1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Τι συμβαίνει σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ο παγκόσμιος χάρτης και η πανδημία
Τι συμβαίνει σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ο παγκόσμιος χάρτης και η πανδημία

Τι συμβαίνει σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ο παγκόσμιος χάρτης και η πανδημία

0

Τι συμβαίνει σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ο παγκόσμιος χάρτης και η πανδημία :

ΗΠΑ

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης κατέγραψε εχθές 731 θανάτους, ο χειρότερος μέχρι στιγμής ημερήσιος απολογισμός μετά την έναρξη της επιδημίας στη συγκεκριμένη  Πολιτεία. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ, ανερχόταν χθες σε 5.489. Αλλά, όπως λένε οι ειδικοί, τα χειρότερα έρχονται τις επόμενες ημέρες οπότε αναμένεται το Pic.

Προς έκπληξη όλων, επίθεση κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξαπέλυσε χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος εγκαλώντας λίγο ως πολύ τον Οργανισμό ότι υπήρξε πολύ ανεκτικός με τη Κίνα και ότι εξέδωσε λανθασμένες οδηγίες κατά τη διάρκεια της έναρξης της κρίσης.

«Ο ΠΟΥ πραγματικά τα έκανε μαντάρα», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. Και συνέχισε: «Για κάποιο λόγο, αν και χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ, είναι όμως πολύ κινεζοκεντρικός. Θα το εξετάσουμε αυτό. Ευτυχώς, απέρριψα τις συστάσεις τους να κρατήσουμε ανοικτά τα σύνορα στην Κίνα. Γιατί μας έδωσαν μια τόσο εσφαλμένη σύσταση;».

Ευρώπη

«Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Ουγγαρία», δήλωσε χθες η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων, Βέρα Γιούροβα αναφερόμενη στην υιοθέτηση έκτακτων μέτρων από την ουγγρική κυβέρνηση. Με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, δόθηκαν απεριόριστες εξουσίες στον πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε ανησυχίες για την νομοθεσία, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα προβληματική την έλλειψη καθορισμένου ορίου στην δυνατότητα διακυβέρνησης με διατάγματα και την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης.

Με βάση την νέα νομοθεσία, άτομα που δημοσιεύουν όσα θεωρούνται ως ψευδείς ειδήσεις, ή διαστρεβλωμένα γεγονότα, βρίσκονται αντιμέτωπα με ποινές πολλών ετών φυλάκισης.

 Ιταλία 

Ο συνολικός αριθμός νεκρών στην Ιταλία έφτασε χθες στις 17.127 με τους θανάτους του τελευταίου 24ωρου να είναι 602 νέους θανάτους από 636 που ήταν τη Δευτέρα. Επιπλέον, μειώθηκαν μέσα σε μια μέρα κατά 550 τα νέα κρούσματα, φτάνοντας στις 3.039, ενώ αυτοί που θεραπεύτηκαν, ανήλθαν σε 1.555 χθες, με τον συνολικό τους αριθμό να ξεπερνά τις 24.000.

Οι αριθμοί είναι ακόμα τρομακτικοί στη χώρα, αλλά όλοι παίρνουν μια βαθιά ανάσα ανακούφισης που δεν συνεχίζουν να αυξάνονται αλλά αντίθετα, μειώνονται.

 

Γαλλία

Περισσότερους από 1.427 νεκρούς ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης η γαλλική κυβέρνηση με τη χώρα να μετρά παραπάνω από 10.000 νεκρούς και την κατάσταση στα γηροκομεία να είναι απελπιστική. Από τους 1.427 θανάτους που ανακοινώθηκαν χθες, οι 607 συνέβησαν σε νοσοκομεία και οι 820 σε γηροκομεία και κέντρα χρονίως πασχόντων.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας της χώρας,  Ζερόμ Σαλομόν, 7.091 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε νοσοκομεία της χώρας από την 1η Μαρτίου, με το 80% αυτών να έχει ηλικία μεγαλύτερη των 70 ετών. Παράλληλα, 3.237 είναι οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε γηροκομεία και άλλα ιδρύματα. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Τρίτης, ο αριθμός των νεκρών από τα γηροκομεία, είναι τόσο μεγάλος, λόγω της καθυστέρησης που σημειώθηκε στην παροχή των στοιχείων του σαββατοκύριακου.

Επιπλέον, 305 ασθενείς εισήλθαν το τελευταίο 24ωρο στο νοσοκομείο, με τους νοσηλευθέντες να ανέρχονται, πλέον, σε 30.000. Από αυτούς, οι 7.131 βρίσκονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ οι 518 ασθενείς διασωληνώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Μέχρι σήμερα, 19.337 ασθενείς ανάρρωσαν, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτούς οι χιλιάδες πολίτες που πέρασαν την ασθένεια με ήπια συμπτώματα στο σπίτι τους.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Ραγδαία αύξηση σε θανάτους και κρούσματα παρουσιάζει η Τουρκία με τον υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά να ανακοινώνει χθες ότι άλλοι 76 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και καταγράφηκαν άλλα 3.892 νέα κρούσματα.

Συνολικά στην Τουρκία από την ημέρα που ανακοινώθηκε (κι όχι απαραίτητα συνέβη) το πρώτο κρούσμα, ο απολογισμός είναι 725 νεκροί και 34.109 κρούσματα. Συνολικά 1474 άνθρωποι νοσηλεύονται στις εντατικές και 987 είναι διασωληνωμένοι.

ΙΡΑΝ

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα και χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν δηλητηριαστεί  μετά από κατανάλωση αλκοόλ υψηλής περιεκτικότητας, πιστεύοντας ότι θα καταφέρουν να «σκοτώσουν» τον κορωνοϊό.

Περισσότεροι από 600 είναι οι άνθρωποι που έχουν πεθάνει, επιχειρώντας αυτού του τύπου τη «θεραπεία» και περίπου 3.000 βρίσκονται στο νοσοκομείο, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης.

Και συνέχισε εξηγώντας: «Οι αριθμοί είναι πολύ υψηλοί και είναι πέρα από τις προσδοκίες μας. Η κατανάλωση οινοπνεύματος δεν είναι θεραπεία αλλά μπορεί να είναι θανατηφόρα» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Ενώ σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, πρόσθεσε: «Διάφοροι άνθρωποι έχουν συλληφθεί, καθώς προκαλούν αυτές τις ενέργειες… και θα τους αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά. Πρέπει να λογοδοτούν για τις εγκληματικές πράξεις τους και την πρόκληση ζημιών στους πολίτες».

 

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά