Τις συνέπειες κάποιων παράδοξων αντιλήψεων φαίνεται πως πληρώνουμε και φέτος, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να έχουμε χάσει τις αντοχές μας ακόμη και απέναντι σε απλά μικρόβια.
Τραγική κατάληξη, δεκάδες θάνατοι από γρίπη.
Η παραδοξότητα έγκειται στο ότι από τη μια ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να μην εμβολιάζεται ενάντια στη γρίπη καθώς θεωρεί τα εμβόλια ως κάτι «σατανικό» και απ’ την άλλη προτιμά να καταναλώνει αντιβιοτικά σαν καραμέλες, ακόμη και για το απλό συνάχι.
Ουσιαστικά, παίρνουμε λάθος φάρμακα για λάθος λόγους, εξασθενώντας τον οργανισμό μας και επιτρέποντας έτσι σε απλές ιώσεις, όπως τη γρίπη, να αναπτύσσονται πανδημικά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «χώρα με εξαιρετικά μεγάλη χρήση αντιβιοτικών», γεγονός που βοηθά στην μη καταπολέμηση πιθανών λοιμώξεων, καθώς η υπερβολική τους χρήση έχει μειώσει τις αντιστάσεις του οργανισμού.
Καταναλώνουμε αντιβιοτικά για λάθος λόγους
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας, είναι το απότελεσμα έρευνας που έδειξε ότι ένας στους τέσσερις που λαμβάνει αντιβιοτικό το παίρνει χωρίς συνταγή, είτε αγοράζοντάς το είτε έχοντάς το στο σπίτι από πριν.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτήρησης Κατανάλωσης Αντιβιοτικών (ESAC), στην Ελλάδα
- Ένας στους δυο ενήλικες άνω των 18 ετών έχει πάρει κάποιο αντιβιοτικό τον τελευταίο χρόνο. Οι κυριότερες αιτίες λήψης αντιβιοτικού είναι σταθερά οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.
- Ένας στους τέσσερις που λαμβάνει αντιβιοτικό το παίρνει χωρίς συνταγή (24,2%), είτε αγοράζοντάς το (15,6%) είτε έχοντάς το στο σπίτι από πριν (8,6%).
Μάλιστα η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από πολυανθεκτικά μικρόβια, κυρίως όσον αφορά τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας καθώς και στην κοινότητα. Για παράδειγμα, τα ποσοστά των πνευμονιοκόκκων -βασικό αίτιο σοβαρών λοιμώξεων αναπνευστικού- που δεν είναι ευαίσθητα στην πενικιλλίνη, ξεπερνούν το 40% και τα μισά εξ αυτών είναι ανθεκτικά σε περισσότερες από δύο διαφορετικές ομάδες αντιβιοτικών (πολυανθεκτικά στελέχη).
80% των λοιμώξεων δεν χρειάζονται αντιβιοτικά
Οι επιδημιολόγοι είναι σαφείς: Η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως κατά του κρυολογήματος, της γρίπης και των ιώσεων δεν θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε πιο γρήγορα, ενώ μπορεί να προκαλέσει και παρενέργειες.
- Η λήψη αντιβιοτικών για ένα κρυολόγημα , γρίπη ή ίωση δεν έχει κανένα όφελος. Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο κατά των βακτηριακών λοιμώξεων και δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να αναρρώσετε από λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς, όπως το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη
- Τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν κατά των ιογενών λοιμώξεων. Έως και το 80% των λοιμώξεων, που επηρεάζουν τη μύτη, τα αυτιά, το λαιμό και τους πνεύμονες είναι ιικής προέλευσης, και για τον λόγο αυτό , η λήψη αντιβιοτικών δεν θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.
- Επιπλέον, τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν αρκετές δυσάρεστες παρενέργειες, όπως διάρροια, ναυτία ή δερματικά εξανθήματα.
- Τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν σαν παυσίπονα και δεν μπορούν να ανακουφίσουν από πονοκεφάλους, πόνους ή πυρετό.
Σύμφωνα πάντα με τους επιδημιολόγους, όταν έχουμε βήχα ή πονόλαιμο το καλύτερο που θα κάνουνε είναι να τα αφήσουμε να κάνουν «τον κύκλο τους» και όχι να πάρουμε αμέσως αντιβίωση καθώς τα συγκεκριμένα συμπτώματα δεν οφείλονται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη.
Τι ενδείκνυται για τις ιώσεις της εποχής
Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αρκεί είτε μια απλή αντισηψία της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας με κάποια από τα γνωστά προϊόντα σε μορφή παστίλιας που περιέχουν αντιμικροβιακά και αντισηπτικά συστατικά ή, εάν υπάρχει φλεγμονή, ένα αντιφλεγμονώδες πάλι σε παστίλια για να καταπραΰνει τον λαιμό. Επίσης, τα αναλγητικά αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον πόνο και τον πυρετό, τα βλεννολυτικά διαλύουν αποτελεσματικά τις βλένες και τις εκκρίσεις των αεραγωγών σας, ενώ τα ρινικά σπρέι και τα αποσυμφορητικά θα σας βοηθήσουν να αναπνέετε πιο άνετα.
Εάν, παρ’ όλα αυτά, τα συμπτώματα επιμένουν ή αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Επιπλέον, συμβουλευτείτε τον γιατρό έγκαιρα:
- αν είστε άνω των 65 ετών
- αν έχετε άσθμα ή διαβήτη
- εάν έχετε πνευμονοπάθεια (π.χ. χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια)
- αν έχετε καρδιακά προβλήματα (π.χ. προηγούμενη καρδιακή προσβολή, στηθάγχη, η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια)
- αν έχετε ένα ιατρικό πρόβλημα, όπου το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταστέλλεται
- εάν παίρνετε φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. στεροειδή, χημειοθεραπεία για τον καρκίνο, ή φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να καταστείλουν τις λειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα)
Πότε και γιατί λαμβάνουμε αντιβίωση
Καταρχήν, το αντιβιοτικό είναι φάρμακο και συνταγογραφείται από τον γιατρό που έχει εξετάσει τον ασθενή. Εάν στο παρελθόν σας είχε συνταγογραφηθεί με άριστα αποτελέσματα ένα αντιβιοτικό για μια προηγούμενη ίωση, είναι λογικό να θέλετε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο εάν έχετε παρόμοια συμπτώματα. Ωστόσο, μόνο ο γιατρός που σας εξέτασε μπορεί να διαγνώσει εάν και σ’ αυτή την περίπτωση, χρειάζεται αντιβίωση ή όχι και ποιά.