Ειδικά μέτρα προστασίας για τους διαβητικούς το χειμώνα
Είναι κλινικά διαπιστωμένο ότι οι αλλαγές στη θερμοκρασία επηρεάζουν σημαντικά διάφορες χρόνιες νόσους, όπως το σακχαρώδη διαβήτη. Ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων γρίπης και κρυολογημάτων, η διαχείριση του διαβήτη γίνεται δυσκολότερη. Αυτό συμβαίνει διότι αυτές οι ασθένειες απορρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις αλλαγών που γίνονται στις διατροφικές συνήθειες ή στον περιορισμό της σωματικής άσκησης.
«Η ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου είναι ο κεντρικός στόχος της θεραπευτικής αντιμετώπισης του διαβήτη, γι’ αυτό και ο ασθενής θα πρέπει λάβει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αποφύγει τους κινδύνους των επιπλοκών της νόσου», παρατηρεί ο διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του Τζάνειου Νοσοκομείου κ. Ανδρέας Μελιδώνης.
Κρύο και γρίπη
- Ο διαβητικός ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την παρατεταμένη έκθεση σε πολύ έντονο κρύο, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει το αίμα πιο παχύρρευστο και επιρρεπές στην πήξη.
- Τα χέρια θα πρέπει να πλένονται πιο συχνά και -εφόσον είναι δυνατό- να γίνεται εμβολιασμός έναντι της γρίπης.
- Οι άρρωστοι θα πρέπει να καταναλώνουν πολλά υγρά, να μετρούν το σάκχαρο συχνότερα και να φροντίζουν να μένουν ζεστοί.
- Τα πόδια, επίσης, είναι σημαντικό να είναι ζεστά και προστατευμένα με άνετα παπούτσια και κάλτσες.
- Οι συσκευές ελέγχου του σακχάρου θα πρέπει επίσης να προστατεύονται. Η συσκευή αυτοελέγχου της γλυκόζης στο αίμα και η αντλία ινσουλίνης πρέπει να διατηρούνται σε κανονική θερμοκρασία. Η ιδανική θερμοκρασία για μετρητές και ταινίες είναι από 18 έως 30 °C.
Ασκηση
Ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους για να γυμνάζεται καθημερινά, κυρίως περπατώντας σε κλειστούς προστατευόμενους από το κρύο χώρους ή με άσκηση σε γυμναστήριο. Δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν στο σπίτι, όπως ισομετρικές ασκήσεις, ανυψώσεις στα πόδια ή τα χέρια ή ανεβοκατέβασμα σκάλας είναι επίσης χρήσιμες.
Διατροφή
Σε γενικές γραμμές οι διαβητικοί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη πόσα γλυκά και λιπαρά τρόφιμα καταναλώνουν. Καλό είναι να προτιμούν περισσότερα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά που είναι στην εποχή τους. Οσον αφορά το αλκοόλ θα πρέπει να υπάρχει μέτρο, ενώ αν λαμβάνεται ινσουλίνη, είναι καλύτερο να ληφθεί μαζί με το φαγητό.
Υπογλυκαιμία
Σύμφωνα με τον κ. Μελιδώνη, «ανεξάρτητα από την περίοδο του χρόνου, εξίσου συχνά το χειμώνα ο διαβητικός ασθενής κινδυνεύει από κρίση υπογλυκαιμίας. Μια κατάσταση κατά την οποία το σάκχαρο του αίματος πέφτει κάτω από 70 ml/dl και μια σειρά από συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους (πείνα, εφίδρωση, πονοκέφαλος, ζάλη, θολή όραση, τρέμουλο, ναυτία, ταχυκαρδία, υπνηλία, έλλειψη συγκέντρωσης, νευρικότητα, αδυναμία και ξαφνική κούραση. Καλό είναι ο ασθενής να έχει διαθέσιμα δισκία γλυκόζης».
Προστασία από ακραίες θερμοκρασίες
Στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι σημαντικό να αποφεύγεται η απώλεια υγρασίας από το δέρμα. Ενυδατικές κρέμες που «κλειδώνουν» την υγρασία μέσα στο δέρμα, αποφυγή του καυτού νερού στο μπάνιο, καθώς και τακτικός έλεγχος στα πόδια για οποιαδήποτε σημάδια πιθανών προβλημάτων μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή.