Αν και θεωρείται αδιανόητο σήμερα να χάνεται ένα παιδί από σκωληκοειδίτιδα, τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά στο νοσοκομείο Λαμίας επιβεβαιώνουν ότι δυστυχώς αποτελεί ακόμα μια θλιβερή πραγματικότητα.
Βεβαίως, αδιανόητο είναι, ακόμη και για τους επιστήμονες, πώς ένα «άχρηστο» όργανο φτάνει να απειλήσει τη ζωή και μάλιστα τόσο ραγδαία. Δικαιολογημένα, λοιπόν, για τους γονείς η σκωληκοειδίτιδα αποτελεί, μαζί με την μηνιγγίτιδα, έναν από τους μεγαλύτερους φόβους τους, καθώς απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση στο νοσοκομείο και καθόλου χρόνο για χάσιμο.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, μιας μικρής «σακούλας» η οποία προβάλλει από το παχύ έντερο στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Προκαλείται συχνότερα σε άτομα ηλικίας μεταξύ 10 και 30 ετών, ενώ σπανίως εμφανίζεται σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Πρόκειται για μια ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που σχεδόν πάντα απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση αφού τις περισσότερες φορές προκαλεί πόνο στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά κυρίως γιατί εάν αφεθεί αθεράπευτη, ελλοχεύει ο κίνδυνος ρήξης της και διάχυσης μολυσματικών ουσιών σε όλη την κοιλιά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιτονίτιδα, μια σοβαρή φλεγμονή του περιτοναίου, της μεμβράνης που επικαλύπτει τα κοιλιακά όργανα, που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις.
Μελέτες, μάλιστα, έχουν διαπιστώσει ότι το ένα τρίτο των παιδιών παρουσιάζουν μια πιο επιπλεγμένη μορφή σκωληκοειδίτιδας, η οποία απαιτεί μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και μερικές φορές αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις. Οι αιτίες της επιπλεγμένης σκωληκοειδίτιδας και του τρόπου αποφυγής της παραμένουν άγνωστες.
Βακτήρια, μόλυνση και κίνδυνος ζωής
Αιτία πρόκλησης της σκωληκοειδίτιδας είναι η απόφραξη της απόφυσης, συχνά από κόπρανα, λόγω δυσκοιλιότητας, πέτρες, ξένο σώμα ή από όγκο. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πόνο κοντά στον ομφαλό ή την άνω κοιλία που μπορεί να γίνει οξύς, απώλεια της όρεξης, ναυτία, έμετο, πυρετό, πρήξιμο στην κοιλιά και κράμπες, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Επί αυτών των συμπτωμάτων ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί αμέσως τον χειρουργό προκειμένου να αποφύγει επιπλοκές που θα μπορούσαν να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή του αν δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα με ισχυρά αντιβιοτικά.
Η δύσκολη διάγνωση
Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας μπορεί να είναι δύσκολη. Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας είναι συχνά ασαφή και ομοιάζουν με άλλες παθήσεις, όπως προβλήματα της χοληδόχου κύστης ή λοίμωξη της ουροδόχου κύστης. Οι εξετάσεις που διενεργούνται, πέραν της κλινικής εξέτασης για την ανίχνευση της φλεγμονής, είναι εξετάσεις ούρων για τη διαπίστωση της ύπαρξης λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος, αιματολογικές εξετάσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν ή όχι την καταπολέμηση της λοίμωξης, και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία και υπέρηχος.
Μια σπασμένη σκωληκοειδίτιδα είναι μια επικίνδυνη και απειλητική κατάσταση για τη ζωή. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε όλα εκείνα τα συμπτώματα που δείχνουν ότι υπάρχει φλεγμονή στην σκωληκοειδή απόφυση, ώστε να προλάβετε εγκαίρως να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για την αφαίρεσή της.
Στους περισσότερους ανθρώπους, ο πόνος ξεκινά γύρω από τον ομφαλό και στη συνέχεια “μετακινείται”. Καθώς η φλεγμονή επιδεινώνεται, ο πόνος από τη σκωληκοειδίτιδα συνήθως αυξάνεται και τελικά γίνεται πολύ έντονος.
Αν γνωρίζετε ακριβώς τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας, τότε θα είστε σε θέση να προλάβετε να την αντιμετωπίσετε εγκαίρως και με την μικρότερη δυνατή δυσφορία.
Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν
- Ξαφνικό πόνο που ξεκινά στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιακής χώρας
- Ξαφνικό πόνο που ξεκινά γύρω από τον ομφαλό και συχνά “μετατοπίζεται” προς το κάτω δεξιά μέρος της κοιλιάς σας
- Πόνο που επιδεινώνεται όταν βήχετε, βαδίζετε ή κάνετε άλλες κινήσεις
- Ναυτία και έμετο
- Απώλεια της όρεξης
- Χαμηλού βαθμού πυρετό που μπορεί να επιδεινωθεί καθώς η ασθένεια εξελίσσεται
- Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
- Φούσκωμα στην κοιλιά
Η περιοχή του πόνου ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και την ακριβή θέση της σκωληκοειδούς απόφυσης. Στις έγκυες γυναίκες για παράδειγμα, ο πόνος μπορεί να φαίνεται ότι προέρχεται από το πάνω μέρος της κοιλιάς, επειδή η απόφυση αυτή βρίσκεται προσωρινά υψηλότερη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Χειρουργική επέμβαση
Η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη θεραπευτική επιλογή στις περιπτώσεις οξείας σκωληκοειδίτιδας. Η επέμβαση γίνεται πολύ γρήγορα, ανώδυνα και αναίμακτα, μέσω μικρών οπών στην περιοχή. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την επόμενη ημέρα. Εντός 15ημέρου τα παιδιά επιτρέπεται να επιστρέψουν στο σχολείο, αλλά για τις αθλητικές δραστηριότητες θα πρέπει να περιμένουν 15-20 μέρες και πάντα σε συνεννόηση με τον χειρουργό.
Ποια παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο
Τα παιδιά με αλλεργίες διατρέχουν έως και τρεις φορές μικρότερο κίνδυνο για επιπλεγμένη σκωληκοειδίτιδα, συγκριτικά με τα παιδιά που δεν ταλαιπωρούνται από αλλεργίες, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν πρόσφατα επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Lund και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Skåne στη Σουηδία. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα αποτελέσματά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καλύτερων διαγνωστικών εξετάσεων.