
Αντιμετωπίζοντας τον ιδρώτα-Είναι επικίνδυνα για την υγεία μας τα αποσμητικά;
Όπως το βούρτσισμα των δοντιών ή το πλύσιμο του προσώπου, η καθημερινή χρήση αποσμητικού είναι πλέον ζωτικής σημασίας για τη βασική υγιεινή. Ωστόσο η απόφασή σας πιθανότατα βασίζεται περισσότερο σε προσωπικές και πολιτιστικές προτιμήσεις παρά σε οποιαδήποτε πιθανή ιατρική ανάγκη σύμφωνα με τους δερματολόγους. Οι άνθρωποι έχουν ιδιαίτερες προτιμήσεις και ευαισθησία στην όσφρηση και ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν αρώματα (ή) κολώνιες για να καλύψουν την οσμή. Ζούμε σε μια κοινωνία όπου η οσμή του σώματος δεν είναι παγκοσμίως αποδεκτή, καθιστώντας το αποσμητικό, μέρος της καθημερινής ρουτίνας.
Ιδρώνουμε για να βοηθήσουμε στον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματός μας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις ιδρώνουμε πέρα από αυτό που είναι απαραίτητο, κατάσταση που είναι γνωστή ως παθολογική εφίδρωση ή υπεριδρωσία. Ο ίδιος ο ιδρώτας είναι άοσμος. Ωστόσο, τα βακτήρια στο δέρμα διασπούν τον ιδρώτα, δημιουργώντας μια άσχημη μυρωδιά. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε αντιιδρωτικά προϊόντα για αυτόν τον λόγο, εφαρμόστε τα το βράδυ.
Η οσμή του ιδρώτα σας μπορεί να επηρεαστεί και από τη διατροφή. Ο ιδρώτας των ανθρώπων που τρώνε μεγάλες ποσότητες σταυρανθών λαχανικών – μπρόκολο, λάχανο και κουνουπίδι, για παράδειγμα – μπορεί να έχει μια ξεχωριστή, θειούχα μυρωδιά. Η υγεία του εντέρου, η υγεία του δέρματος και η υγεία του μικροβιώματος του δέρματος μπορούν όλα να επηρεάσουν την οσμή του σώματός μας. Ορισμένες μεταβολικές διαταραχές παράγουν μια πολύ ιδιαίτερη οσμή γενικά (για παράδειγμα, κετοξέωση ή ουραιμία από διαβήτη). Το υγιές δέρμα και το υγιές σώμα δεν μυρίζουν δυσάρεστα.
Εάν σκέφτεστε να παραλείψετε τα αποσμητικά ή τα αντιιδρωτικά λόγω ανησυχιών για δυνητικά επιβλαβή συστατικά ή φημών ότι η χρήση τέτοιων προϊόντων προκαλεί καρκίνο, να ξέρετε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. Η έρευνα σχετικά με το εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ του καρκίνου και της χρήσης προϊόντων ταλκ που δεν περιέχουν αμίαντο ήταν επίσης ασαφής. Η χρήση ανόργανων συστατικών όπως τα άλατα αλουμινίου σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής περιποίησης έχει απασχολήσει τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.Παρόλο που το αλουμίνιο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπεριδρωσίας, έχουν εκφραστεί κάποιες ανησυχίες σχετικά με τον ρόλο του αλουμινίου στον καρκίνο του μαστού, τις κύστεις του μαστού και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η απορρόφηση του αλουμινίου από το δέρμα δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή, αλλά η καρκινογένεση λόγω του αλουμινίου δεν έχει αποδειχθεί.
Το να μη χρησιμοποιείτε αποσμητικά προϊόντα μπορεί να έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ανάλογα με το πώς αισθάνεστε εσείς και οι άλλοι για τη φυσική μυρωδιά του σώματός σας. Όταν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τέτοια προϊόντα και ιδρώνετε περισσότερο, αυτό δημιουργεί ένα ευνοϊκό έδαφος για βακτηριακή και μυκητιακή υπερανάπτυξη, η οποία μπορεί να προκαλέσει την έντονη οσμή.
Ωστόσο, το μπάνιο κάθε μέρα είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για να αποφύγετε την κακοσμία του σώματος. Θα πρέπει να εστιάσετε ιδιαίτερα στον καθαρισμό του προσώπου, κάτω από τα χέρια και στις περιοχές των γεννητικών οργάνων – αυτές τείνουν να έχουν περισσότερο ιδρώτα από άλλα μέρη του σώματος, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει την υπερανάπτυξη μικροοργανισμών. Το να έχετε ασυνήθιστα άσχημη μυρωδιά σώματος θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν καθαρίζετε το δέρμα σας όπως πρέπει. Άλλοι τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος οσμής με την πρόληψη του ιδρώτα και της βακτηριακής υπερανάπτυξης περιλαμβάνουν τη χρήση φαρδιών, βαμβακερών ενδυμάτων που βοηθάνε το δέρμα να αναπνέει και τη χρήση τοπικών αντιβακτηριακών για πλύση.