Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάστηκε πριν λίγες μέρες, λειτουργεί και ως «ξυπνητήρι» για τις υποχρεώσεις που έχει η ίδια η γυναίκα απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό.
Κάτι απαραίτητο, τελικά, καθώς η γυναίκα- χαμένη μέσα στον κυκεώνα μιας απαιτητικής καθημερινότητας- συχνά αμελεί το αυτονόητο: τις ιατρικές της εξετάσεις.
Από πολύ νωρίς ακόμη, από την εφηβεία κιόλας- και όχι από την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής, όπως εσφαλμένα έχει επικρατήσει- η γυναίκα πρέπει να τηρεί με συνέπεια εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες θα καταγράφονται στο βιβλιάριό της. Ιδίως οι αμιγώς γυναικολογικές εξετάσεις.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε, ένα καλό πρώτο βήμα είναι, ήδη από την ηλικία των 15 ετών κάθε κορίτσι να έχει βρει τον γυναικολόγο της ο οποίος θα έχει πλήρη γνώση του ιστορικού της.
Οι απαραίτητες εξετάσεις κάθε γυναίκας
Ετήσιο check-up: πρέπει να περιλαμβάνει τις πιο απλές εξετάσεις αίματος και ούρων, αλλά και επικαιροποίηση του οικογενειακού ιστορικού της γυναίκας, ώστε ο γιατρός που την παρακολουθεί να μπορεί να υποψιαστεί για μελλοντικά ζητήματα υγείας.
Ψηλάφηση μαστών: Από την ηλικία των 20 ετών οι γυναίκες πρέπει να ελέγχουν, είτε μόνες τους, είτε με τη βοήθεια του γιατρού τους το στήθος και τις μασχάλες τους για τυχόν κύστεις και ογκίδια. Καλό είναι η εξέταση να γίνεται σε μηνιαία βάση.
Μαστογραφία: Η εξέταση της μαστογραφίας πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Ανάλογα με το οικογενειακό και το προσωπικό σας ιστορικό, είναι πιθανό ο γιατρός να προτείνει συχνότερες μαστογραφίες ή έναρξη των εξετάσεων αρκετά πριν την ηλικία των 40.
Εξέταση για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Άπαξ και η γυναίκα αποκτήσει σεξουαλική ζωή οφείλει να υποβάλλεται σε τακτικό εργαστηριακό έλεγχο.
Κολπική καλλιέργεια, εξετάσεις αίματος και ούρων είναι οι κυριότεροι τρόποι ανίχνευσης τέτοιων νοσημάτων.
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Για όσες γυναίκες έχουν ιστορικό στην οικογένεια οι εξετάσεις θα πρέπει να ξεκινούν από πολύ νωρίς (13-18 ετών). Για όσες γυναίκες είναι υψηλού κινδύνου λόγω κάποιας χρόνιας ασθένειας όπως είναι η νόσος του Crohn, οι εξετάσεις θα πρέπει να ξεκινούν μετά τα 20, ενώ από την ηλικία των 50 και μετά, η κολονοσκόπηση θα πρέπει να γίνεται ανά έτος.
Διαβήτης: Μετά την ηλικία των 45, οι γυναίκες θα πρέπει να εξετάζονται για διαβήτη ανά τρία χρόνια, ενώ οι εξετάσεις θα πρέπει να ξεκινάνε νωρίτερα εάν η γυναίκα είναι παχύσαρκη ή έχει ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια.
Εξέταση λιπιδίων: Η καταγραφή των επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα σας λειτουργεί προληπτικά για πιθανά προβλήματα της καρδιάς. Εάν έχετε ιστορικό στην οικογένεια ή ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, οι εξετάσεις θα πρέπει να ξεκινούν από την ηλικία των 13. Εάν όχι, η τακτικότητα της εξέτασης μπορεί να καθιερωθεί από τα 45 κι έπειτα.
Τεστ ΠΑΠ και εξέταση για τον ιο HPV:
Το τεστ Παπανικολάου είναι απαραίτητο για την πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και για την ανίχνευση πιθανών αλλοιώσεων από τον ιό HPV, που ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου. Το τεστ ΠΑΠ, καλό είναι να γίνεται τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια, ξεκινώντας από τα 21 έως και την ηλικία των 65.
Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Μία στις 3 γυναίκες αντιμετωπίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους πρόπτωση πυελικών οργάνων (ουροδόχο κύστη, μήτρα, κόλπο, λεπτό και παχύ έντερο) με συνέπεια διαταραχές στη λειτουργία των οργάνων αυτών.
Η τακτικότητα στον έλεγχο της πρόπτωσης θα πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 65.
Εξέταση οστικής πυκνότητας: Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 65 θα πρέπει να ελέγχετε την οστική σας πυκνότητα ανά δυο χρόνια, ενώ αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αν είχατε στο παρελθόν διατροφικές διαταραχές ή κάνατε καθιστική ζωή, τότε είναι πιθανό ο γιατρός σας να προτείνει την εξέταση σε νεαρότερη ηλικία.
Εξέταση θυρεοειδούς: Εάν η γυναίκα έχει κάποιο αυτοάνοσο νόσημα ή υπάρχει σχετικό ιστορικό στην οικογένεια, η εξέταση για το ενδεχόμενο του υποθυρεοειδισμού ή υπερθυρεοειδισμού θα πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 19 ετών. Αν δεν ανήκει σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες οι εξετάσεις μπορούν να ξεκινούν από την ηλικία των 50 ετών και σε συχνότητα πενταετίας.
Καρκίνος του δέρματος: Κάντε υπόθεση ρουτίνας την επίσκεψη στο δερματολόγο και μάθετε να κάνετε αυτοπαρατήρηση, μια φορά το μήνα και στο μέτρο του δυνατού για τυχόν ακανόνιστου σχήματος ελιές και σημάδια.
Μέτρηση οπτικής οξύτητας: Ελέγχετε τουλάχιστον μια φορά κάθε δυο χρόνια την κατάσταση των ματιών σας με μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Εάν φοράτε ήδη γυαλιά οράσεως, κάντε την επίσκεψη σε ετήσια βάση.