1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Δέρκος Καλογρίδης: «Με την αποκλειστική τεχνολογία Flash, η Abbott βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων με διαβήτη»
Δέρκος Καλογρίδης: «Με την αποκλειστική τεχνολογία Flash, η Abbott βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων με διαβήτη»

Δέρκος Καλογρίδης: «Με την αποκλειστική τεχνολογία Flash, η Abbott βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων με διαβήτη»

0

Δέρκος Καλογρίδης, Country Manager Ελλάδας & Κύπρου Abbott Diabetes Care

Ο Δέρκος Καλογρίδης, της Abbott Diabetes Care μιλώντας στο «Περί Υγείας» εξηγεί πώς η αποκλειστική τεχνολογία Flash της εταιρείας που αξιοποιείται με το επαναστατικό σύστημα Freestyle Libre 2, βοηθά τόσο στην αντιμετώπιση του διαβήτη όσο και στη βελτίωση της ζωής των ασθενών.

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Κοταχέα

 

– Πόσο κοντά είναι η εταιρεία σας στον Έλληνα διαβητικό ασθενή;

Πάντα ήμασταν ήμασταν κοντά στον Έλληνα ασθενή και γενικά κοντά στον άνθρωπο με διαβήτη. Γι’ αυτό και αποφεύγουμε να τους χαρακτηρίζουμε «διαβητικούς». Παλιότερα, μάλιστα, είχαμε φτιάξει ένα κλαμπ με ασθενείς με ενημερώσεις και άλλα προνόμια. Τώρα, με το Freestyle Libre 2, το καινούργιο μας προϊόν που μετράει τα επίπεδα γλυκόζης, έχουμε μια γραμμή εξυπηρέτησης που μπορούνε να πάρουνε οι άνθρωποι με διαβήτη και να ρωτήσουν απορία ή να παραγγείλουν προϊόντα που θα τους έρθουν την επόμενη ημέρα, χωρίς κάποια χρέωση. Παράλληλα, υπάρχει τμήμα υποστήριξης σε τεχνικά θέματα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση που γίνεται είτε ομαδικά είτε ατομικά, μέσω κατάλληλων πλατφορμών. Τέλος, παρέχουμε κι ένα πρόγραμμα coaching (σ.σ. εκπαίδευσης) στους ασθενείς, σχετικά με την σωστή χρήση και αξιοποίηση του συστήματος, και σε καμία περίπτωση με την διαχείριση της νόσου, όταν κάποιος προμηθευτεί το προϊόν μας, μπορεί να ενημερωθεί εθελοντικά για τα στοιχεία που βγάζει το σύστημα μέτρησης.

 

– Ποια νέα προϊόντα προωθείτε αυτήν την εποχή για την αντιμετώπιση του διαβήτη στην Ελλάδα και ποια τα πλεονεκτήματά τους σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

Το Freestyle Libre 2 είναι ένα σύστημα παρακολούθησης του διαβήτη που λανσαρίστηκε φέτος και πήρε αποζημίωση τον Ιούλιο από τον ΕΟΠΥΥ. Το μέγεθός του είναι στο μέγεθος ενός 2ευρου νομίσματος, το οποίο κολλάει στον βραχίονα του ανθρώπου με διαβήτη και λειτουργώντας με την τεχνολογία Flash, η οποία είναι αποκλειστική τεχνολογία της Abbott, παίρνει την πληροφορία και τη στέλνει μέσω Bluetooth στο κινητό του ασθενούς κάθε λεπτό, χωρίς αυτός να κάνει απολύτως τίποτα. Ο αισθητήρας μένει στον βραχίονα για 14 ημέρες, διάστημα το οποίο στέλνει συνεχώς πληροφορίες, και μετέπειτα αντικαθίσταται από άλλον.

Ταυτόχρονα, το εν λόγω σύστημα έχει τη δυνατότητα εκτός από το να μας δείχνει το επίπεδο του ζαχάρου τη δεδομένη στιγμή, να μας ενημερώνει με βέλη τάσεις για το προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί το επόμενο διάστημα τα επίπεδα της γλυκόζης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον χρήστη, προκειμένου να προλάβει υπογλυκαιμίες ή υπεργλυκαιμίες. Παράλληλα, υπάρχει πληροφόρηση για τα επίπεδα του ζαχάρου το τελευταίο 8ωρο, κάτι σημαντικό ώστε να γνωρίζει ο ασθενής τις διακυμάνσεις του κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η εν λόγω τεχνολογία Flash βελτιώνει σημερινά την καθημερινότητα των ανθρώπων με διαβήτη. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 δεν παράγουν ινσουλίνη και πρέπει να την παίρνουν εξογενώς και θα πρέπει να κάνουν μετρήσεις μέσω τρυπήματος του δαχτύλου 7-10 φορές τη μέρα. Κάτι που με το Freestyle Libre 2 δεν χρειάζεται καθόλου. Ακόμα και με άλλα συστήματα μπορεί να απαιτείται η μέτρηση μέσω τρυπήματος του δαχτύλου 1-2 φορές την ημέρα, το οποίο όμως μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα αξιοπιστίας, καθώς το ζάχαρο αλλάζει 8.500 φορές/ημέρα.

Τέλος, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Freestyle Libre 2 είναι η εφαρμογή Freestyle libre link. Μέσω αυτής τόσο ο ασθενής αλλά και ο γιατρός ή ακόμα και ο φροντιστής (για παράδειγμα οι γονείς ενός παιδιού με διαβήτη) μπορούν να έχουν όλη την εικόνα για το πώς έχει κυμανθεί ο διαβήτης όποια στιγμή επιθυμούν. Μάλιστα, μπορείς να ρυθμίσεις τα όρια στα οποία «επιτρέπεται» να κυμανθεί στο ζάχαρο και όταν αυτά ξεπεραστούν το σύστημα να σε ειδοποιήσει.

Ένα σημαντικό θέμα είναι ότι στην Ελλάδα από τον ΕΟΠΥΥ  αποζημιώνονται μόνο οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής ένωσης των ΗΠΑ, Καναδά Ιαπωνίας και άλλων χωρών, όπου αποζημιώνονται και οι ασθενείς τύπου 2 που κάνουν ινσουλίνη. Κάτι, το οποίο εκτός από τις δυσκολίες που προκαλεί στους ασθενείς είναι επιζήμιο και για το κράτος. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 80% της κρατικής δαπάνης για την αντιμετώπιση του διαβήτη αφορά τις επιπλοκές που προκαλεί η νόσος. Επομένως, όταν με το Freestyle Libre 2 μειώνονται οι επιπλοκές, μειώνεται και το κόστος για το κράτος. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που τόσες χώρες του εξωτερικού αποζημιώνουν και για τους ασθενείς που παράγουν ινσουλίνη, κάτι που στην Ελλάδα αποτελεί ακόμα ανεκπλήρωτη ανάγκη.

 

– Ως country manager Ελλάδας και Κύπρου έχετε, βεβαίως, την καλύτερη πληροφόρηση από την μητρική εταιρεία Abbott. Τι να περιμένουμε στο μέλλον από την Abbott όσον αφορά την εξέλιξη στην αντιμετώπιση του διαβήτη;

 

Γενικά επενδύουμε πολύ σε αυτό το κομμάτι. Η τεχνολογία Flash είναι πρωτοποριακή και εξελίσσεται συνέχεια. Από το 2016  όταν ξεκίνησε η διάθεση του Freestyle Libre στην Ελλάδα είχαν γίνει πολλές βελτιώσεις στο προϊόν, αν και το όνομα του προϊόντος ήταν το ίδιο. Σαν Abbott επενδύουμε στη συγκεκριμένη τεχνολογία, καθώς και στη μεγαλύτερη ψηφιακή πληροφόρηση στους εμπλεκομένους. Η συλλογή των μετρήσεων γίνεται αποκλειστικά και μόνο ανόμημα και με την τήρηση των αυστηρότερων κανονισμών που υπάρχουν παγκοσμίως , τα συγκεντρωτικά τα στοιχεία – αποτελέσματα δεικτών των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το προϊόν. Για παράδειγμα, όσοι χρησιμοποίησαν για «χ» διάστημα το Libre παρουσίασαν μια συγκεκριμένη εξέλιξη. Συνολικά πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το Libre. Και στην Ελλάδα μπορεί, αν το θέλει ο ΕΟΠΥΥ να υπάρξει διασύνδεση με τα δικά τους συστήματα ώστε να δουν την εξέλιξη των ασθενών και να χαράξουν μια στρατηγική. Βλέπω, δηλαδή, κυρίως μια εξέλιξη όσον αφορά την ψηφιοποίηση γιατί ήδη υπάρχουν χώρες που αξιοποιούν την πληροφορία. Το έχουμε ήδη αναφέρει στον ΕΟΠΥΥ και με σύμφωνα και με ανακοινώσεις του Υπουργείου έχει υπάρξει ενδιαφέρουν για μια γενική επένδυση στην ψηφιοποίηση. Υπάρχουν, πάντως, αρκετά βήματα που πρέπει να γίνουν ακόμα.

 

Πηγή: Έντυπο «Περί Υγείας»


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά