Διαδίκτυο και ο ρόλος των γονιών.
Ο εθισμός των παιδιών στο διαδίκτυο είναι ένα θέμα που συζητιέται καθημερινά στα «πηγαδάκια» των γονιών. Αλλά τελικά τι μπορούν να κάνουν;
Σύμφωνα με έρευνα του I-SAFE America το 93% των γονέων, δεν έχουν ιδέα για το τι κάνουν τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο.
Το Διαδίκτυο άλλωστε για πολλούς ενηλίκους είναι κάτι άγνωστο και ξένο στην κουλτούρα τους. Επίσης ένα ποσοστό των παιδιών( 41%), από πέντε έως δώδεκα χρόνων, ανέφερε ότι οι γονείς του δεν γνωρίζουν ποια site επισκέπτονται. Επιπλέον, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά προτιμούν να επισκέπτονται τα διάφορα site όταν είναι μόνα.
Υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που θα πρέπει να έχει υπόψη του ο γονέας αλλά και ο εκπαιδευτικός, όσο αφορά στο διαδίκτυο και στην προστασία του παιδιού:
Εγκαθιστούμε ένα σύστημα φιλτραρίσματος που μπλοκάρει χυδαίες λέξεις, εικόνες…
Θα πρέπει τα παιδιά να γνωρίζουν ότι δεν συναντάμε ποτέ άτομα που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου και δεν θα πρέπει ποτέ να δίνουν τη διεύθυνσή τους ή το όνομα του σχολείου τους.
Προτού τα παιδιά αρχίσουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο καλό θα είναι να βεβαιωθεί κανείς πως καταλαβαίνουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν.
Μπορούν να καθίσουν οι γονείς με τα παιδιά και να προδιαγράψουν από κοινού έναν οικογενειακό κώδικα συμπεριφοράς στον οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι. Μόλις συμφωνήσουν και υπογράψουν όλοι το συμβόλαιο μπορεί ο γονιός να το κολλήσει στο πλάι του υπολογιστή του σπιτιού, ώστε να υπενθυμίζει σε όλους τους κανόνες χρήσης και συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο.
Ενδεικτικά, μερικές χρήσιμες ιστοσελίδες:
www.hasiad.gr
www.isafe.org
www.wiredsafety.org
www.cyberbullyhelp.com
www.saferinternet.gr