Διατήρηση της γονιμότητας και καρκίνος
Ο καρκίνος μας τρομάζει ανεξάρτητα από την ηλικία μας. Είναι ακόμη πιο δύσκολο εάν διαγνωστείτε με καρκίνο κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών σας ετών, καθώς μπορεί να αναρωτιέστε πώς η θεραπεία θα επηρεάσει την ικανότητά σας να αποκτήσετε παιδί. Φυσικά, το πρώτο – και το πιο σημαντικό – πράγμα στο μυαλό σας θα πρέπει να είναι να γίνετε σύντομα καλά, πολλές όμως θεραπείες για τον καρκίνο μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα και είναι σημαντικό να το έχετε προγραμματίσετε εκ των προτέρων εάν ελπίζετε να μείνετε κάποια στιγμή έγκυος.
Διατήρηση της γονιμότητας
Εάν η εγκυμοσύνη είναι στα μελλοντικά σας σχέδια, ενημερώστε τον ογκολόγο σας. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας παραπέμψει σε έναν ειδικό γονιμότητας, ο οποίος μπορεί να αξιολογήσει το σχέδιο θεραπείας του καρκίνου σας με βάση τρεις παράγοντες: τον τύπο της θεραπείας, την ηλικία και την παροχή ωαρίων.
Υπάρχουν τρεις συνήθεις τύποι διατήρησης της γονιμότητας. Ο χρόνος που έχετε μεταξύ της διάγνωσης και της θεραπείας μπορεί να καθορίσει ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για εσάς. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:
Κρυοσυντήρηση Εμβρύου. Με αυτήν την επιλογή, τα ωάριά σας γονιμοποιούνται και καταψύχονται το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωσή σας. Αυτό γίνεται πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία, ώστε να μπορέσετε να μείνετε έγκυος μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας για τον καρκίνο. Λαμβάνετε θεραπεία με φάρμακα γονιμότητας για περίπου 10 έως 14 ημέρες για να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε πολλαπλά ωάρια. Στη συνέχεια, τα ωάρια ανακτώνται ενώ είστε υπό αναισθησία. Τα ωάρια γονιμοποιούνται με σπέρμα συντρόφου ή δότη και στη συνέχεια καταψύχονται.
Κρυοσυντήρηση μη γονιμοποιημένων ωαρίων. Εάν δεν έχετε σύντροφο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την κατάψυξη των ωαρίων το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωσή σας, πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία. Με αυτήν την επιλογή, θα λάβετε ενέσιμο φάρμακο διάρκειας περίπου 10 έως 14 ημερών για να τονώσετε τις ωοθήκες σας προκειμένου να παράγουν πολλαπλά ωοθυλάκια. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια μιας τριαντάλεπτης περίπου διαδικασίας, θα λάβετε αναισθησία ενώ τα ωάρια σας θα ανακτηθούν χειρουργικά και θα καταψυχθούν για μελλοντική γονιμοποίηση και εμφύτευση. Δεν υπάρχει “ημερομηνία λήξης” – μπορούν να καταψυχθούν επ ‘αόριστον.
Κρυοσυντήρηση ωοθηκών. Για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως ορισμένες λευχαιμίες και λεμφώματα, η χημειοθεραπεία πρέπει συχνά να ξεκινά αμέσως. Σε αυτή την περίπτωση, οι γιατροί μπορούν να παγώσουν τον ωοθηκικό ιστό, ο οποίος περιέχει χιλιάδες ωάρια. Αυτά τα αυγά δεν έχουν σχηματιστεί πλήρως, αλλά αφαιρούνται και αναπτύσσονται σε εργαστήριο για μελλοντική χρήση.
Η τρίτη μέθοδος θεωρείται πειραματική θεραπεία και υπάρχει προειδοποίηση ότι μπορεί να είναι επικίνδυνη για γυναίκες με ορισμένες μορφές καρκίνου. Δεν είναι ιδανικός τύπος διατήρησης της γονιμότητας για γυναίκες που έχουν καρκίνο του αίματος, καθώς θα μπορούσε να υπάρξει σπορά καρκινικών κυττάρων στις ωοθήκες. Αλλά είναι η μόνη επιλογή κατά τους ειδικούς για τις γυναίκες που δεν έχουν το χρονικό διάστημα των δύο εβδομάδων πριν από τη θεραπεία, όταν μπορούν να μαζέψουν ωάρια. Είναι επίσης η μόνη επιλογή για κορίτσια που δεν έχουν αρχίσει ακόμη να έχουν περίοδο.
Παράγοντες κινδύνου που πρέπει να ληφθούν υπόψη
Όταν οι ωοθήκες διεγείρονται για να ανακτήσουν ωάρια, τα επίπεδα οιστρογόνων συχνά αυξάνονται 10 έως 20 φορές. Οι γυναίκες με καρκίνους ευαίσθητους στα οιστρογόνα, όπως ο καρκίνος του μαστού ή του ενδομητρίου, θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν θεραπεία με φάρμακα όπως η λετροζόλη για να κρατούν υπό έλεγχο τα επίπεδα οιστρογόνων.
Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο, όπως οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, ενέχουν τους υψηλότερους κινδύνους μείωσης της προσφοράς ωαρίων μιας γυναίκας. Συχνά είναι χρήσιμο να επισκεφτείτε έναν ειδικό γονιμότητας εντός έξι έως 12 μηνών μετά τη θεραπεία και φροντίστε να εκκαθαρίσετε τυχόν σχέδια εγκυμοσύνης με τον ογκολόγο σας. Και να θυμάστε, με σωστό προγραμματισμό, υπάρχει πάντα ελπίδα.