1. Home
  2. Διατροφή
  3. Έρευνα: Όταν δεν κοιμάστε καλά, έχετε λιγούρες για γλυκά!
Έρευνα: Όταν δεν κοιμάστε καλά, έχετε λιγούρες για γλυκά!

Έρευνα: Όταν δεν κοιμάστε καλά, έχετε λιγούρες για γλυκά!

0

Μετά τη νύχτα χαμένου ύπνου, οι εξετάσεις του εγκεφάλου έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα στο κύκλωμα μεταξύ αμυγδαλής και υποθαλάμου που ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής.

Η στέρηση ύπνου κάνει τα γλυκά, τα σνακ και άλλα όχι τόσο υγιεινά φαγητά να φαίνονται ακόμη πιο δελεαστικά από ό,τι συνήθως, σύμφωνα με μια νέα μικρή γερμανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι ακόμη και μια νύχτα αϋπνίας είναι αρκετή για να αυξήσει την επιθυμία για τέτοιες τροφές, καθώς ο εγκέφαλος νιώθει προκαταβολικά ακόμη μεγαλύτερη ηδονή.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η σύνδεση της αϋπνίας με την τάση για παχυσαρκία οφείλεται περισσότερο σε ηδονικούς (εγκεφαλικούς) παρά σε ορμονικούς παράγοντες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογικής ψυχολογίας Γιαν Πέτερς του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Journal of Neuroscience», πειραματίσθηκαν με 32 υγιείς εθελοντές κανονικού βάρους, ηλικίας 19 έως 33 ετών, οι οποίοι, αφού έφαγαν όλοι το ίδιο φαγητό το βράδυ, μετά μερικοί έμειναν άυπνοι για μια νύχτα, ενώ οι υπόλοιποι κοιμήθηκαν κανονικά.

Στη συνέχεια, αφού το πρωί έδωσαν δείγμα αίματος και ο εγκέφαλός τους μελετήθηκε με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), κλήθηκαν να διαλέξουν πρωινό και διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν περάσει μια άυπνη νύχτα, ήσαν πιο πρόθυμοι να φάνε περισσότερο και πιο ανθυγιεινά. Αυτό συνέβη παρόλο που η όρεξή τους ήταν ίδια με εκείνων που είχαν κοιμηθεί κανονικά το προηγούμενο βράδυ.

Μετά τη νύχτα χαμένου ύπνου, οι εξετάσεις του εγκεφάλου έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα στο κύκλωμα μεταξύ αμυγδαλής και υποθαλάμου που ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι η στέρηση ύπνου, ακόμη κι αν δεν ανοίγει την όρεξη, καθιστά πιο επιθυμητό το φαγητό.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά