1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. «Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση»με θέμα την επεξεργασία του γονιδιώματος.
«Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση»με θέμα την επεξεργασία του γονιδιώματος.

«Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση»με θέμα την επεξεργασία του γονιδιώματος.

0

Από 8 έως 12 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι φετινές Διαλέξεις Ωνάση στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης και  θα είναι αφιερωμένες στις πρωτοποριακές τεχνολογίες επεξεργασίας του γονιδιώματος.

Ο ετήσιος αυτός θεσμός, οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση αποσκοπούν στην περαιτέρω εκπαίδευση και προώθηση νέων, ταλαντούχων επιστημόνων, μεταπτυχιακών και τελειόφοιτων φοιτητών από το χώρο των θετικών επιστημών.

Κεντρική ομιλήτρια φέτος θα είναι η διεθνούς φήμης Αμερικανή επιστήμονας Jennifer Doudna, στην οποία απονεμήθηκε το 2015 το βραβείο Breakthrough Prize in Life Sciences και η οποία είναι συν-εφευρέτρια (από κοινού με την Emmanuelle Charpentier) του συστήματος CRISPR, του πιο πρόσφατου και ευρέως διαδεδομένου εργαλείου επεξεργασίας του γονιδιώματος. Η νέα αυτή τεχνολογία μετέτρεψε έναν αρχαίο μηχανισμό βακτηριακής ανοσολογικής απόκρισης σε μια ισχυρή και ευρέως χρησιμοποιούμενη γονιδιακή τεχνολογία με πολλαπλές εφαρμογές στις βιοϊατρικές επιστήμες.

Ομιλητές φέτος θα είναι επίσης άλλοι επτά διακεκριμένοι επιστήμονες: Dana Carroll (University of Utah, ΗΠΑ), Srinivasan Chandrasegaran (Johns Hopkins University, ΗΠΑ), Andrea Crisanti (Imperial College London, Ηνωμένο Βασίλειο), Ζωή Χιλιώτη (Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Ελλάδα), Maria Jasin (Senior Investigator, Sloan Kettering Institute, ΗΠΑ), Eva Nogales (UC Berkeley, ΗΠΑ) και Erik Sontheimer (The University of Massachusetts Medical School, ΗΠΑ).

Στις φετινές Διαλέξεις Ωνάση θα γίνουν δεκτοί έως 35 Έλληνες και 15 ξένοι φοιτητές, που θα επιλεγούν με κριτήριο τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις και θα συμμετάσχουν με τη συνδρομή του Ιδρύματος Ωνάση. Θα γίνουν επίσης δεκτοί να συμμετάσχουν (επιλεγμένοι με τα ίδια κριτήρια, αλλά χωρίς οικονομική ενίσχυση) φοιτητές από τα Ιδρύματα της Κρήτης, καθώς και Έλληνες και ξένοι ερευνητές.

Οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση διεξάγονται για 18η χρονιά στο Ηράκλειο Κρήτης, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Μία εβδομάδα διαρκεί κάθε κύκλος διαλέξεων.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά