1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη-Οδηγίες για τους ταξιδιώτες
Έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη-Οδηγίες για τους ταξιδιώτες

Έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη-Οδηγίες για τους ταξιδιώτες

0

Σύμφωνα με τα πρόσφατα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων ιλαράς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα:

  • Από 1 Ιανουαρίου 2023 έως 30 Νοεμβρίου 2023 δηλώθηκαν 2242 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πλειονότητα των κρουσμάτων παρατηρείται στη Ρουμανία (1687), στην Αυστρία (172), στη Γαλλία (111), στη Γερμανία (72), στο Βέλγιο (70), στην Πολωνία (32), στην Ιταλία(27), στην Ισπανία(12) και στη Σουηδία(11). Οι υπόλοιπες χώρες έχουν δηλώσει στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα λιγότερα από 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
  • Στις 9-10 Ιανουαρίου 2024 δηλώθηκαν 954 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα οποία τα 932 στην Ρουμανία. Τα υπόλοιπα 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα δηλώθηκαν από την Αυστρία (17), την Πολωνία (3), την Τσεχία (1) και την Δανία (1).

Στο πλαίσιο της εγρήγορσης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, με στόχο την αντιμετώπιση ενδεχόμενης αύξησης κρουσμάτων ιλαράς στον ελληνικό πληθυσμό, οι ταξιδιώτες παιδιά και ενήλικες, σε  χώρες με έξαρση κρουσμάτων, συστήνεται να επιβεβαιώνουν τον πλήρη εμβολιασμό τους με δύο δόσεις του μικτού εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) πριν το ταξίδι.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα για την ιλαρά στην Ελλάδα κατά το διάστημα 2004 – 2023 έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ.

Να σημειωθεί πως η ιλαρά είναι υποχρεωτικώς δηλούμενο νόσημα, οπότε υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία και από τις 3 επιδημίες που καταγράφηκαν στη χώρα μας κατά την χρονική περίοδο 2004-2023.

Συγκεντρωτικά και από τις τρεις, δηλώθηκαν συνολικά 4.151 κρούσματα με μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση στο σύνολο της χώρας 1,92/100.000 πληθυσμού.

Η πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορούσε Έλληνες Ρομά (56,9%), αλλά και νεαρούς ενήλικες από το γενικό πληθυσμό που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Το νόσημα παρουσίασε την υψηλότερη επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών. Δηλώθηκαν συνολικά 4 θάνατοι με μέση ετήσια θνητότητα 0,02%.

Συμπερασματικά ο ΕΟΔΥ καθώς παρατηρείται νέα έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη με χιλιάδες κρούσματα, αλλά και η σποραδικά κρούσματα (πέντε επιβεβαιωμένα) και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη και τη Βόρεια Ελλάδα, “η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου και η έγκαιρη εφαρμογή εμβολιασμού αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου”, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του Οργανισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η εντατικοποίηση των εμβολιασμών με έμφαση στους εμβολιασμούς ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, νεαρών εφήβων και ενηλίκων που δεν ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους στο παρελθόν, καθώς και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, ανέφερε στις εφημερίδες πως «θα πρέπει να είμαστε σε μία επιφυλακή για μία ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων ιλαράς και στη χώρα μας. Και αυτό διότι εν μέσω πανδημίας πήγαν πίσω οι εμβολιασμοί, με αποτέλεσμα να υπάρχει επίνοσος πληθυσμός. Ειδικά για την ιλαρά πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι ένα επικείμενο νόσημα με πολύ υψηλή μεταδοτικότητα. Π.χ. εάν υπάρχουν δέκα άτομα σε ένα δωμάτιο στο οποίο μπει ασθενής με ιλαρά, οι 8-9 θα κολλήσουν. Στο ίδιο παράδειγμα, εάν ο ασθενής είχε COVID-19, θα κολλούσαν οι τρεις».

Ο κ. Νταλούκας επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι πλέον οι νέοι γονείς έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα εμβολίων όπως το MMR (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά), το εμβολιαστικό κενό που παρατηρήθηκε εν μέσω πανδημίας δύσκολα αναπληρώνεται. Ενας από τους λόγους είναι ότι μετά την πανδημία έπεσε μία περίοδος με υψηλή νοσηρότητα από διάφορες ιώσεις στα παιδιά που δυσκόλεψε την επιλογή του σωστού χρόνου για τον εμβολιασμό. «Και όσο απομακρυνόμαστε από τις αστικές περιοχές, το πρόβλημα μπορεί να είναι και μεγαλύτερο».

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την νόσο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/disease/ilara/


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά