1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Δημόσιο: Για ποιους αυξάνονται οι άδειες
Δημόσιο: Για ποιους αυξάνονται οι άδειες

Δημόσιο: Για ποιους αυξάνονται οι άδειες

0

Αυξάνονται οι μέρες άδειας που παίρνουν οι γονείς δημόσιοι υπάλληλοι όταν τα παιδιά τους ασθενούν, σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Πρόκειται για γονείς με τρία ή περισσότερα παιδιά ή για μονογονεϊκές οικογένειες.

Η αύξηση των ημερών αδείας για τρίτεκνους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες γίνεται με σκοπό τη διευκόλυνση των υπαλλήλων-γονέων, τόσο εκείνων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007), όσο και των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, στο πλαίσιο προστασίας και στήριξης της οικογένειας και με γνώμονα την εναρμόνιση μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, όπως αναφέρεται στη σχετική αιτιολογική έκθεση

Η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ενδυνάμωση ΑΣΕΠ, ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις» προβλέπει ότι σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους:

  • Οι τρίτεκνοι υπάλληλοι θα παίρνουν ετησίως 7 εργάσιμες ημέρες άδειας με αποδοχές, αντί για 5 που ισχύει σήμερα.
  • Οι μονογενείς θα παίρνουν ετησίως 8 εργάσιμες ημέρες αντί για 6 που ισχύει σήμερα.
  • Οι πολύτεκνοι θα παίρνουν ετησίως 10 ημέρες αντί για πέντε που ισχύει σήμερα.

Συγκεκριμένα, το κείμενο της τροπολογίας αναφέρει τα εξής:

Η παρ. 8 του άρθρου 53 του ν.3528/2007 (Α’ 26) και η παρ. 8 του άρθρου 6ο του ν. 3584/2007(ΦΕΚ Α’ 143) αντικαθίστανται ως εξής:

«8. Υπάλληλοι που έχουν ανήλικα τέκνα δικαιούνται άδεια με αποδοχές έως τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους. Για τους υπαλλήλους που είναι τρίτεκνοι η ως άνω άδεια ανέρχεται σε επτά (7) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος και για τους υπαλλήλους που είναι πολύτεκνοι σε δέκα (10) ημέρες. Για τους υπαλλήλους που είναι μονογονείς, η ως άνω άδεια ανέρχεται σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος».

Τι αλλάζει στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα για τις άδειες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι προωθούμενες διατάξεις για τις άδειες στο Δημόσιο, σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο, επιφέρουν τροποποιήσεις στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες:

  • Θα δικαιούνται τρίμηνη άδεια μητρότητας και οι μητέρες που αποκτούν παιδί με υιοθεσία, κατ’ αντιστοιχία με την άδεια λοχείας που χορηγείται στις φυσικές μητέρες μετά τον τοκετό.
  • Η άδεια επεκτείνεται και στον θετό πατέρα, κατ’ επιταγή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας των φύλων.
  • Τρίμηνη άδεια μητρότητας θα χορηγείται και στους γονείς που αποκτούν παιδί με τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας.
  • Οι ανάδοχοι γονείς θα δικαιούνται τις ίδιες με τους φυσικούς γονείς άδειες, που αφορούν τη φροντίδα και την ανατροφή του ανηλίκου. Θα χορηγείται και η τρίμηνη άδεια.
  • Αυξάνονται στις 14 (από 10) οι ημέρες άδειας εξετάσεων για τους μόνιμους υπαλλήλους, για λόγους ίσης μεταχείρισης με τους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) υπαλλήλους.
  • Καταργείται με ρητή διάταξη το όριο ηλικίας για τη μετεκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων. Αρχικά ήταν τα 45 έτη και καταργήθηκε με διάταξη, που άφηνε όμως περιθώρια παρερμηνειών.

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά