Απελπισία για τα ασυνόδευτα παιδιά εκφράζουν οι γιατροί στο Παίδων «Αγίας Σοφίας».
Συνεχίζεται η αγωνία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα παιδιατρικά νοσοκομεία με την πολύμηνη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας όπως εκφράζουν γιατροί και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Παίδων «Αγίας Σοφίας».
Λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία δύο ξενώνων που θα φιλοξενήσουν τα παιδιά αυτά, το προσωπικό του νοσοκομείου, το οποίο έφτασε να φιλοξενεί περισσότερα από 40 εγκαταλελειμμένα παιδιά, εμφανίζεται επιφυλακτικό και ζητεί την ανάληψη δεσμευτικών δράσεων για την οριστική παύση του φαινομένου. «Η υπομονή, το φιλότιμο και η ανοχή του προσωπικού έχουν υπερβεί προ πολλού τα όρια του εφικτού», τονίζουν οι εργαζόμενοι και προσθέτουν: «Αρνούμαστε να γίνουμε συνένοχοι στη συνεχιζόμενη κακοποίηση και αποστέρηση των βασικών δικαιωμάτων των παιδιών που βρίσκονται στα νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή». Και προειδοποιούν τους αρμόδιους φορείς: «Είναι θέμα χρόνου να έρθουμε αντιμέτωποι με ανεπανόρθωτα γεγονότα. Γεγονότα για τα οποία, μέσω της παρούσης, σας ενημερώνουμε ότι θα κληθείτε να απαντήσετε και να κριθείτε».
Σε επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς (υπουργεία Υγείας και Εργασίας, εισαγγελείς ανηλίκων) που υπογράφουν 107 γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, το προσωπικό περιγράφει τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο. Οπως αναφέρεται, «τα παιδιά αυτά παραμένουν στο νοσοκομείο για διαστήματα που αγγίζουν συχνά το εξάμηνο, ενώ διαφαίνεται στο εγγύς μέλλον ότι θα έχουμε ακόμα μακρύτερες παραμονές-ρεκόρ με την πρόφαση ιατρικού προληπτικού ελέγχου διάρκειας λίγων ημερών. Η μέχρι πρότινος προφορική απάντηση πάντα η ίδια: δεν υπάρχουν επαρκείς δομές για τη φιλοξενία τους». Και συνεχίζουν: «Κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο, τα παιδιά είναι ασυνόδευτα, με εξαίρεση όσα καλύπτονται για κάποιες ώρες ημερησίως από την παρουσία εθελοντών.
Στο μεταξύ, τα παιδιά απέχουν από εκπαιδευτικές δραστηριότητες – σχολείο, δεν έχουν κανέναν οικείο, δεν έχουν συγκεκριμένους φροντιστές, δεν έχουν οργανωμένη δραστηριότητα και οι μέρες τους κυλούν χωρίς περιεχόμενο». (…) «Εχουμε αυξανόμενης συχνότητας περιστατικά έκθεσης των παιδιών σε κίνδυνο, φαινόμενα βίας μεταξύ τους, συχνά, δε, βάλλουν και κατά του προσωπικού του νοσοκομείου, ενώ πρόσφατα είχαμε περιστατικά κακοποίησης νοσηλευόμενου παιδιού από ασυνόδευτα παιδιά. Η ανάδειξη συμπεριφορών περιθωριοποίησης, σχηματισμού συμμορίας, παραβατικότητας και επιθετικότητας δεν είναι τίποτα περισσότερο από το καθρέφτισμα αυτού που η κοινωνία και οι δομές πρόνοιας προσφέρουν στα παιδιά αυτά, κι εκείνα απρόθυμα μας επιστρέφουν».