1. Home
  2. Υγεία
  3. Διαβήτης τύπου 1 και 2: Μάθετε να τους ξεχωρίζετε
Διαβήτης τύπου 1 και 2: Μάθετε να τους ξεχωρίζετε

Διαβήτης τύπου 1 και 2: Μάθετε να τους ξεχωρίζετε

0

Η μεγαλύτερη ίσως παρανόηση στη διαχείριση του διαβήτη έχει να κάνει με τον τύπο της νόσου (1 και 2) που είναι τελικά αυτός ο οποίος καθορίζει και τη θεραπεία.

Με απλά λόγια, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη: είτε έχουν απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης (σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1), είτε παράγουν πολύ λίγη ινσουλίνη ή δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά (σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2).

Η ινσουλίνη παράγεται από ειδικά κύτταρα του παγκρέατος. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων του οργανισμού, εμπλέκεται στη διατήρηση των αποθεμάτων ενέργειας και δρα σε όλους τους ιστούς του σώματος (κυρίως σε συκώτι, μυς και λιπώδη ιστό) βοηθώντας στην πρόσληψη της γλυκόζης από τα κύτταρα).

Οι διαφορές μεταξύ σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2

Ο διαβήτης τύπου 1 (παλαιότερα ονομαζόταν νεανικός ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης) αντιπροσωπεύει το 5-10% των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη. Στο διαβήτη τύπου 1 το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού καταστρέφει τα κύτταρα που απελευθερώνουν ινσουλίνη με αποτέλεσμα να εξαλείφουν τελικά την παραγωγή ινσουλίνης από το σώμα. Χωρίς ινσουλίνη, τα κύτταρα δεν μπορούν να απορροφήσουν το σάκχαρο (γλυκόζη), το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας. Ο διαβήτης τύπου 2 (παλαιότερα ονομαζόταν των ενηλίκων ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης) μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Εμφανίζεται πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, αλλά σημαντική αύξηση παρατηρείται πλέον και στα παιδιά. Ο διαβήτης τύπου 2 αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη, καθώς είναι υπεύθυνος για το 90-95%. Η ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 οφείλεται στο συνδυασμό γενετικών παραγόντων και τρόπου ζωής. Στο διαβήτη τύπου 2 ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη με σωστό τρόπο. Αυτό ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη. Ομως, καθώς ο διαβήτης τύπου 2 επιδεινώνεται, το πάγκρεας παράγει ολοένα και λιγότερη ινσουλίνη. Αυτό ονομάζεται ανεπάρκεια ινσουλίνης.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1

  • Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται στην παιδική ηλικία ή κατά την ενηλικίωση. Συνήθως οι ασθενείς το μαθαίνουν αφού αναζητήσουν επείγουσα ιατρική βοήθεια, λόγω των σοβαρών συμπτωμάτων της ξαφνικής αύξησης του σακχάρου στο αίμα.
  • Τα επεισόδια υπογλυκαιμίας (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα) είναι συχνά σε αυτούς τους ασθενείς.
  • Δεν μπορεί να προληφθεί.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

  • Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι ασυμπτωματικά πριν από τη διάγνωση.
  • Συνήθως η νόσος εκδηλώνεται στην ενήλικη ζωή, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών διαγιγνώσκεται πλέον με τη νόσο.
  • Τα επεισόδια υπογλυκαιμίας δεν είναι συχνά, εκτός και αν ο ασθενής παίρνει συγκεκριμένα αντιδιαβητικά δισκία ή κάνει ινσουλίνη.
  • Μπορεί να προληφθεί ή να καθυστερήσει η εμφάνισή του υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους, σωστής διατροφής και τακτικής άσκησης.

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά