ στη λαϊκή αίσθηση ευεξίας.

Προσάρμοσαν τις ερωτήσεις για να εξετάσουν σε ποιο βαθμό οι πολιτικές προκαλούν προβλήματα στις ζωές των Αμερικανών.

Πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2017, μετά τις επίμαχες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Κατά τον Smith τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά:

Το 40% αισθάνθηκε έντονο άγχος

Το 12% αισθάνθηκε ότι η φυσική τους υγεία επηρεάστηκε αρνητικά

Το 20% έχασαν τον ύπνο τους

Το 20% είχε προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις

4 τοις εκατό είχε σκέψεις αυτοκτονίας

 

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές αντιλήψεις.

Εκείνοι που βρίσκονται στην πολιτική αριστερά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν αρνητικές συνέπειες σε σχέση με αυτούς που βρίσκονται στη δεξιά.

Ο Smith είπε ότι θα ήθελε πραγματικά να μάθει αν τα αποτελέσματα της μελέτης του θα ήταν διαφορετικά εάν οι Δημοκρατικοί είχαν κερδίσει τις ομοσπονδιακές εκλογές των ΗΠΑ. “Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αναρωτηθούμε”, είπε ο Smith.

Σύμφωνα με τον Σμιθ, καμία άλλη μελέτη δεν έχει ζητήσει ποτέ μια τέτοια περιεκτική έρευνα σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής στη ζωή των ανθρώπων.

Μέχρις ότου η μελέτη αυτή επαναληφθεί, την οποία και θεωρεί ως την κύρια μελέτη, ο Smith αναρωτιέται κατά πόσο περιορίζεται η έρευνα λόγω της  χρονικής στιγμής «όταν τα νεύρα ήταν αρκετά ωμά» ή αν τα ευρήματά τους είναι πιο γενικεύσιμα.

 

 

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά